Menu

Onderdeel van Pixfactory

Eerst kijken dan fotograferen

winterpracht
Terwijl ik zowel het strijklicht als de lange schaduwen in beeld probeer te krijgen vliegt ineens een koppel ganzen door mijn beeld, klein maar precies goed! Ik druk af en hebbes. Dit is wat ik zocht! Fotograaf: Johan van der Wielen

Nu het ‘s ochtends nog lang donker is, vaak regent of juist hard vriest, is de neiging groot om nog even lekker onder de dekens te blijven liggen. Toch loont het de moeite om juist dan naar buiten te gaan. Ga juist op pad als het nog pikkedonker is, zoek een mooi stukje natuur in de buurt en kijk eens wat er gebeurt.

Als je zo vroeg en met minder mooi of kouder weer op pad gaat, pak jezelf en je camera dan goed in, zodat je het een tijdje kunt volhouden buiten. Klaar om eropuit te gaan? Zoek dan een plekje op en blijf daar staan. Ga dus niet wandelen. Hang die camera om je nek, maar gebruik hem nu eens niet. En dan…observeer gewoon eens wat er gebeurt.

Aangezien je in het donker niks ziet, gebruik dan goed je oren. Welke geluiden hoor je in de natuur? Geritsel van bladeren? Waait het hard? Welke vogeltjes hoor je al? En wat gebeurt er als het iets lichter begint te worden? Let eens goed op hoe de natuur ontwaakt en er gaat een wereld voor je open. Wie goed oplet, zal al snel een merel horen fluiten, een wakkere koolmees- of pimpelmees opmerken of geritsel horen in de bosjes. Als de zon langzaam opkomt, zie je misschien het silhouet van een roodborst over de grond wippen. Ook roofvogels kunnen zo maar tevoorschijn komen of van zich laten horen.

Wordt het nog lichter, dan zul je merken dat steeds meer vogels en andere dieren wakker worden. Of je ontdekt mooie natuurverschijnselen, zoals mooie wolkenluchten of misschien wel een beetje mist. Uiteindelijk sta je misschien wel een uur of langer op één bepaalde plek, heb je nog geen foto gemaakt, maar heb je inmiddels wel een compleet plaatje in je hoofd van dat stukje natuur. Je zult je verwonderen over de hoeveelheid dieren en natuurverschijnselen die je uiteindelijk tegenkomt en het geeft je veel informatie over wat je op welk tijdstip op dat plekje tegen kunt komen. Het levert je dus een schat aan inspiratie op voor een volgende shoot op dezelfde plek met een veel grotere kans op die superplaat, omdat je exact weet wat je er kunt aantreffen.

Kleine tip: houd toch altijd je camera in de aanslag. Ook al kom je alleen om te observeren en inspiratie op te doen, je weet nooit wat er toch ineens voor je lens verschijnt.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Alles wat je schrijft klopt, echter wanneer je in het pikkedonker gaat mag je de meeste bossen niet in! Ik ga altijd plusminus een uur voor zonsopkomst als de voorspellingen kwa weer goed zijn. En voor die superplaat of die onverwachte ontmoeting de camera bij de hand en klaar voor aktie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u