HOME < PRAKTIJK < APPARATUUR
apparatuur

Mijn eerste ervaringen met de Sony RX10 IV Bridgecamera

Waarom heb ik de Sony RX10 IV aangeschaft?
Ik zocht al even naar een niet al te zware camera zonder aparte lenzen. Vooral een camera die met me mee op reis kan gaan. En voor lange wandeltochten, want bij lange wandelingen kreeg ik namelijk last van mijn nek en schouder.

Mijn eerste ervaringen met de Sony RX10 IV Bridgecamera

Stress op reis

Vorig jaar moest ik op Schiphol alles uitpakken. Al mijn fotospullen lagen uitgestald in vier bakken. Zelfs de lensdopjes moest ik eraf schroeven. Ja, daarin konden drugs verstopt worden! Het was superdruk. Ik kon al mijn spullen nauwelijks in de gaten houden. Zeer stressvol.
Dit jaar had ik mijn mede reisgenoten wat lenzen laten meenemen in de tas. Zodat iedereen er meer oog op kon houden. Maar mijn tas was nog steeds behoorlijk zwaar.
Voor de vliegvakantie had ik me al georiënteerd bij Cameratools. Wat wil ik?
Systeemcamera? Nee, dan heb ik ook nog losse lenzen nodig.
Compactcamera?
Bridgecamera?
Ik wilde ook genoeg zoombereik hebben voor de vogels en het wild.
Het was te kort dag om een beslissing te nemen zo vlak voor mijn vliegvakantie.

Voor schuwere dieren wilde ik graag een fors telebereik beschikbaar hebben. Fotograaf: Nel Appelmelk

De camera in de hand

Een paar weken daarvoor maakte ik een excursie naar het Vogeleiland.
Er was daar een fotograaf met een indrukwekkende uitrusting. Hij had ook een losse kleine camera bij zich. Tot mijn verbazing zag ik dat hij die op de boot steeds pakte. En ook daarna tijdens de wandeling.
Je begrijpt het meteen. Ik was nieuwsgierig. Deze meneer had de Sony RX10 IV. En hij was er zeer van gecharmeerd….
Hij bood me aan de camera te bekijken en uit te proberen en dergelijke tijdens de koffiepauze. De camera lag direct lekker in de hand.

Toen ik thuiskwam heb ik op het internet de reviews gelezen en die reacties/reviews waren niet mis. Na de vliegvakantie ben ik nog eens naar Cameratools gegaan en heb ik de camera gekocht.

Deventer, nachtopname uit de hand. Fotograaf: Nel Appelmelk

Mijn eerste ervaringen

De camera is licht en weegt in totaal ruim 1 kilo. Ik heb een enorm zoombereik van 24mm-600mm, maar hij past bij regen gemakkelijk onder mijn jas.
Hoe maak je jezelf de camera eigen? De gebruiksaanwijzing downloaden. De knopjes verkennen. Filmpjes op You Tube bekijken. En nog eens terug gaan naar Cameratools. Bij de verkoop was me al gemeld dat ik zeker een extra accu moest aanschaffen. Dat had ik toen bewust niet gedaan.
Ik dacht er komen zeker vragen waar ik niet uitkom. Dan ga ik op een rustig moment terug. En dat gebeurde zo ook en mijn vragen werden uitgebreid beantwoord.

Alleen mijn PS Elements kan de RAW bestanden niet aan. Ik moet ze eerst omzetten in DNG bestanden. Ik loste dit eerst zo op dat ik alleen in JPEG schoot. Nu heb ik de DNG-converter gedownload. Ook gebruikte ik de eerste dagen alleen de automatische stand. Nu staat die standaard op diafragmavoorkeuze A-stand.

Hieronder een selectie van mijn eerste resultaten met de Sony RX10 IV.

Nadelen tot nu toe:

  • De batterij is snel leeg. Bij de koop zit geen externe lader. De accu moet dan geladen worden in het toestel.
  • De macrostand is wat lastiger om mee te werken dan met een macrolens.
  • Er kan alleen een sd-kaartje in. Gelukkig had ik die al wel. In mijn Canontoestel kunnen namelijk 2 soorten kaartjes.
  • Meervoudige belichting is niet mogelijk.
  • Ik kan mijn camera nog niet blindelings bedienen.

De voordelen:

  • Licht en handzaam
  • Mijn rugzak kan thuis blijven
  • Ik kan snel handelen bij gewijzigde omstandigheden. Als ik bezig ben met landschapsopnames en ik zie in de verte herten verschijnen. Snel inzoomen. Geen probleem.
  • Heb inmiddels een externe lader gekocht met 2 accu’s. Dus nu heb ik voldoende capaciteit.
  • De foto’s zijn haarscherp. Een puike lichtsterke Zeiss lens zit erin.
  • Er zit een uitklapbaar schermpje op. Dat was ik niet gewend.
  • Je kunt goed uit de hand filmen.

Afgelopen week had ik ineens een hele rare kleur op de foto’s. Alleen op de Automaat was alles okay. Bleek er iets verschoven te zijn in het menu bij Beeldprofiel.

Zo zag mijn foto er uit met het verkeerde beeldprofiel. Fotograaf: Nel Appelmelk

Tot nu toe ben ik zeer tevreden met de camera. Elke dag leer ik weer wat bij.
Tips en/of opmerkingen zijn van harte welkom.

Deel dit artikel


38
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Rob Lutke Schipholt op 20 mei 2019 om 16:08

    Ben heel blij met de Sony RX10 mark 4. Gebruik hem als tweede camera op de fiets. Wel ingewikkelde menu’s en accu snel leeg. Het boek van White is goed, maar dat van Friedman leesbaarder. Moet nog aan filmen beginnen. Het lcd schermpje is kwetsbaar en vraagt om een goede oplossing. Folie is niet aan te raden.

    1. Door Nel Appelmelk op 20 mei 2019 om 16:58

      Dank je voor je reactie. Ik had ook al ergens gezien dat folie niet aan te raden is. En het klopt dat het schermpje kwetsbaar is. Ik heb de eerste krassen er ook al op zitten. De FB groep is ook erg prettig. Daar kunje ook veel info vinden. En aan andere gebruikers vragen stellen. Filmen gaat vrij makkelijk. Alleen is het daarna aardig zoeken waar die filmpjes weggeschreven zijn. De FB groep is besloten. Je moet je daarvoor wel aanmelden.Sony RX10 Nederland & België

  2. Door Dirk Haaijema op 1 mei 2019 om 11:22

    Hallo,
    Even een vraagje als aspirant koper nl zijn de foto’s die op maximale afstand genomen worden ook scherp of zit daar veel ruis op? Heb nu een goedkoper toestel met superzoom maar zijn de foto’s op maximale zoom niet altijd scherp.

    1. Door Nel Appelmelk op 1 mei 2019 om 14:28

      Dirk die foto’s zijn prima. Zeker bij een lage iso. Ook bij 600mm.
      Bij mooi weer met warmtetrillingen zijn ze niet echt scherp. De camera bevalt me ook prima voor de vogelfotografie. Alleen moet je daarna niet flink croppen. Dan is je vogeltje niet mooi.

  3. Wat mij verbaast is dat nog niemand een in mijn ogen heel groot voordeel heeft genoemd, namelijk dat je nooit (meer) sensorvlekken hoeft weg te halen. Je kunt een hele dag met windkracht 7 door een stoffige woestijn sjouwen, continu variëren van 24 mm groothoek tot 600mm tele en je hoeft je nooit zorgen te maken of er vuiligheid op je sensor komt!

    1. Door Nel Appelmelk op 4 maart 2019 om 13:42

      Inderdaad Jaap een groot voordeel. Maar het meeste bevalt me toch het gewicht. Zeker tijdens de wandelingen.

  4. Door Peter op 17 januari 2019 om 20:13

    Kun je bij een systeemcamera als deze Sony met grijsverloopfilters werken? Bijvoorbeeld met de 100 mm houders van Nisi of van Lee?

    1. Door Nel Appelmelk op 18 januari 2019 om 11:19

      Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee. Ik heb nog niet de juiste adapterring van72mm. Ik ga het navragen.

    2. Door Nel Appelmelk op 24 januari 2019 om 16:31

      Nu met zekerheid Peter. Dat kan inderdaad. Ik heb vandaag bij Cameratools een ringetje van 10 euro aangeschaft (Caruba 72-79mm) Hier kan ik mijn filterhouder van Hightech aan koppelen. En zo kan ik mijn filters gebruiken.
      Dat kan ook met bijv. de Leeset.

      1. Door Nel Appelmelk op 4 maart 2019 om 13:40

        En dat ringetje wass niet de juiste. Moest een verloopring hebben. Inmiddels ook aangeschaft en de ander terug gedaan. Nu werkt alles prima.

  5. Grootste nadeel wat mij betreft is het feit dat je niet erg hoog in ISO kunt gaan zonder korrel te krijgen. Verder is het een alleskunner, een echte toverdoos. Rijk aan mogelijkheden en combimogelijkheden maar daardoor lastig te leren dus je moet wel een doorbijter zijn. Aan te bevelen bij deze camera is het boek van Alexander White die in begrijpelijk taal uitlegt hoe je camera werkt. Ik ben destijds een facebookgroep gestart: Sony RX10 Nederland & België. Deze groep is zeer actief en bevat ondertussen een heleboel knowhow en een aantal ervaren leden die bijna 24/7 gereed staan om elkaar te helpen.

    1. Door Nel Appelmelk op 10 januari 2019 om 16:36

      Ghina bij welke iso krijg je al ruis?
      Ik ben zelf inderdaad ook lid geworden van de FB groep. Goed initiatief! Zelf heb ik diverse filmpjes op You Tube bekeken voor wat gebruikerstips.

  6. Ook ik ben voor de Sony RX10IV gegaan, prachtig en heerlijk geen losse lenzen …maar loopt vaak tegen het scherpstelprobleem aan..weet eigenlijk nooit welk scherpstelgebied bij welke situatie… en verder heb ik vaak fotos met heel veel ruis erin…wie o wie heeft daar tips voor… Vr.groet Marina

    1. Door Nel Appelmelk op 10 januari 2019 om 16:34

      Dank je Marina voor je reactie. En als je via het touchscreen scherpstelt?
      En wanneer heb je veel ruis? Bij welke iso instelling?

  7. Hallo Nel, goed dat je de SonyRX10 IV onder de aandacht brengt.
    Ik heb mij verbaast dat er op deze site niet eerder aandacht aan besteed is.
    Verbaast omdat ik eind september ‘18 een 86 jarige -voorheen fotograaf- er vogelfotografie mee zag bedrijven en ik onder de indruk kwam van haar resultaten. Weliswaar via het LCD schermpje, maar toch redenen om er belangstelling voor te krijgen.
    Niet alleen omdat het gewicht van de apparatuur een rol gaat spelen maar ook het steeds weer lens wisselen wat ik doe, kan met deze bridge camera tot het verleden gaan behoren.
    Misschien dat er op deze site nog een onbekendheid is met de praktische kwaliteits-waarde en is er nog een vooringenomenheid voor zoiets met een kleine sensor zoals wij dat vroeger dat hadden voor een zoomlens.
    Lichtere apparatuur met een super bereik en dan ook sneller werken zonder lens verwisselen, in veel gevallen een uitkomst, wie wil dat niet als het tevreden beelden geeft.
    Machiel de Vos

    1. Door Nel Appelmelk op 9 januari 2019 om 16:46

      Dank je voor je reactie Machiel, in mijn eigen omgeving k0m ik het ook steeds meer tegen dat mensen vanwege rugklachten e.d. hun zware apparatuur niet meer kunnen dragen. En dan is deze camera een geweldig alternatief.

  8. Door Ria van der Wagt op 2 januari 2019 om 15:05

    Hallo Nel,
    Ik heb de RX10 Mark IV aangeschaft na een fotoreis in India (tijgers) waarbij ik met mijn HX400V heel lastig snel kon scherpstellen. Op advies van de fotograaf ben ik gaan kijken naar een andere en heb toen de Mark IV aangeschaft. Meegenomen op safari in Kenia met dezelfde fotograaf en prachtige foto’s gemaakt met mijn nieuwe camera. Ik ben er dan ook superblij mee. (Als je het leuk vindt kan ik je een link mailen van het online Albelli-fotoboek dat ik van de Kenia-reis heb gemaakt.)
    Omdat de IV zwaarder is dan de HX400V heb ik even getwijfeld, maar omdat ik hem of in een voertuig gebruik of lopend en hem dan aan mijn rugzak bevestig dmv het systeem van Optech kan ik er prima mee uit de voeten. Heb ook een polsband van Optech aangeschaft voor als ik hem niet zo lang nodig heb en in de hand wil houden.
    Ik wens je veel mooie foto’s toe met je nieuwe aanwinst.

    1. Door Nel Appelmelk op 2 januari 2019 om 16:09

      Wat een mooie reactie Ria. Ik ga er denk ik geen spijt van krijgen. Ja leuk zo’n link. Zal mijn emailadres even melden. Haal ik later wel weer weg. nelappelmelk1@gmail.com

  9. Nel, op Facebook las ik al dat je deze camera aangeschaft hebt. Ik heb hem nu ook al een poosje als tweede camera – naast mijn grotere enn ook zwaardere Nikons. Het grote voordeel van deze bridgecamera is inderdaad het gewicht, de beeldkwaliteit is fantastisch. De instellingen waren wel even wat lastiger te vinden omdat ze allemaal in een menu zitten. Wat ik wel heel prettig vind is de belichtingscorrectie die gewoon met een draaiknop op het toestel te bedienen is. Ik gebruik hem nu voornamelijk als ik met mijn kinderen en kleinkinderen aan de wandel ga en voor binnengebruik. Beste Nel, nog veel plezier met je nieuwe aanwinst.

    1. Door Nel Appelmelk op 2 januari 2019 om 08:54

      Dank je Freek. Ik denk dat ik de camera nu hetzelfde gebruik als jij. Het is inderdaad even wennen om alle knopjes te vinden.

  10. Door Elly Kruyff op 1 januari 2019 om 20:16

    Op facebook is een groep “Sony RX10 Nederland & België”.
    Hier kan je wel terecht met vragen en er zijn regelmatig goede tips.
    Ik heb de camera ook. Gebruik hem als ik niet teveel wil sjouwen en toch alles bij me wil hebben. Heel handig en hij maakt mooie foto’s. Heeft wel eerder last van ruis. De iso zet ik niet hoger dan 800.
    Voor macro zet ik hem op 600 mm en f4. Dat gaat heel mooi.
    De autofocus vereist enige studie, maar na verloop van tijd ben je er wel achter wat het beste werkt in verschillende situaties.
    Veel succes ermee.
    Vriendelijke groet, Elly

    1. Door Nel Appelmelk op 1 januari 2019 om 22:14

      Super bedankt Elly. Daar had ik nog niet naar gekeken.
      Zelf had ik vandaag de iso met regen op 2000. Dat viel me niet tegen. Heb wel in de nabewerking de achtergrond ontruisd. Bedankt verder voor je macrotip.

  11. Door Bert de Ronde op 1 januari 2019 om 19:13

    Beste Nel.
    Het is geen Leitzlens in de camera, maar…
    een lens van Carl Zeiss.
    Dan weet je dat ook weer.
    Met vriendelijke groet,
    Bert de Ronde

    1. Door Nel Appelmelk op 1 januari 2019 om 22:12

      Dank je Bert voor de correctie. In ieder geval een super lens!

  12. Door Hans van Mullekom op 1 januari 2019 om 17:41

    Beste wensen,

    Kan het zijn dat je met de nieuwste raw converter https://www.techspot.com/downloads/5294-adobe-camera-raw.html
    je bestanden wél kan openen. Misschien heb je er baat bij.

  13. Door hugo huysmans op 1 januari 2019 om 11:18

    Voor een (zeer) goede handleiding kijk eens op de site van Gary Friedman, een Amerikaanse fotograaf, die E-books maakt over alles wat er op de markt komt van Sony toestellen.
    Het is wel in het Engels, maar als je dit voldoende machtig bent, een absolute aanrader. Het is natuurlijk niet gratis, die man steekt daar heel veel tijd en expertise in, maar voor ongeveer €30 kan je het boek bekomen en downloaden. Je kan je tevens gratis inschrijven op zijn blog die ongeveer maandelijks verschijnt.

    Groeten

    1. Door Nel Appelmelk op 1 januari 2019 om 11:43

      Hugo bedankt voor je tip. Via You Tube en de handleiding ben ik ook al een aardig eind gekomen.

  14. Beste Nel
    De RX 10 m4 is een fantastische camera voor foto en film. Heb hem nu reeds 1 jaar en heb mijn Canon spullen langzaam verkocht. Een prima reis en wandel camera lekker licht. Super scherpe foto,s en video in 4K en HD zijn fantastisch. Met de stabilisatie aan is het filmen uit de hand ook met 600mm zoom prima te doen. Je hebt ook nog slow motion. 500 beelden per seconde is zelfs nog in redelijke kwaliteit. Succes en geniet van je omgeving, Hans

    1. Door Nel Appelmelk op 1 januari 2019 om 11:42

      Dank je Hans , fijn dat je zo tevreden bent. En dat hier ook even deelt. Ik moet er nog achter komen hoe mijn computer de XAVCS bestanden herkent. De AVCHD bestanden kan ik wel vinden.

    2. Beste Nel. Er is ook een MP4 file die je gewoon met de Sony software kunt openen en bewerken.
      Onder:
      Private/M4Root/Clip. staan al je MP 4 files.
      Succes

  15. Door Cees van Dijk op 31 december 2018 om 10:49

    Ik fotografeer nu ruim een jaar met de IV en ben uiterst tevreden vooral in de macro stand 600mm voor het fotograferen van vlinders, reptielen en amfibieën. Ik gebruik dan de dmf of mf stand en reliëf niveau gemiddeld en reliëfkleur (wit).

    1. Door Nel Appelmelk op 31 december 2018 om 12:58

      Cees dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Heb wel geprobeerd via de knop scn een macro opname te maken. Dus een bloempje op de macrostand. Daar was ik nog niet handig genoeg in… Dank jullie voor je reacties.

  16. Hallo Nel.
    Heb ook de voorloper nr. III. Enige probleem wat ik heb is het snel scherpstellen bij beweging. Weet niet of dat bij de IV al beter is. Qua scherpte en mogelijkheden is het voor mij ook de ideale compagnon.

    Gr. Wim

    1. Door Nel Appelmelk op 31 december 2018 om 12:56

      Wim ik heb begrepen dat het bij de 4 beter is. Maar ik heb geen vergelijkingsmateriaal.

  17. Door Annemarie Kooi op 30 december 2018 om 12:39

    Beste Nel,
    Ik heb de RX10 III ( de voorloper van de IV) en ben er heel blij mee!
    Een geweldige camera met heel veel mogelijkheden, al heb ik ook nog niet alles uitgeprobeerd.
    Maakt super scherpe foto’s in alle omstandigheden.
    Geen lenzen wisselen, geen zware tassen meesjouwen, gewoon alles in één.
    Ik hoop dat je nog heel veel mooie foto’s zult maken en er net zo van zult genieten als ik doe!
    Hartelijke groet van Annemarie

    1. Door Nel Appelmelk op 30 december 2018 om 19:10

      Annemarie hartelijk dank voor je reactie. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de filmfunctie. Van jou of van anderen.

  18. Door Jan P. Meijer op 30 december 2018 om 10:42

    Hallo Nel, Met interesse heb ik jouw artikel gelezen. Ik ben samen met m’n vrouw Petra veel bezig met fotografie. Ik ben een plaatsgenoot uit je geboortedorp en zelfs een klasgenoot. (Zelfe jaar 1951) Althans de eerste 4 klassen. Wij hebben beiden een Canon camera. Mijn vrouw de D80 en ik de D650. Ikzelf gebruik een zoomlens 16 – 300 mm. Mijn vrouw heeft een 18-400 en daarnaast verschillende losse lenzen. Grote tas op haar rug. We hebben het er wel eens over om een kleinere camera aan te schaffen. Bv zoals jij nu beschrijft. Wij hebben niet de ervaring bij de douane. In het voorjaar naar Israël geweest en de douane heeft amper naar de fototas en lezen gekeken. Hartelijke groet uit je geboortedorp. Jan Meijer

    1. Door Nel Appelmelk op 30 december 2018 om 19:09

      Wat een leuke reactie Jan. Dat is lang geleden! 60 jaar!
      Ik kreeg zelf last van mijn schouder en nek wanneer ik mijn tas te vol inpakte. Ik ga zeker nog niet helemaal over. Maar tijdens het wandelen is mijn keus snel gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *