Menu

Onderdeel van Pixfactory

Eerste hulp bij vastzittend schroeffilter

Camera met polarisatiefilter
Er zijn diverse trucjes om een vastzittend schroeffilter weer los te krijgen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Een schroeffilter kan soms muurvast op de lens komen te zitten. Extreme koude of warmte kan hiervan de oorzaak zijn. Het filter zet dan iets uit of krimpt, waardoor het gaat klemmen.
Naast met blote handen extra kracht zetten, zijn er nog diverse andere trucjes om het vastzittend schroeffilter weer los te krijgen:

  • Check voor de zekerheid of je niet de verkeerde kant op aan het draaien bent.
  • Doe een breed elastiek om de rand van het filter voordat je gaat draaien. Hierdoor heb je meer grip.
  • Trek een rubberen huishoudhandschoen aan voor meer grip.
  • Gebruik een z.g. filterklem. Deze klemmen werken als een dekselopener, maar zijn zachter van materiaal. Ze zijn via e-bay.com voor een euro of 6 te koop onder de naam “camera lens filter wrench removal toolkit”.
  • Ben je met de auto op een locatie, hou bij kou de lens en filter bij de kachel of bij warmte bij de airco. Hou wel in je achterhoofd dat grote en plotselinge temperatuurverschillen niet goed voor je apparatuur is.

Ga bij een vastzittend schroeffilter altijd uiterst voorzichtig te werk om het filter te verwijderen. Soms zit het filter scheef geschroefd. Bij het gebruik van veel kracht riskeer je dan dat het schroefdraad van je lens beschadigd raakt. Voor de zekerheid kun je het filter ook bij een professioneel camera/lens reparatiebedrijf laten verwijderen. Soms gaat dit ten koste van je filter, maar je lens blijft in ieder geval heel.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Ik heb het objectief met het polarisatiefilter even in de koelkast gelegd en daarna de truc met het elastiek gebruikt. Na een jaar lang van alles geprobeerd te hebben is het me eindelijk gelukt.

  2. Mijn truc is om (mits niet té kort afgeknipt), je duimnagel tussen lens en pola te zetten. Even voorzichtig wrikken en ‘doorschuiven’ met je nagel én los.

  3. De tip met het elastiek kan ik aanraden. Ik gebruikte echtet een dun elastiekje, bij mij ging het namelijk om een polarisatie filter.
    Zonder moeite ging het filter los.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u