HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Eindoordeel: dit is dé beste camera!

Een vraag die ik veel hoor tijdens lezingen, workshops of reizen is ‘wat is de beste camera?’. Soms zijn het mensen die graag de overstap willen maken naar spiegelreflex, soms zijn het mensen die graag bevestiging zoeken van hun aankoop, maar soms ook mensen die menen dat de kwaliteit van de foto van de camera afhangt. Daarom deze keer een relaas over wat ik nou de beste camera vind.

Eindoordeel: dit is dé beste camera!
Belediging #1 van de fotograaf "wat een mooie foto... jij hebt zeker een dure camera" Fotograaf: Johan van der Wielen

Wat is je doel?

Mijn eerste wedervraag is altijd: “wat wil je gaan fotograferen?” En het grappige is dat juist de mensen die dit vragen vaak nog geen echt doel hebben. Zelfs als je wel weet wat je wilt fotograferen, maar nog geen idee hebt welke camera handig is, is het een kwestie van de specificaties en reviews lezen om erachter te komen welke camera bij jou past. Daarom richt ik mij nu maar even op de enthousiaste beginner. Wees welkom hier!

Beginnen met fotografie

Gelukkig bestaat dé beginner niet. Soms is het iemand die gepensioneerd is en een hobby zoekt of iemand met liefde voor natuur die na jarenlange taxonomische flora inventarisaties bezig wil met het vastleggen ervan. Even vergelijken met autorijden. Als je net je rijbewijs hebt ben je vooral bezig met leren rijden. Dan zijn snelheid, terreinwaardigheid of grootte niet zo van belang, dan gaat het om het rijden, genieten en leren kennen van het fenomeen ‘auto’. Zo is het ook met fotografie. Leren kennen van het fenomeen.

Het hoogst haalbare: heerlijk kunnen genieten van ieder onderwerp, tevreden zijn met simpele dingen en genieten van elke klik
Het hoogst haalbare: heerlijk kunnen genieten van ieder onderwerp, tevreden zijn met simpele dingen en genieten van elke klik. Fotograaf: Johan van der Wielen

Op fotografische ontdekkingstocht

Het fantastische van beginnen met een hobby is dat je heerlijk uitprobeert, snuffelt aan techniek en geen beperkingen ervaart aan je apparatuur. In alle eerlijkheid, ik ben daar stikjaloers op. Gewoon lekker doen en blij zijn met ieder resultaat. Niet na elke 10 foto’s peinzen of je toch niet die andere lens had moeten pakken of mijmeren over duurder glaswerk. Die houding is niet naïef, die is juist fantastisch. De fase van beginnen is niet ‘iets waar je doorheen moet’, maar een fase waar je achteraf misschien wel nooit uit had willen groeien. De fotografische ontdekkingstocht, verwondering van alle mogelijkheden en de enorme ontwikkelingsstappen die je in deze eerste fase maakt, maak je daarna nooit meer. Je kunt van goed fotograferen wel komen tot ‘beter’ fotograferen. Maar een zo grote ontdekking als “Oh, zó werkt scherptediepte” doe je daarna nooit meer!

Beginnen met fotografie: van blijdschap kunnen stuiteren bij het zien van 'wilde' damherten ipv naar Kenia hoeven voor leeuwen, en dan nog klagen over het licht
Beginnen met fotografie: van blijdschap kunnen stuiteren bij het zien van ‘wilde’ damherten in plaats van naar Kenia moeten voor leeuwen, en dan nog klagen over het licht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Dan nu…. dé beste camera!

Natuurlijk hoor ik nu een aantal moralistische dooddoeners voor de voeten te gooien als:

“de beste camera is … je eigen camera”

of..

“de beste camera is … de camera die je altijd bij je hebt”

Maar dat is flauw. Hoe waar ze ook zijn, het zijn wel typische opmerkingen van zichzelf respecterende fotografen die zelf het hele assortiment aan Canon of Nikon in hun tas hebben. Nee, ik wil toch oprecht mijn mening geven, voorzover ik de wijsheid in pacht heb natuurlijk.

Moralistische fotografen wijsheid: de beste camera is degene die je in je hand hebt op het goede moment!
Moralistische fotografenwijsheid: de beste camera is degene die je in je hand hebt op het goede moment! Fotograaf: Johan van der Wielen

Voor mensen die starten met fotografie raad ik één van de instapmodellen aan. Daarbij ben ikzelf voorstander van Canon of Nikon, niet omdat de andere merken slechter zouden zijn, maar vanwege de grotere beschikbaarheid van lenzen en accessoires, ook (of juist) van de third-party merken die hun hele (kwalitatief goede) assortiment juist voor Canon en Nikon maken. Daarnaast zijn Canon en Nikon zó aan elkaar gewaagd dat ze elkaar tot grote hoogte drijven als het om kwaliteit gaat.

Maar waarom dan een instapmodel? Niet omdat je niet meer waard bent, maar omdat je je nog gewoon heerlijk aan het oriënteren bent. Dan kun je wel veel geld uitgeven maar aan wat? Als je nog geen idee hebt wat je handig lijkt aan een auto ga je toch ook niet investeren in een Land Rover (zoals ik)? Lekker als je na een jaar in de stad komt te wonen met kleine straatjes en vooral in je eentje woon-werkverkeer moet doen. Dankzij een instapmodel kun je kijken waar je interesses liggen en later alsnog een duurder specifieker model kopen. Gewoon fotograferen tot je tegen de grenzen van je camera aanloopt. Instapmodellen kunnen alles, zijn niet al te duur, makkelijk in gebruik, niet al te zwaar, niet al te groot en minder jatgevoelig. Wat mij betreft dé perfecte camera.

Als je geen volle tas hebt met dure lenzen is de keuze simpel... en geniet je misschien meer van een mooie zonsondergang!
Als je geen volle tas hebt met dure lenzen is de keuze simpel… en geniet je misschien meer van een mooie zonsondergang! Fotograaf: Johan van der Wielen

En lenzen (eigenlijk ‘objectieven’)?

Wat mij betreft koop je er gewoon de kitlens bij (iets van 18mm tot 55mm) en een losse telelens van iets van 70mm tot 300mm. Een heerlijke set, divers, niet al te duur en… heerlijk weinig keuzevrijheid. Met twee lenzen ben je veel meer bezig met daadwerkelijk fotograferen dan met een 20kg volle tas met 10 lenzen. Dan zit je te vaak te peinzen:  “kan ik nou beter die…of toch die…”.

En waarom dan geen 18-300 lens? De kwaliteit van twee afzonderlijke is zoveel groter dan van zo’n alles-in-één lens. En als je ècht ‘geen lenzen wilt wisselen’, koop dan een ‘bridge camera’. Die zijn echt heel goed tegenwoordig!

Alleen kopen als je tegen grenzen aanloopt

Ja, als je naar specificaties gaat kijken lijkt alleen een camera van 6500 euro goed genoeg (de Canon 1Dx mark II is net aangekondigd) maar is dat ook dé beste camera? Iemand die door de bergen trekt is weinig blij met zo’n duur blok beton. Blijf daarom bij je doel, wat ga je ermee doen en wat is je budget. Loop je tegen de grenzen van je camera aan? Is er noodzaak van 14 foto’s per seconde, afdrukken op behangpapier of 4K filmen op 60fps? Nee, blijf dan lekker bij je eigen camera.

Rest mij af te sluiten met mijn laatste moralistische dooddoener:

“de enige manier om beter te gaan fotograferen,…   is meer fotograferen”

Deze dames discussieerden niet over de beste camera... maar genoten van hun beelden van de rendieren die we net hadden gezien.
Deze dames discussieerden niet over de beste camera… maar genoten van hun beelden van de rendieren die we net hadden gezien. Fotograaf: Johan van der Wielen

Heel veel fotografieplezier!

En? Eens? Of heb jij toch een bepaalde camera die je ‘het beste’ vindt? Laat het hier weten…

Deel dit artikel


33
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Egon Kraak op 4 april 2020 om 17:01

  Lieve dames, heren ook, en Johan uiteraard,

  ik ben het pertinent oneens met “instap-rotzooi” aan te raden. Als je je daar met een hedendaags camerahuis al geen buil aan kunt vallen (daar heeft Johan wel een punt) dan wél met het objectief. Er zijn tientallen, honderden objectieven bedacht en gemaakt maar slechts weinig echt goede en dat zijn wonderlijk genoeg meestal niet de nieuwste. De resultaten van de meeste objectieven kun je weggooien nadat je bijgeleerd hebt.
  Wie dit niet snapt moet het maar vergelijken met leren vioolspelen; als je daaraan begint met een Chinees krabhout van 85 euro incl. stok en kist handicapt zichzelf dusdanig dat het vrijwel zeker niks wordt en vioolspelen als onbereikbaar moeilijk de kast in gaat. Daarmee is niet gezegd dat je met een Stradivari moet aanvangen, maar wel met een redelijk bespeelbaar studie instrument.
  Voor de tokkie die het nóg niet snapt: het heeft geen zin supermarktbloem te hamsteren want iedere bakker kan je vertellen dat je met die veevoerkwaliteit brood noch pizza kunt bakken en met pleepapier lukt dat trouwens ook niet.

  Als ik een goedbedoeld advies mag toevoegen: als je echt wilt leren fotograferen koop je anno 2020 voor een paar tientjes een tien jaar oud model professionele camera zoals Nikon D200 of D300, zoek voor nog een paar tientjes eveneens tweedehands het beste macro-objectief ooit gemaakt erbij: Micro-Nikkor 105mm/f4. Dat is een geheel handmatig in te stellen objectief (macro doe je sowieso handmatig, zul je al doende leren; automatiek op een macro-objectief is als bami op een pudding – slaat nergens op), ideaal om te leren fotograferen. Omdat de lens geen automatieken heeft en deze combinatie werkelijk in staat is tot de beste professionele kwaliteitsresultaten kun je dus aan de gang voor 150 á 200 euro incl. een geheugenkaartje en draadontspanner (!) en daar kan geen “instapmateriaal” tegenop. En het gemiddelde bloemetje loopt niet weg dus heb je alle tijd om te leren!
  Wil je er een korter brandpunt bij voor landschap e.d., zoek dan naar de 24 of 28mm AI-s (we spelen even Nikon, he), beide top-objectiefjes zonder automatieken en onzin. Die jaren-80 28mm is zelfs de beste 28 ooit getest door wie dan ook gemaakt, reeds perfect bij grootste opening. Uitontwikkeld, zou je kunnen zeggen. Waarom Nikon daarna van alles en nog wat van mindere kwaliteit gemaakt heeft mag Joost weten.
  Mocht je moeite met handmatig scherpstellen hebben dan is er linksonder in de zoeker bij nikon DSLR’s, van d50 tot de allerbeste duurste weetikveel, een soort van LED stip o.i.d. aanwezig die aangeeft wanneer de aangewezen sensorpunt scherpte vast stelt – haast niemand schijnt dat te weten dus herhaal ik dit nog maar eens. Dat is digitaal dus in de plaats gekomen voor de scherpstelprisma’tjes e.d. die vroeger midden op het matglas zaten.

  Hetzelfde geldt voor het onontbeerlijke statief: ik heb, ook recent, allerlei uitstekende oude Gitzo’s voor echt heel weinig euries Marktplaats zien passeren. Maar zelfs gloednieuw is er een top-uitstekende relatief goedkope mogelijkheid waar ik in NL eigenlijk zelden of nooit over hoor of lees: Berlebach! Dat is de maker van verdomd goede, houten statieven. Alle ouwe rotten, filmers ook vooral, kennen het en het lijkt haast wel alsof dat geheim gehouden wordt….

  Ik stelde deze “macro” combinatie voor omdat dit 105mm objectief nog meer kan: als portret of als landschapslens valt het evenmin door de mand. En portretten kun je ook van grote beesten maken als het persé “natuur” moet zijn. Probeer de dierentuin eens om te oefenen.

  De pietjesliefhebber die vogelfotograaf wil worden heeft het lastiger, want goedkope én goede objectieven met lang brandpunt bestaan stomweg niet, behalve…. Maar bedenk eerst dat vogelfotograaf iets totaal anders is dan vogelaar en wil je dat eigenlijk wel? Voor wie aanvangt te fotograferen en dat gelijk met een lang brandpunt (effectief 500mm of langer – bedenk daarbij dat 300mm + 1.4x converter al 630mm op DX veroorzaakt!) doet is de leercurve wel heel erg stijl… maar …
  een jaar of 15 geleden was de Nikon 300mm/f4 af-s (de oudere versie dus zonder PF en VR!) heel populair én heel goed. Ik heb er zelfs één gehad en weer doorverkocht omdat ik toch liever rondsjouw (jawel, zwaar) met de onvolprezen f2.8 versie. Deze 300mm/f4 staat qua tele-beeldvorming op DX (het is trouwens een FX objectief; resultaten op DX zijn fenomenaal) gelijk aan 450mm op kleinbeeldformaat en daarmee kun je ruimschoots leren pietjes (en libellen!) platen. Moet mogelijk zijn voor pakembeet 500 euries. Niet een paar tientjes maar toch denk ik de beste optie vergeleken met de primes van 1000-en euries – terwijl ik dit typ heeft kamera-express 3 occasions te koop v/a 640 euries en dat is winkelprijs, he!?

  Aan de heel andere kant heeft de “creatieve” fotograaf, wie het eigenlijk niet om natuurfoto’s gaat maar om sfeer en emotie en aansprekende platen het makkelijker: ieder digitaal soort Agfa-clack kan dan in theorie voldoen dus zeker die veegfoon.

  Zoveel mensen zoveel smaken. Niet alleen de vraag: “wat wil je gaan fotograferen?” maar ook de vraag: “HOE wil je fotograferen?” is relevant. Echter deze paar dingen die ik hier durf aanraden zijn zover mij bekend echt degelijk uitstekend, leercurve gericht en voor zo min mogelijk euries. Kun je later inderdaad, wanneer je door praktijkervaring beter geïnformeerd raakt, alsnog besluiten voor specialistisch gerichte apparatuur al dan niet van Canon of nog anders.

  1. Dank voor de uitgebreide reactie…. 4 jaar na dato 🙂

 2. Door Leonie op 10 december 2017 om 18:59

  wat raad je aan als goede camera als je scherpe foto’s wil maken ? Met name gericht op de natuur.

  1. Beste Leonie, onscherpe foto’s komen tegenwoordig nooit meer door de camera of lens. Alles wat je nu koopt is al 100x zo goed als wat je 20 jaar geleden kocht. Verder is het voor een camera niet van belang of je hem binnen of buiten gebruikt. Als het je eerste camera is zou ik vooral niet meteen een hele dure kopen maar gewoon lekker beginnen met fotograferen en pas verder gaan oriënteren als je tegen de tekortkomingen aanloopt. Het heeft echt geen zin om meteen duizenden euro’s uit te geven want die zouden achteraf nog wel eens verkeerd besteed kunnen zijn. Ga gewoon naar een goede fotozaak en laat je informeren. Bepaal voor jezelf een budget en ga dan vooral zsm naar buiten aan de slag… om te genieten!

 3. Door Anoniem op 19 oktober 2017 om 11:21

  Ik wil graag hele scherpe foto’s en ben bang als ik een goedkope van 500 bijvoorbeeld koop de kwaliteit niet zo mooi zal zijn, terwijl ik als (totaal geen ervaren) fotograaf niet eens met een instapmodel heb gewerkt.

  1. dank je wel voor je reactie. De kwaliteit van de foto’s van iedere camera doe je tegenwoordig koopt zijn mooi! Er zijn geen slechte camera’s meer. Zelfs de instapmodellen van tegenwoordig zijn wel 10x zo goed als de pro camera’s van 10 jaar geleden… dus niet twijfelen, gewoon lekker iets kopen. Je hoeft er zelfs geen 500e aan te besteden. De beste manier van beter fotograferen is… meer fotograferen!

 4. Wat een geweldig artikel!
  Zo waar…
  Zelf heb ik een compact camera (nog) en twee SRL’s. Canon 50D en 5D Mark II.
  Ook diverse lezen, omdat ik eigenlijk alles fotografeer wat op mijn weg ligt. Hoewel, het allerliefst natuur. Landschappen en macro, heerlijk!
  Alleen de compact… Ooit had ik een Panasonic FZ10 en wat een droomcamera was dat!
  Daarna twee keer een Canon cybershot, maar die bevielen helemaal niet. Zondag hoop ik de trotse bezitter te worden van een Panasonic FZ200: ik hoop zo dat die hetzelfde doet als mijn oude…
  Ook nu, als ik terugkijk op de foto’s van toen word ik blij. (Stukje melancholie of echt?).

  Maar feit blijft: niet de camera maakt de foto, de fotograaf. Alles wat je bij je hebt voldoet op het moment. Zelfs een foto van een mobiel.

  1. dank voor je uitgebreide reactie en heel veel plezier met je nieuwe camera!

 5. Leuk artikel en helemaal mee eens! De beste camera is tevens ook de camera die je op het moment bij je hebt. Kom er vaak achter dat ik enkel mijn telefoon bij mij heb en kan daar toch ook prima foto’s mee maken. 🙂

  1. Dank je wel voor je reactie. Moet eerlijk bekennen dat ik ook vaak met mijn telefoon fotografeer als ik niet bedacht ben op fotografie maar dat ik dan telkens weer denk… ik had gewoon een camera mee moeten hebben 😉

 6. Door peter schijf op 1 juli 2017 om 15:52

  geachte Heer J.v.d Wielen
  Mijn is de p schijf en ben in bezit van een Pentax K5 met twee lenzen t.w Pentax da 18-135 en een da 55-300
  met deze camera maak ik goede foto’s maar nu komt het het verschil tussen Pentax en Nikon en Canon zit in de functiekiezer die bij de andere twee camera’s ook weer anders zijn plus de software is ook weer anders.
  Ik zie de overeenkomst niet tussen deze drie camera’s als je ongeveer lees in de bladen en op internet om met vogel fotografie te beginnen want ze hebben alle drie verschillende zettingen van functiekiezer en software waardoor je niet kan beoordelen of je het zelfde instelling heb als bij de andere camera’s.
  Ik heb vanaf 1971 altijd Pentax camera’s in bezit gehad.
  ik zou graag van U een reactie vernemen over deze onderwerp.
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank Peter Schijf

  1. Beste Peter,
   Hartelijk dank voor uw reactie en vraag. Ik vind het een lastige om te beantwoorden. U zegt altijd Pentax te hebben gehad, nu tevreden te zijn en er ook diverse lenzen van te hebben. Dan ben ik de eerste om u aan te raden bij Pentax te blijven. U bent dat gewend, het is uw camera. Overstappen op een ander merk (hoe vaak het ook gebeurt) ben ik nooit echt een voorstander van. Je moet wennen aan een nader merk (niet alleen het vasthouden maar ook de functionaliteit), soms leidt dat tot enorme verbetering en opluchting maar vaak ook tot frustratie omdat het toch weer anders werkt dan je al zoveel jaren gewend bent. Dit allemaal nog buiten het feit dat Pentax geweldig goede camera’s maakt en heel veel voordelen heeft. Denk aan de beweegbare sensor met alle mogelijkheden (enorme bewegingsreductie, aanpassing compositie, etc.). Alleen als u echt van mening bent dat uw Pentax tekort schiet èn dat een ander merk die tekortkoming op kan lossen zou ik u willen aanraden zich te oriënteren op een ander merk. Zo niet? Dan lekker verdergaan met Pentax!
   groet en succes, Johan

 7. Door Linda op 21 april 2017 om 12:37

  Ik heb een sony ligt goed in de hand en voelde beter aan als nikon of canon waarom geen idee.
  Ja ik ben een doe het zelver .
  Heb workshops gevolgd puur om de camera te leren kennen en om tips op te doen.
  Alle benamingen die ik voorbij zie komen zeggen me niks crops en berekeningen van je brandpunt ? Geen idee.
  Onthoudt het niet kan ik helaas niks aan doen ik ga gewoon op pad en blijf spelen met me camera zo noem ik dat vele fotos mislukken maar als er een mooie bij zit ben ik blij .
  Ik ken me camera ik weet wat me lens kan en ben creatief .
  Ik focus me nu op macro best lastig maar oefening baart kunst als er nu ook eens iemand in jip en janneke taal tips zou geven zou het helemaal super zijn maar voorlopig de 1e fotos met een macrolens zijn zo slecht nog niet.

  1. Heel goed, wees blij met wat je hebt en geniet van je fotografie. Staar je niet blind op materiaal en techniek… de enige manier om beter te leren fotograferen is meer fotograferen. Succes

 8. Door Hugo Overvliet op 23 november 2016 om 09:33

  Ik heb diverse camera’s : compact, spiegelreflex, Polaroid, Cambo pasfotocamera, DSLR en ook bridge camera’s. Ik pak waar ik zin in heb of welk doel ik voor ogen heb en neem dan de voor dat doel geschikte camera mee. Ben in 1978 gestart met n Revue 400L compactcamera. Ging foto’s maken bij n luchtvaartshow en kwam thuis met helikopters en straaljagers klein op de foto. Heb toen mn eerste SLR gekocht : Pentax ES II met Tamron 70-150. Er ging n wereld voor me open. Later kwam ik weer bij de fotozaak en kocht mn eerste SLR met bajonet : Pentax MX met 1.7/50 lens. Zodoende ben ik me meer in het fotograferen v diverse onderwerpen gaan verdiepen en heb in de loop der jaren ook kwalitatief betere lenzen aangeschaft. Geen Leica oid maar v Pentax, Tamron en Sigma. Ook met bridge camera’s maak ik prima foto’s. Het is maar net waar ik heen ga en wat ik wil gaan fotograferen. Met name portretfotografie is toch wel mijn passie. Ik heb geen studio en ook geen website. Als ik vroeger iemand op straat aansprak om model te staan was het prima. Ze nam dan evt haar vriend, moeder of vader mee. Als ik nu iemand vraag dan krijg ik vaak : ‘Heb je website waar ik kan kijken ?’ of ‘Waar komt mijn foto dan te staan ?’ Sinds het digitale tijdperk en omdat sommige mensen oneerbare voorstellen doen danwel foto’s musbruiken krijg ik dit soort vragen en zijn potentiele modellen soms wat wantrouwend. Daarom heb ik tegenwoordig meerdere voorbeelden bij me om direct te kunnen laten zien wat ik doe en kan. Ben het met de anderen eens dat je moet fotograferen wat je leuk vindt zonder je regels op te laten leggen !

  1. dank je wel voor je enthousiaste verhaal en heel veel plezier met fotografie!

 9. Door Ellen op 9 oktober 2016 om 22:27

  Op dit moment aan het fotograferen met mijn Samsung Galaxy s6 edge. De telefoon ja… en leuk dat ik het vind!! Ik heb wel een camera, een Panasonic, maar die is door verhuizing even niet bereikbaar. De kleuren van de herfst, de mooie plekjes opzoeken in drukke steden, heerlijk! Of het bos, het strand, duinen, allemaal even mooi!

  1. als je maar plezier hebt en de beste camera is degene die je altijd bij je hebt!

 10. Door Bob Bakker op 11 februari 2016 om 13:06

  Voordat ik mijn eerste spiegelreflex kocht had ik al uitgebreid onderzoek gedaan en op basis van de specificaties stond mijn keuze bij voorbaat al vast. Wat bleek echter in de winkel: De camera van mijn keuze bleek helemaal niet zo’n fijn apparaat. Het model paste niet goed bij de vorm van MIJN handen en sommige knoppen zaten op een VOOR MIJ onlogische plek. Een ander merk camera bleek veel natuurlijker bij mij (en mijn -toenmalige- capaciteiten) te passen. Ik heb die camera toen gekocht en er geen moment spijt van gehad. Dat beestje heeft mij verder het pad van de fotografie op gebracht, gewoon omdat hij mij als het ware van nature uitnodigde om hem uit de tas te halen en ermee te gaan spelen. Dus: Net zoals de enige goede wijn de wijn is die jij lekker vind, is de enige goede camera de camera die jou een goed gevoel geeft.
  Het gemak dient de mens, maar de mens dient het best als het gemakkelijk gaat.

  1. Klopt helemaal… het is het gevoel van de camera wat bij je past. Voor de rest kun je tegenwoordig bijna geen miskoop meer doen. Rest slechts veel op pad te gaan…

 11. Door Ruud Pronk op 10 februari 2016 om 12:00

  Het is maar wat je er mee wilt doen.
  Technisch gezien is voor mij Nikon de beste camera.
  Als ik een Nikon trigger heeft hij 60 milliseconden om de foto te maken. Bij Canon is dat 5x zo lang.

  1. Tja, als landschapsfotograaf is voor mij dit verschil nou niet echt relevant. Maar zelfs als ik dieren fotografeer heb ik nou niet bepaald het idee dat mijn Canon te traag is. En eerlijk gezegd zou dit verschil voor mij geen reden zijn om de één boven de ander te plaatsen. Iemand die goed kan fotograferen zal aan één foto voldoende hebben en kan zelfs met een vertraging prima overweg, toch?

 12. Voor mij was de keus niet moeilijk: altijd Pentax gehad. Van S3 tot nu K5II.
  Voordeel: Alle lenzen, tussenringen, balg enz. zijn te gebruiken. Lekker ouderwets fotograferen op M en zelf alles instellen. Een portret met de 2.5/135 of een macro met de 4/100 of stadsfoto’s met 2.8/28, geweldig. Althans voor mij. Daarom vind ik het altijd moeilijk anderen te adviseren. Hoeveel mens en hebben zo’n prachtige spiegelreflex met slechts één (reis)lens?

  1. Het is maar wat je gewend bent inderdaad. Het feit dat je aan een merk gewend ben is voor mij ook belangrijker dan bij elke spec. verschil van merk te veranderen. Ik zie regelmatig mensen die hun hele assortiment opdoeken omdat toevallig een ander merk een net betere camera heeft uitgebracht. Dat heeft toch geen zin, alsof een betere camera mooiere foto’s maakt…

 13. Door mdebeer op 6 februari 2016 om 13:07

  Heel erg fijn stukje om te lezen. Dat lijkt me zeker het beste advies. Leuk ook dat je de hybride camera meeneemt als alternatief. Dat wordt vaak niet aangehaald. Ik werk daar zelf graag mee. Ondanks dat het natuurlijk zijn beperkingen heeft, heeft het ook veel flexibiliteit. Je kunt er erg leuke dingen mee doen en naar hartelust portemonneevriendelijk experimenteren. Van groothoek tot tele. En het weegt ook heel weing als je er op uit trekt. Ik gebruik deze hybride vaak voor macro ook gecombineerd met een close-up lens. Daar kun je erg leuk mee bezig zijn! En ze worden steeds beter inderdaad.

  1. Helemaal gelijk! Met een kleine auto kun je niet je hele huisraad verhuizen maar hij is wel goedkoper en makkelijker in te parkeren. De spiegelreflex camera is niet per definitie ‘de beste’ camera omdat kwaliteit ook wordt bepaald door wat de fotograaf voor behoefte heeft. Wil je meer onopvallend tussen mensen fotograferen of is gewicht van belang dat is een hybride duidelijk de betere keuze… of als je gewoon geen duizenden euro’s aan materiaal wilt of kunt besteden. Laat je dus niet gek maken met alle ‘adviezen’ dat je een full frame camera ‘nodig’ hebt met vooral veel dure professionele lenzen…

 14. Door Ernst van Erkelens op 6 februari 2016 om 10:20

  Geweldig artikel. Ik ben het er helemaal mee eens. Dan iets over de macrolens. Koop een macrolens als je eraan toe bent en de techniek leuk vindt. Ik heb ooit een echte macrolens gekocht maar die staat eigenlijk veel te vaak in de kast. Voor de herten en de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen heb ik niet vaak macro nodig gehad.

  1. Daarom, pas wat kopen als je iets mist in je tas en niet omdat het ‘nodig’ zou moeten zijn.

 15. Goed advies Johan. Zelf heb ik de hele route compact-bridge-DSLR APS -DSLR full frame afgelegd qua toestellen en gaandeweg vond er dus een verschuiving plaats van het interessegebied. Het is inderdaad niet te doen om meteen de beste camera aan te raden. Ga lekker naar een paar workshops, zou ik zeggen, en leer hoe anderen kijken naar fotografie. Dat geeft nieuwe inzichten en wellicht ontstaan gaandeweg andere eisen voor een nieuwe camera.

 16. Door Marcel op 5 februari 2016 om 18:59

  De beste camera is het toestel in de handen van de beste fotograaf. Dat technische gereedschap is slecht een middel op het bedachte en gemaakte beeld om te zetten in pixels. Al zit er wat wat verschil in kwaliteit maar uiteindelijk is de emotie, boodschap en kunstwaardigheid van de foto een belangrijkere waarde dan net iets minder ruis of iets meer scherpte …

  1. Helemaal uit het hart gegrepen… Een schrijver koopt ook niet een duurdere vulpen in de hoop betere boeken te schrijven

 17. Door peter wijn op 5 februari 2016 om 10:29

  als algemene aanbeveling voor ‘algemene’ natuurfotografie, mee eens.
  Ik zou al heel snel ook een redelijk lichtsterke macrolens aanraden. Om de natuur dichtbij (huis) en de mogelijkheden van het isoleren van je onderwerp te kunnen verkennen. 60mm f2,8 of zo.

  1. Is dat zo? Zelfs dan ben ik nog geneigd om mensen eerst lekker te laten verkennen. Want stel dat je insecten echt veel leuker vindt dan bloemen… wil je misschien toch liever een 100mm macro of een 150mm macro Of een close-up lens voor de tele, lekker goedkoop en divers (werk er graag mee met libellen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *