HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

EuroBirdwatch 2016

vogeltrek

De vogeltrek is in volle gang en als natuurfotograaf kun je daar natuurlijk van profiteren. Enorme aantallen vogels stromen ons land binnen of trekken er doorheen. Het weekend van 1/2 oktober 2016 is het weer tijd voor Eurobirdwatch, het moment waarop duizenden vrijwilligers vogels tellen. In Nederland wordt dit evenement gecoördineerd door Vogelbescherming en de website Trektellen.nl.

EuroBirdwatch

EuroBirdwatch 2016 heeft als belangrijk doel om aandacht te vragen voor het lot van trekvogels en het internationale belang van Nederland voor trekvogels te benadrukken. Bezoek eens één van de vele trektelpunten en laat je verrassen door wat er aan vogels allemaal te zien en te fotograferen valt. Soms heb je het geluk dat een bijzondere vogel even een korte pauze neemt zodat je hem kunt fotograferen. Vaker zullen de vogels vliegend voor je lens verschijnen. Wil je ze dan fotograferen let dan op de volgende zaken:

  • Corrigeer je belichting; zeker tegen een heldere lucht kun je gerust 1 tot 2 stops overbelichten om te voorkomen dat je alleen maar een silhouet van de vogel ziet.
  • Zet je autofocus op Continu / Ai focus.
  • Maak zo veel mogelijk foto’s per seconde; burst in plaats van single shot.
  • Als je stabilisatie gebruikt zet die dan op de stand voor pannen (meestal mode 2).

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Bedankt Arno, de theorie klinkt goed, de praktijk zal ik een keer uitproberen.

  2. Jaap, je kunt beter in de manualstand je belichting op de grond voor je instellen. Kie laagste diafragma en kijk dan naar je tijd. Ik hanteer minimaal 1/1000s en pas daar het diafragma op aan. Haal je dat nirt, dan je iso omhoog. Theorie: de belichting op de ondrrzijde van de overvliegende vogel is vrijwel gelijk aan die van de grond. Dan heb je een goed belichte vogel tegen een natuurlijk veel lichtere achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *