Menu

Onderdeel van Pixfactory

Europese boomkikkers, heb je ze al eens gezien en gefotografeerd?

De Europese boomkikker ligt overdag vaak lekker te rusten. In dit geval tussen het gebladerte van een eikenboom. Fotograaf: Yvon van der Laan

Heb je ze al eens gezien en gefotografeerd, de mooie frisgroen gekleurde Europese boomkikkers, met zuignapjes aan hun pootjes?

Europese boomkikkers zijn beschermde dieren en ze zijn relatief zeldzaam en kwetsbaar voor verstoringen. Ondanks dat zijn er locaties te vinden waar je ze goed kunt fotograferen zonder dat de boomkikkers daarvan hinder ondervinden.

De kleur van de boomkikkers varieert van blauwgroen bij koude temperaturen tot geelgroen op warme dagen.

De opvallende zuignapjes aan de pootjes maken dat ze goed in bomen kunnen klimmen.

Op deze foto zijn de opvallende zuignapjes aan de pootjes van de boomkikker goed te zien. Fotograaf: Yvon van der Laan

Wanneer, waar en hoe kun je ze vinden

Vanaf halverwege april is de volwassen boomkikker weer actief. Ze zijn met name actief in de nacht, maar zodra de temperatuur boven de 15 graden komt zoeken deze koudbloedige dieren graag de warmte op. Je kunt ze dan overdag vinden in de struiken in hun leefgebied. Vanaf half juli zoeken ook de jonge boomkikkers de struiken op.

Gezien hun geringe formaat van 1 cm (jonge boomkikkers) tot maximaal 5 cm (volwassen boomkikkers) en hun perfecte camouflagekleur vallen ze niet direct op, maar ze verraden zich door hun typerende geluid.

Europese boomkikkers leven in relatief dicht begroeide locaties in de omgeving van water. Ze houden zich op in de nabijheid of tussen het gebladerde van o.a. bramenstruiken. De doornen van de bramenstruiken beschermen het kikkertje tegen roofdieren en verder vinden ze hier hun voedsel zoals vliegen, muggen en wantsen.

Boomkikkers zijn met name in de avond en nacht actief. Overdag tref je ze over het algemeen slapend in het zonnetje aan op de takken en soms heb je geluk en vind je een (jong) exemplaar wat poseert op een braam.

De doornen van de bramenstruiken beschermen de Europese boomkikkers tegen vijanden. Fotograaf: Yvon van der Laan

Fotografietips

  • Gebruik een (korte) telelens zodat je voldoende afstand kunt houden en verstoring wordt voorkomen.
  • Doordat de huid van de kikkertjes glimmend is, krijg je, als de zon schijnt, al snel uitgebeten plekken. Handig is dan gebruik te maken van een diffusieschermpje of wit parapluutje om het licht wat diffuser te maken.
  • De beste fotografie momenten zijn die momenten waarop het licht niet al te hard is.
  • Raak de takken van de struiken waarop de kikkertjes liggen te rusten niet aan, want voor je het weet verstoor je ze en gaan ze er vandoor. Dit is ook de reden om zoveel mogelijk zonder statief te werken, want je raakt met de statiefpoten al snel de takken van de struiken aan waarop ze rusten.
  • Experimenteer eens met scherptediepte, dubbelbelichting of het fotograferen door het gebladerte heen.
  • Meer informatie over de soort vind je in dit artikel: Boomkikker.

 

Tot slot

Verplaats de boomkikkers niet en raak ze niet aan. Op onze handen zitten stofjes en bacteriën die slecht zijn voor de boomkikkers.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u