Menu

Onderdeel van Pixfactory

Expeditiecruise langs de Falklandeilanden, Zuid-Georgia en Antarctica

Voor menig natuurliefhebber en natuurfotograaf is het een “once in a lifetime” droombestemming: Antarctica. Ongerept, door relatief weinig toeristen bezocht en met uniek landschap en dierenleven. Na samen met mijn vrouw al heel veel mooie plekken over de hele wereld bezocht te hebben, was Antarctica voor ons het zevende en laatste continent dat we heel erg graag zelf wilden zien, ervaren en fotograferen. Mijn 50ste verjaardag vormde een mooie mijlpaal om deze reis ook daadwerkelijk te gaan maken.
Antarctica
Geduldig zittend op de stenen, met een groothoeklens wachten tot een pinguïn langskomt hoppen - Chinstrap Camp, Elephant Island, Antarctica Fotograaf: Wouter van de Weerd

De voorbereiding

Je hebt besloten om te gaan, maar dan? Welke reis/route, met welke boot en wanneer kan je het beste gaan?
De meeste (boot)reizen gaan alleen naar het Antarctisch schiereiland, met vertrek vanuit Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad in Argentinië. In een aantal dagen wordt de beruchte Drake Passage overgestoken, vervolgens worden een aantal eilanden bij het schiereiland bezocht en is er een landing op het Antarctisch vaste land. Daarna volgt weer de terugtocht via de Drake Passage en na 10 dagen is de reis al voorbij.

Antarctica
Ruig landschap – Bransfield Strait, Antarctica. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Wij wilden echter meer. De reis naar Ushuaia is ver en lang en we gaan hier maar één keer in ons leven naar toe. Dus wij besloten de “Grand Tour” te gaan doen. Vanuit Ushuaia naar de Falkland eilanden, daarna door naar Zuid-Georgia, vervolgens doorvaren naar het Antarctisch schiereiland en dan (slechts één keer ?) via de Drake Passage terug naar Ushuaia. Al met al een reis van 25 dagen, waarvan 19 op de boot.
De keuze voor een boot is afhankelijk van de te maken reis, het te besteden budget en de eigen voorkeur voor de grootte. Omdat mijn vrouw snel last heeft van zeeziekte, werd ons aangeraden een zo groot mogelijk boot te kiezen. De door ons gekozen “Ocean Diamond” was groot, modern én met extra stabilisatoren.

Enorme ijsbergen drijven in zee – Bransfield Strait, Antarctica. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Een nadeel van een grotere boot is dat er meer passagiers mee gaan. En zowel op Zuid-Georgia als Antarctica geldt een limiet van max. 100 personen die tegelijkertijd aan land mogen gaan. Op onze boot gingen ruim 190 passagiers mee. Dit betekende dus dat de landingen in 2 groepen uitgevoerd moesten worden.
Het Antarctisch toeristenseizoen is beperkt, van november t/m maart. Vooral wat later in het seizoen heb je kans pinguïns met jongen en net geboren pelsrobben te zien. Wij besloten halverwege het seizoen te gaan, van 16 december t/m 9 januari.

Gadegeslagen door de pelsrob lopen de koningspinguïns statig langs – Salisbury Plain, Zuid-Georgia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Ushuaia

Wij vlogen, via Madrid, naar Buenos Aires en met een binnenlandse vlucht naar Ushuaia. Als je nog nooit in Buenos Aires bent geweest, is een stopover daar echter wel aan te bevelen. Want wij waren in totaal 32 uur onderweg.
In Ushuaia konden we 2 dagen bijkomen van de reis. We wandelden op de eerste dag naar de Martial gletsjer. Daar kan je als landschapsfotograaf al prachtige foto’s maken en ook een roodkraaggors liet zich rustig fotograferen.

Roodkraaggors – de Martial gletsjer, Ushuaia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

De dag erna zijn we met de bus naar Nationaal Park Tierra del Fuego gegaan, voor een mooie lange wandeling. Uitzicht over het Beagle kanaal, met sneeuw bedekte bergen, een Magelhaendwerguil, Magelhaenparkiet en Magelhaengans, allemaal vormden ze fraaie foto-onderwerpen.

De Falkland eilanden

Eindelijk was het dan zover: we mochten aan boord en gingen via het Beagle kanaal op weg naar de Falkland eilanden. Twee nachten en een dag varen. Vervelen op die zeedag was er echter niet bij. De tijd ging op aan de uitgebreide ontbijt-, lunch- en dinerbuffetten, een veiligheidsoefening, een lezing over de albatrossen en andere vogels die we zouden (kunnen) gaan zien op de Falklandeilanden, een lezing over (natuur-)fotografie en het buiten op dek spotten van de eerste walvissen, de noordelijke reuzenstormvogel, Wilsons stormvogeltje, grijsrug stormvogeltje, wenkbrauwalbatros en reuzenalbatros.

Wenkbrauwalbatros kolonie – West Point Island, Falkland eilanden. Fotograaf: Wouter van de weerd

Op de Falklandeilanden maakten we de eerste dag 2 landingen. ’s Morgens werden we met de zodiacs (kleine opblaasbare motorboten) afgezet bij West Point. Een kolonie met in totaal 13.000 rotsspringer pinguïns en wenkbrauwalbatrossen waren het doel. Fantastisch om op zeer kleine afstand dit te kunnen bekijken, beleven en fotograferen!

Intiem portret van een wenkbrauwalbatros – West Point Island, Falkland eilanden. Fotograaf: Wouter van de weerd

’s Middags maakten we een landing bij Saunders Neck, waar we ons vergaapten aan de enorme hoeveelheden ezels-, adélie- en rotsspringer pinguïns. En verder zien en fotograferen we macaronipinguïns, koningspinguïns, zeeolifant, kalkoengier, Falkland caracara’s, antarctische grote jager en keizeraalscholvers.
De volgende dag gingen we bij Stanley van boord, de hoofdstad van de Falkland eilanden. Wij kozen ervoor om zelf een wandeling door het echt Engelse stadje te maken en een bezoek te brengen aan het museum, waar vooral de film en uitleg over de Falkland oorlog indruk op ons maakte.

Ezelspinguïns en gele toeristen – Saunders Island, Falkland eilanden. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Zuid-Georgia

Er volgden 2 zeedagen, die nodig zijn om door te varen naar Zuid-Georgia. Dit is een vrijwel onbewoond eiland, ongeveer 1300km ten zuidoosten van de Falkland eilanden. Tijdens de zeedagen werden we weer vermaakt met diverse lezingen over zeevogels, ijs en gletsjers, zoogdieren, pinguïns, de legendarische reis van Shackleton, etc. Deze lezingen werden gegeven door de diverse expeditie-crew-leden, die allemaal hun eigen specialisatie hebben. In 4 dagen trokken we langs de oostkust van Zuid-Georgia, van noord naar zuid. En maakten we in totaal 9 zodiac cruises en/of landingen.

Koningspinguïns en Antarctische pelsrobben in prachtig landschap – Right Whale Bay, Zuid-Georgia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

De eerste landing in het noordoosten van Zuid-Georgia ging helaas niet door: te hoge golven en teveel wind. Vandaar dat het een “expeditie-cruise” wordt genoemd: onze expeditieleider Shane bepaalde dagelijks waar we naar toe gingen en welke zodiac-cruises en landingen we konden maken, afhankelijk van de wind en golven.

Keizeraalscholver en koningspinguïns – St. Andrew’s Bay, Zuid-Georgia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

’s Middags volgde één van de (vele) hoogtepunten van onze reis: de zodiac cruise en landing bij Salisbury Plains. Een vlakte met ruim 100.000 koningspinguïns en zeer vele pelsrobben. Wij zaten in de groep die eerst een zodiac cruise maakten langs de kust, de andere helft van de groep ging aan land. Toen bleek dat dit eigenlijk een hele mooie combinatie was, want het was prachtig om de vele koningspinguïns eerst vanaf het water te kunnen bewonderen en fotograferen. Zeker ook omdat velen ook in de zee rond onze zodiac rondzwommen.

Veel, heel veel koningspinguïns, met bruine jongen – Salisbury Plain, Zuid-Georgia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Afgezet aan land konden we ruim 2 uur, via een met vlaggetjes tijdelijk uitgezet pad, tussen al deze pinguïns lopen, vaak op slechts een paar meter afstand. Het getrompetter van de pinguïns was oorverdovend, de poeplucht hoorde er na 10 minuten wennen gewoon bij, het totale gebrek aan angst voor ons was ontwapenend en de jonge pinguïns in hun bruine donspak zagen er komisch uit. Genieten met een grote G, en uiteraard hebben we geheugenkaartjes vol geschoten.

Regen- en sneeuwbuien horen erbij, maar met zoveel moois om je heen merk je het eigenlijk niet eens… – St. Andrew’s Bay, Zuid-Georgia. Fotograaf: Carin van de Weerd

Ook de andere zodiac cruises en landingen waren memorabel: verlaten walvisstations die nu geheel zijn overgenomen door grote aantallen pelsrobben, met jongen; bezoek aan het enige, kleine dorpje met enkele inwoners èn een postkantoor; een wandeling in de voetsporen van Shackleton; bij St. Andrews Bay voor een paar uur opgenomen worden in een kolonie met 300.000 (!) koningspinguïns; zeeolifanten die elkaar bevechten met heftige nek-slagen; prachtige, met een laagje sneeuw bedekte, hoge ruige bergen die bijna loodrecht vanuit zee oprijzen; macaroni pinguïns fotograferen tijdens een sneeuwstorm; een gletsjer waar we op een paar honderd meter vandaan langsvaren; BBQ op het scheepsdek in een plotselinge sneeuwstorm; en ga zo maar door…

De jonge pelsrobben zijn schattig, maar bij de grote mannetjes is het soms wel oppassen geblazen – Salisbury Plain, Zuid-Georgia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Het Antarctisch schiereiland

In 2 dagen voeren we vervolgens door naar het Antarctisch schiereiland. Tot grote verrassing van iedereen hadden we de meest rustige zee die je maar kan voorstellen. De expeditieleider had nog nooit meegemaakt dat de zee “op een spiegelglad meer leek”. Zonder last van zeeziekte kon iedereen dus genieten van het oudjaarsdiner en -feest. En de zonsondergang, rond 23.00u, zorgde voor het bijpassende vuurwerk met prachtige pasteltinten in de lucht en zee.

De pasteltinten van de zonsondergang, rond middernacht – Bransfield Strait, Antarctica. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Vervolgens hebben we 4 dagen doorgebracht rondom het Antarctisch schiereiland en de South Shetland Islands. Bij Elephant Island is het schip Endurance van kapitein Shackleton vergaan en hebben 22 bemanningsleden 4 maanden moeten overleven, zich voedend met pinguïns en zeehonden. Voor ons waren de vele kinbandpinguïns vooral een mooi foto-onderwerp.

De kinbandpinguïns vlogen rondom onze zodiac in en uit het water – Chinstrap Camp, Elephant Island, Antarctica. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Op en rondom het Antarctisch schiereiland zorgden de vaak gigantische en grillig gevormde blauwe ijsschotsen en de besneeuwde bergen voor een hele andere achtergrond en omgeving dan bij Zuid-Georgia. We zagen vanuit onze zodiacs vele kinbandpinguïns in en uit het water springen, konden zeeluipaarden fotograferen en we gingen bij Chinstrap Camp aan land, waar we vanwege het extreem rustige weer als eerste expeditie-cruiseschip ooit een landing konden maken. Rustig zittend en fotograferend konden we daar het dagelijkse leven van de kinbandpinguïns beleven.

Restanten van de menselijke activiteiten van heel lang geleden – Whaler’s Bay, Deception Island, Antarctica. Fotograaf: Wouter van de weerd

Bij Kinnes Cove hadden we het geluk dat Jens onze zodiac-bestuurder was. Hij is zelf ook fotograaf en had Paul Nicklen (!) meerdere malen in een zodiac rondgevaren op foto-expedities. Hij wist dus precies hoe hij de boot moest manoeuvreren om ons de beste foto-opties te geven. De foto’s van de adéliepinguïns met blauwe ijsbergen op de achtergrond zijn -dus- prachtig geworden ?

Adéliepinguïns op het prachtige blauwe ijs – Kinnes Cove, Joinville Island, Antarctica. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Bij Brown Bluff beleven we ons historische moment: voet aan wal op ons zevende continent. Wat een voorrecht om dit mee te kunnen maken! Ook de terugreis via de Drake Passage verloopt voorspoedig, zonder de gevreesde stormen en bijbehorende ruige zee. Mijn vrouw komt met vrijwel al haar zeeziekte-pillen weer thuis…

Fotografie-tips

 • Neem twee camera-bodies mee! Dan heb je altijd een reserve camera in geval van defecten.
 • In een zodiac kan je geen lenzen wisselen, dus dan is een camera met groothoek-zoomlens en een tweede camera met telezoomlens ideaal. Ik was blij met mijn keuze om de 100-400mm zoomlens mee te nemen in plaats van de 300mm prime lens. Je kunt nl. meestal niet zelf bepalen hoe dichtbij je bij de pinguïns en andere dieren kan komen.
 • Neem een waterdichte hoes voor camera en lens mee, zeker op de zodiac en met de regen- en sneeuwbuien is dit hard nodig.
 • Op een wiebelende zodiac is het soms lastig om een scheve horizon te voorkomen. Kader dus wat ruimer, zodat je de foto in de nabewerking goed kan rechtzetten.
 • Een statief is op de cruiseboot en zodiac niet bruikbaar. Op het land heb ik wel een paar keer mijn statief gebruikt.
Zwemmende koningspinguïns, vanuit de zodiac gefotografeerd – St. Andrew’s Bay, Zuid-Georgia. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Voor een meer uitgebreid verslag van onze reis en nog veel meer foto’s kan je op mijn website terecht.

10 reacties

  1. Dank je Frank!
   Wij hebben dit geboekt bij Beluga Adventures, maar zij hebben de bootreis weer bij het organiserende bedrijf Quark Expeditions geboekt.
   Totaal waren we hiervoor (ik schrik er zelf weer van als ik het moet intypen 😐 ) ruim 34 duizend euro kwijt voor 2 personen…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

  1. Dank je Frank!
   Wij hebben dit geboekt bij Beluga Adventures, maar zij hebben de bootreis weer bij het organiserende bedrijf Quark Expeditions geboekt.
   Totaal waren we hiervoor (ik schrik er zelf weer van als ik het moet intypen 😐 ) ruim 34 duizend euro kwijt voor 2 personen…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: