Menu

Onderdeel van Pixfactory

Exporteren vanuit Lightroom

Bestanden exporteren vanuit Lightroom kun je op verschillende manieren: In de module Bibliotheek, links onder in het scherm, op de knop 'Exporteren' drukken. Een tweede mogelijkheid is, ongeacht waar je je bevindt in Lr, naar het menu-item 'Bestand> Exporteren…' te gaan. Een derde mogelijkheid is om ongeacht waar je bent in Lr, op de sneltoets 'Ctrl+Shift+E' te drukken. De vierde mogelijkheid is wanneer je in de module Ontwikkelen bent, met de rechter muisknop te klikken en 'Exporteren' te selecteren.
Exporteren
Fotograaf: Jack van Dalen

Het exportvenster

Welke van de hierboven beschreven methodes je ook kiest het resulteert altijd in het openen van het onderstaande exportvenster. Het exportscherm biedt heel veel mogelijkheden die we hierna de revue laten passeren.

exporteren
Overzicht van het exportvenster in Lightroom.

Wanneer we het exportscherm nader gaan bekijken dan kunnen we helemaal boven in de afbeelding lezen dat we één bestand gaan exporteren. Daar iets schuin onder is te lezen dat we naar de vaste schijf exporteren. (Andere mogelijkheden zijn exporteren naar Email en naar CD/DVD). Laten we het scherm in bovenstaande afbeelding eens doorlopen van boven naar beneden.

Exportlocatie

Bij ‘Exporteren naar’ kun je kiezen uit drie mogelijkheden. Meest voorkomend is te kiezen voor een specifieke map. Klik je op het ‘kleine driehoekje’ kun je uit een locatie kiezen waar je al eens eerder bestanden hebt opgeslagen.
Lr onthoudt die mappen en voegt ze toe aan een lijst waar je uit kunt kiezen. Klik je op ‘Kiezen…’ dan komt de Windows Verkenner of Apple Finder tevoorschijn. Die gebruik je als je naar een nieuwe locatie exporteert.

exporteren
Opties voor de exportlocatie in Lightroom.

Bestandsnaamgeving

Het woord zegt het al. Hier kun je bestanden die je gaat exporteren een andere naam geven. Er zijn 7 voorinstellingen mogelijk. De achtste optie in het rijtje laat je zelf een voorinstelling definiëren. ‘Extensies:’ geeft je de keus uit grote of kleine letters achter de punt. Een extensie geeft aan om wat voor een bestand het gaat, bijvoorbeeld: naamafbeelding.jpg of JPG, naamafbeelding.tif of TIF.

Bestandsinstellingen

De bestandsindeling die je kunt kiezen zijn jpeg, psd (Adobe), tiff, dng (ook Adobe) en origineel.
Jpeg wordt altijd gecomprimeerd, ook al verlaag je de kwaliteit van het bestand niet. Het is dus altijd kleiner dan het originele raw bestand (als je in raw fotografeert). Psd en tiff bestanden zijn op te slaan als 8- en als 16-bits bestand. Een raw bestand van 12 MP wordt als 8-bits bestand ongeveer 35 Mb en een 16-bits bestand wordt ongeveer 70Mb. Tiff bestanden kunnen in Lr gecomprimeerd worden. Dng bestanden zijn iets kleiner dan het originele raw bestand.
In tegenstelling tot tiff bestanden, kunnen psd en dng bestanden niet in elke viewer en bewerkingssoftware geopend worden. Kies je voor ‘Origineel’ wordt het raw bestand ook als raw bestand geëxporteerd.
Wil je een afbeelding op internet zetten, kies dan voor sRGB. P3-scherm is een kleurruimte voor video. Wil je afdrukken kies dan voor Adobe RGB of Prophoto RGB, Print je zelf, kies dan voor ‘Overige…’.

Exporteren
De verschillende bestandsinstellingen die je kunt kiezen in het Lightroom exportscherm.

Met de schuifregelaar van Kwaliteit wordt de foto gecomprimeerd. Zet je de schuifregelaar op 0, dan wordt de foto maximaal gecomprimeerd. Staat hij op 100, dan wordt de foto niet gecomprimeerd.
Met ‘Bestandsgrootte beperken tot’ kun je aangeven hoe groot het bestand maximaal mag zijn. Hier wordt niet het aantal pixels bedoeld, maar de grootte van het bestand (Kb). Het is mogelijk dat er zo’n klein aantal Kb wordt ingegeven, ten opzichte van het bestand dat je wilt exporteren, dat Lr een melding geeft dat de grootte hoger dient te zijn dan je hebt ingegeven.

Afbeeldingsgrootte

Is het vierkantje ‘Passend maken’ uitgevinkt, dan wordt de foto geëxporteerd met het aantal pixels die de foto op dat moment heeft. Het aantal pixels wordt dus niet verkleind, noch vergroot. In dit geval heeft ook het wijzigen van de resolutie geen invloed op de bestandsomvang.
Is het vierkantje ‘Passend maken’ wel aangevinkt, dan heb je aardig wat mogelijkheden.
De afmetingen van de foto kunnen in de breedte en hoogte worden ingegeven in het aantal pixels, inches of centimeter. De afmetingen hebben invloed op de omvang (aantal Mb) van het bestand. Wanneer de afmetingen worden aangegeven in pixels (passend maken) heeft de resolutie (aantal pixels per inch/centimeter) GEEN invloed op de bestandsomvang. Plaats je foto’s op internet is de resolutie niet van belang. Een monitor kent alleen pixels, geen resolutie.

exporteren
In dit venster kies je de afmetingen van je export.

Exporteer je de foto, om hem te laten afdrukken, kijk dan eens op internet bij diverse afdrukcentrales. Hier is informatie te vinden over hoeveel pixels (breedte en hoogte) een afbeelding per formaat minimaal moet hebben om een kwalitatief goede afdruk te kunnen maken. Het aantal pixels dat gehanteerd wordt kan per afdrukcentrale nogal verschillen.

Uitvoer verscherpen

Ik gebruik dit onderdeel niet omdat niet duidelijk is hoeveel er verscherpt wordt. Verscherpen kun je ook in het paneel ‘Details’ van de module Ontwikkelen doen.

Metagegevens

Wanneer je met GPS hebt gewerkt en je wilt niet bekend maken waar de foto is gemaakt, kun je deze informatie onzichtbaar maken door het vakje aan te vinken. Verder heb je een aantal keuzes welke gegevens in het bestand opgenomen mogen worden.exporteren

Watermerken

Een watermerk met je eigen naam staat niet automatisch in de lijst. Je moet er eerst een maken. Wil je een watermerk aan je foto toevoegen, klik dan in het menu op ‘Bewerken> Watermerken bewerken…’ of klik in het exportscherm in het paneel Watermerken op ‘Watermerken bewerken…’.

Wanneer je ‘Watermerken bewerken’ hebt gekozen verschijnt het volgende venster:

Met deze editor kun je je watermerk precies zo vormgeven als jij dat wilt.

Type links beneden in het vak je naam (of andere tekst). Een copyright symbool maak je met ‘Ctrl+Alt+de letter C’. Het is ook mogelijk in plaats van tekst een afbeelding als watermerk te gebruiken. Er is van alles aan te passen: lettertype, schaduwwerking, dekking van de tekst, grootte en de plaats waar het watermerk moet komen (inzet en plaatsing). Ben je tevreden, klik dan op ‘Opslaan’. Wanneer je het watermerk onder je eigen naam opslaat, staat dit watermerk de volgende keer wanneer je exporteert in het rijtje met beschikbare watermerken.

Naverwerking

exporteren
Het laatste venster spreekt voor zich: niets doen……behalve exporteren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: