Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ezinge bij min 23 graden

Ezinge heeft altijd een grote aantrekkingskracht op mij. Het is een mooi dorpje waar veel van de authentieke huizen in de kern nog aanwezig zijn en waarvan de kerk een karakteristiek element in het landschap is. Een echte mooie “wauw-foto” had ik van Ezinge nog niet gemaakt alhoewel ik het dorp al vaak bezocht had.
Ezinge
Het terpdorpje Ezinge in Noord Groningen in het voorjaar. Idyllisch, maar nog geen wauw-foto! Fotograaf: Ron ter Burg

Maar dan… zaterdag 4 februari 2012

Het was met een temperatuur van -23 graden Celsius de koudste ochtend sinds 1986. Dit soort temperaturen moest wel leiden tot unieke omstandigheden tijdens het fotograferen.
Zoals een goed voorbereide landschapsfotograaf betaamd, heb ook ik een lijstje met allerlei locaties die ik onder bepaalde omstandigheden wil fotograferen. Ezinge tijdens de zonsopkomst stond bij mij in de top 10 van dit lijstje. Ezinge tijdens de zonsopkomst bij -23 graden Celsius stond zeker niet op mijn lijstje, maar toen ik de weersvoorspelling voor het weekend bekeek en er extreem strenge vorst werd voorspeld, wist ik het zeker: ik moest naar Ezinge om die “wauw-foto” te maken!
Zaterdagochtend om half zeven zat ik in de auto, richting een goede vriend waarmee ik de kou zou gaan trotseren. Gezien de unieke omstandigheden wilden we op tijd op locatie zijn zodat we het moment van die ochtend beslist niet zouden missen.
Onder mistige omstandigheden, geen bijzonder verschijnsel bij deze strenge vorst, kwamen we in Ezinge aan. Zodra het iets warmer zou worden, zou de mist optrekken. Wel hoopte ik dat er laag bij de grond nog mistflarden zouden blijven hangen. Deze kans was aanwezig, aangezien de grond natuurlijk erg koud was en de lucht sneller zou opwarmen.

De juiste plek

Op zoek naar een goede plek om de foto te maken. Mijn voorwaarden waren dat de kerk op de terp duidelijk zichtbaar moest zijn en dat het een mooie uitgebalanceerde compositie zou zijn waarin de landelijkheid van de omgeving van Ezinge zichtbaar werd. Uiteraard hoopte ik dat de lucht mooi zou kleuren en dat de flarden mist ook zichtbaar zouden zijn in de foto.
Op het wandelpad door de weilanden bij Ezinge vond ik de plek waar ik de foto wilde maken. Het was nog erg mistig, maar ik kon zien dat de kerk aan de linkerkant van het beeld en de bomen aan de rechterkant mooie elementen vormden voor een mooie vlakverdeling. Het weiland op de voorgrond gaf de weidsheid van de omgeving van Ezinge weer. Alle ingrediënten die ik in gedachten had voor foto van Ezinge waren aanwezig.

Ezinge
Hetzelfde kerkje, maar de omstandigheden konden niet meer verschillen dan met die ochtend met extreem strenge vorst. Fotograaf: Ron ter Burg

Pas op voor bevriezing

Snel pakte ik plaatste ik mijn camera op het statief met mijn ‘standaardlens’, de 17-40 van Canon, een prima lens om deze situatie te fotograferen. Om een uitgebalanceerde belichting te krijgen plaatste ik een 2 stops grijsverloopfilter in mijn filterhouder. Nu maar wachten op het moment om de foto te maken. Genieten was het; door de extreme kou bevroor de waterdamp in de lucht, waardoor er lichte sneeuwval ontstond.
Tijdens dit soort omstandigheden moet je wel goed oppassen dat je materiaal niet beslaat. Zorg er daarom voor dat je materiaal acclimatiseert voordat je het uit je tas haalt. Dat voorkomt het snel beslaan van de lens.
Door de strenge vorst bevroor mijn adem tegen de achterkant van de camera. Dit was voor mij een waarschuwing dat ik moest oppassen dat mijn adem niet op mijn filter bevroor, want dan zou de foto die ik wilde maken wellicht mislukken.

Wachten op het juiste moment

Zo rond kwart over acht kwamen een aantal mensen aanlopen die hun hond aan het uitlaten waren. Na een kort praatje liepen ze weer verder richting het dorp. Ondertussen begon het lichter te worden en het moment van de zonsopkomst naderde. Ik bleef rustig doorgaan met fotograferen om zeker te weten dat ik de beste compositie te pakken had voor de zonsopkomst.
Ik gebruikte een diafragma van F16 om zoveel mogelijk scherptediepte in mijn foto te krijgen. De camera stelde ik in op de diafragma voorkeuze stand (A), waardoor de sluitertijd automatisch bepaald wordt. Bij sneeuw ziet de camera relatief veel licht en daarom stelde ik in op een overbelichting van 2 stops, anders zou de foto onderbelicht raken.
Ik zag dat de mensen met de hond mijn beeld inliepen. De rode jas van de man viel mooi op in het witte landschap. Deze mensen vormden een mooi perspectief in de foto. Ondertussen raakte de lucht gevuld met prachtige pasteltinten en de flarden grondmist waar ik op gehoopt had, waren ook nog aanwezig. Dit was hét moment!

Ezinge
De prachtige pasteltinten en flarden grondmist waar ik op gehoopt had! Fotograaf: Ron ter Burg

Van dichte mist naar prachtig pastel

Snel maakte ik een serie opnames en zag direct dat de “wauw-foto” van Ezinge er bij zat. Ik was erg blij dat ik me achteraf niet te veel had laten afleiden door de mensen die langs me liepen, maar goed op de omstandigheden bleef letten. Doe je dit niet dan is het risico groot dat je “het moment” mist en niet met de mooiste foto van de ochtend thuis komt. In een tijdsbestek van een klein half uur veranderden de omstandigheden van dichte mist naar prachtige kleuren en contrast. Een kwartier later was het moment voorbij…

3 reacties

 1. Het is een prachtige foto. Ik woon in Ezinge en organiseer mantrazangbijeenkomsten in deze kerk. Mag ik je winterfoto gebruiken om hier binnenkort bekendheid aan te geven? Uiteraard met vermelding van je naam.

 2. Prachtige foto!
  Ik stond die morgen ook te fotograferen (op de foto rechts bij het witte huisje-ik sta er net niet bij op)
  Ik heb wel een foto waar waarschijnlijk jij als fotograaf wel op staat. Hoe bijzonder is dit!

 3. Prachtige foto. Iets meer naar rechts en ik zou er ook op hebben gestaan. (Bij het witte huisje) Ook ik heb die morgen foto’s gemaakt. Ik was toen net begonnen met fotografie en de eerste keer dat ik een statief gebruikte. (Veel mislukte foto’s ?)Wat was het koud! Ik heb ook een foto waar waarschijnlijk jij als fotograaf op staat die morgen. Hoe bijzonder!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

 1. Het is een prachtige foto. Ik woon in Ezinge en organiseer mantrazangbijeenkomsten in deze kerk. Mag ik je winterfoto gebruiken om hier binnenkort bekendheid aan te geven? Uiteraard met vermelding van je naam.

 2. Prachtige foto!
  Ik stond die morgen ook te fotograferen (op de foto rechts bij het witte huisje-ik sta er net niet bij op)
  Ik heb wel een foto waar waarschijnlijk jij als fotograaf wel op staat. Hoe bijzonder is dit!

 3. Prachtige foto. Iets meer naar rechts en ik zou er ook op hebben gestaan. (Bij het witte huisje) Ook ik heb die morgen foto’s gemaakt. Ik was toen net begonnen met fotografie en de eerste keer dat ik een statief gebruikte. (Veel mislukte foto’s ?)Wat was het koud! Ik heb ook een foto waar waarschijnlijk jij als fotograaf op staat die morgen. Hoe bijzonder!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: