Doe mee met de Groene Camera 2023!

Focussen en flow

Stel, je loopt in een prachtig natuurgebied. Wat ga je dan fotograferen? Er komt zoveel op je af, dat het onmogelijk is om alles waar te nemen. Hoe ga je daarmee om? Gelukkig filteren we automatisch al veel informatie. Een manier die helpt om nog meer te filteren, is focussen. Je dwingt jezelf hierbij om gerichter te kijken.
waterspiegeling focussen flow
Fotograaf: Anja Zwanenburg

Keuzes maken in objectief of onderwerp

Een manier om beter te focussen, is om van tevoren een keuze te maken in het objectief waarmee je wilt gaan fotograferen. Je neemt bijvoorbeeld alleen een groothoek-objectief mee en richt je uitsluitend op landschappen. Of je neemt alleen een tele-objectief mee en focust op kleine onderwerpen verder weg. Door deze keuze vooraf te maken, kun je je gemakkelijker afsluiten voor “afleidingen”.

Een andere manier om beter te focussen, is om je te richten op één onderwerp. Bijvoorbeeld alleen waterspiegelingen, of alleen insecten, of alleen schaduwen.

focussen flow schaduw

 

Geografische beperkingen

Je kunt jezelf ook geografische beperkingen opleggen, door bijvoorbeeld alleen maar een klein gedeelte van het natuurgebied tot werkgebied te verklaren. Nog extremer is het om met een stuk touw een gebied van een paar vierkante meter af te bakenen als je werkgebied. Dat dwingt je om heel goed te kijken. Je kunt je helemaal richten op datgene waar je op hebt gefocust. Hoe langer je naar zo’n beperkt werkgebied kijkt, hoe meer er te ontdekken valt. Een bepaalde lichtval, minuscule waterdruppeltjes, nerven in een afgezaagde boomstam…..

lichtval-2

 

Hersengolffrequenties

Doordat je gerichter kijkt, valt er niet alleen veel meer te ontdekken, maar het fotograferen wordt ook leuker om te doen. Je wordt rustiger van binnen. Er gebeurt dan ook iets in je hoofd. Je hersengolffrequenties zijn meestal afgestemd op de bètastaat (7-60 herz). Je linkerhersenhelft is dan dominant aanwezig en het denken voert de boventoon. Als je rustig bent van binnen, zijn je hersengolffrequenties afgestemd op de alfa- en hoge thètastaat (4-7 herz). Dan is je rechterhersenhelft, waarin je gevoel huist, dominant aanwezig. In deze staat van zijn kun je toegang krijgen tot flow.

focussen flow

Flow is de staat van zijn waarin alles vanzelf lijkt te gaan. Grote kunstenaars hebben hun beste werken gemaakt vanuit deze staat van zijn. Je zult merken, dat als jij je aandacht meer verlegt van “doen” naar “zijn” je ook toegang tot flow kunt krijgen, je beter kunt focussen en meer zult zien. Succes!

4 reacties

  1. Vandaag meteen uitgeprobeerd: naar een natuurgebied en ons alleen op de vlinders gefocused (met af en toe een uitstapje naar een bloem…) Wat een ontspannen ochtend is dat geworden! Dank voor de tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

4 reacties

  1. Vandaag meteen uitgeprobeerd: naar een natuurgebied en ons alleen op de vlinders gefocused (met af en toe een uitstapje naar een bloem…) Wat een ontspannen ochtend is dat geworden! Dank voor de tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: