Oog voor landschappen
De meeste fototoeristen op Skagsanden Beach op de Lofoten in Noorwegen komen er voor het weidse uitzicht op een mooie berg, liefst met de inleidende lijn van een bergstroompje dat in zee uitmondt, omlijst door stoere rotsblokken. Zo staat de plek immers doorgaans op internet. Zelf keek ik vooral uit naar de patronen en structuren in het zand, die ontstaan doordat zwart zand zich mengt met lichter zand.
Concentreren op structuren
Vanwege de drukte stopten we al snel met het fotograferen van het grootse, epische landschap. De kans op andere fotografen in beeld was eenvoudigweg te groot. Bovendien moesten we de patronen fotograferen voordat collegae met enkel oog voor het landschap er doorheen zouden banjeren. Aan de slag dus met de prachtige structuren in het zand. Het is erg verleidelijk om je heen te blijven kijken en overal vanaf ooghoogte een snelle foto van een mooie structuur te maken. Zo cover je in korte tijd weliswaar een groot stuk strand, maar lijken al je foto’s in essentie op elkaar.

Gebruik van footzoom
Het werkt beter een aansprekend stukje strand uit te kiezen en dat volledig uit te diepen. Door steeds iets dichter bij te lopen en je te concentreren op een steeds kleiner wordende structuur ontstaat een veelvoud aan composities van een stukje strandzand dat niet meer dan enkele vierkante meters aan oppervlak telt. Ook vanaf een vaste plek kun je een diversiteit aan foto’s oogsten, alleen al door je statief steeds verder te laten zakken. Elke positie en elk camerastandpunt biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen om te spelen met lijnen, vormen, structuren en vlakken. En gebruik je een polarisatiefilter, dan kun je door daaraan te draaien ook weer een heel ander effect creëren. Door footzoom te gebruiken en je tijd te nemen op een bepaalde plek, hoe klein ook, oogst je een variatie aan foto’s die enerzijds het verhaal van de plek vertelt, en anderzijds je bijzondere kijk als fotograaf laat zien.

Apparatuur
Op deze locatie kun je met alle brandpunten mooi beeld maken. Een zoomlens is natuurlijk handig omdat je dan vanaf een bepaalde plek verschillende uitsneden kunt maken. Het is echter uitdagender om een vast brandpunt te nemen (of een zoomlens met beperkt bereik) en door naar voren te lopen te ontdekken wat er nog mogelijk is qua uitsnede en perspectief. Al deze foto’s zijn gemaakt met een 16-35mm groothoekzoom voorzien van een polarisatiefilter en vanaf een stevig statief. Door met beleid steeds iets verder naar voren te lopen zorgde ik ervoor dat ik niet alle patronen in het zand zou vertrappen.