Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘(groothoek) landschap’: Jos en Judith

Geweldig dat landschapsfotografie nu eens echt in de picture staat. Zoals Johan van der Wielen afgelopen zondag in zijn aankondiging al schreef: geen gemakkelijke tak van fotografie. Maar bijzonder bevredigend als het lukt om de sfeer van een mooi moment in de natuur te vangen in een aansprekende foto. Maar hoe doe je dat nou? Wat zijn de do’s and de don’ts? Ik heb gekozen voor twee foto’s aan de hand waarvan ik een aantal zaken kan toelichten.
Gefotografeed met Canon 6D mark ii, met Tamron 24-70 lens (op 24 mm). Deze foto is gemaakt bij Moddergat (Waddenkust), aangezien iedereen daar de beroemde paaltjes fotografeert zocht ik naar een andere compositie. Ben benieuwd wat jullie van deze compositie vinden. Had graag wat meer dramatiek in de lucht gehad, maar de wolken werkten niet mee ;-) Fotograaf: Jos de Vos

Jos de Vos

Weidsheid

De foto spreekt mij aan vanwege de weidsheid en rust die er uit spreken. Je ziet een stuk drooggevallen wad, een stuk lucht en enkele grote stenen. Heel eenvoudig, maar mede daardoor juist zo doeltreffend.

Compositie

In dit soort opnamen is de positie van de horizon van belang. De horizon is hier vrij hoog in het beeld gelegd. Dat lijkt mij een goede keuze, omdat het drooggevallen wad er interessanter uitziet dan de lucht. Ik zie daarin namelijk veel interessante structuren en natuurlijk ook de drie grote stenen. De lucht is waarschijnlijk alleen interessant net boven de horizon, door de kleuring van de ondergaande zon.

Naast de horizon gaat het hier om de positie van de drie stenen. De stenen liggen nu in het midden en vrijwel in een rechte lijn van voor naar achteren. Dat is wat statisch. Ik had waarschijnlijk geprobeerd om de stenen in een diagonale lijn in beeld te krijgen. Die lijn had ik wat links van het midden laten beginnen en naar rechtsachter laten lopen. Daarvoor had ik een ander standpunt moeten hebben, bijvoorbeeld door een stap naar rechts te zetten.

Scherpte-diepte

Wat mij opvalt is dat de stenen in de voorgrond nog scherp zijn, maar dat de foto daarachter al snel vervaagt. Ik zie in de exif dat een diafragma van f/9 is gebruikt bij een brandpunt van 24mm. Door iets meer te diafragmeren (bijvoorbeeld naar f/11 of f/16) had deze opname meer scherptediepte kunnen krijgen.

Witbalans en avondsfeer

Ik vind de opname nu erg blauwgrijs, licht en vrij vlak. Het blauwgrijs is een kwestie van witbalans. Het lijkt erop alsof de automatische witbalans de warme kleuren van het avondlicht heeft gecorrigeerd. Dit kan hersteld worden door de (kleur)temperatuur wat te verhogen. Hierdoor krijgt het beeld direct een veel warmere en aangenamere sfeer. Door nu de belichting wat terug te brengen en een beetje contrast toe te voegen ontstaat veel meer een ‘avondsfeer’, die bij een ondergaande zon past.

Ik heb een eigen versie met de hiervoor beschreven aanpassingen in de bewerking toegevoegd.

Bewerking Michel Lucas Fotograaf: Jos de Vos

 

Judith Linders

Foto genomen met de SonyA99II en mijn 16-35 lens. Exif: 16mm, F9, 6seconden, Iso 100, met big stopper. Deze foto maakte ik bij de Hatertse Vennen. Om het water en de wolken gladder te maken heb ik een big stopper gebruikt. Wat ik lastig vind met groothoek, vooral bij 16 mm, is de vervorming in de foto. Dit bewerk ik meestal met ” distort”, maar regelmatig ben ik toch niet helemaal tevreden over het resultaat. Hebben jullie tips hoe je de groothoekvervorming het beste kunt bewerken? Fotograaf: Judith Linders

Ruimte

Ook uit deze opname spreekt vooral weidsheid en ruimte. En dat op een mooi moment van de dag, bij zonsopkomst. Die opkomende zon geeft hier mooi warm licht, maar doet tevens heel goed dienst als focuspunt.

Lage horizon

Interessant dat de fotografe er hier, in tegenstelling tot de vorige foto, voor heeft gekozen om de horizon heel laag in beeld te plaatsen. Begrijpelijk omdat hier wel veel te zien is in de lucht, in het bijzonder de uitgesmeerde wolkenpatronen.

Focuspunt en details

Waar ik niet helemaal tevreden over ben is de positie van de twee boomgroepen. Die liggen nu links en rechts aan de rand van het beeld. Ze trekken behoorlijk de aandacht, het zijn twee focuspunten in deze opname. En ze trekken – doordat ze zo aan de randen liggen – je oog naar twee kanten weg uit het centrum van het beeld, daar waar het normaal gesproken eigenlijk allemaal zou moeten gebeuren.

Naast de opkomende zon had een boom- of boomgroep in deze opname heel goed kunnen dienen als extra focuspunt. Maar om de foto te kunnen dragen en interessanter te maken had ik de boom(groep) dan graag centraler en groter afgebeeld willen zien. Ik wil meer details zien van die boom. Dat zou de compositie interessanter maken en meer in evenwicht brengen.

4 reacties

 1. Dank je voor de feedback Michel, ik kan je goed volgen voor wat betreft de bomengroepen als focuspunten aan de randen van het beeld. Dat is zeker iets om een volgende keer op te letten als ik weer daar ga fotograferen.

 2. Wij zijn net terug uit het Moddergat . Prachtige locatie en pal aan het wad .
  Dacht het al te herkennen van de mooie foto !!
  Ik neem de tips weer ter harte .

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Dank je voor de feedback Michel, ik kan je goed volgen voor wat betreft de bomengroepen als focuspunten aan de randen van het beeld. Dat is zeker iets om een volgende keer op te letten als ik weer daar ga fotograferen.

 2. Wij zijn net terug uit het Moddergat . Prachtige locatie en pal aan het wad .
  Dacht het al te herkennen van de mooie foto !!
  Ik neem de tips weer ter harte .

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: