HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema insecten: Karin en Monique

In deze tweede fotobespreking in het thema insecten door Martin Steenhaut gaat hij dieper in op de foto’s van Karin en Monique, de gulden snede en bokeh.

Gemaakt met Canon Eos 5D mk III, f 3,2, 1/320, iso 640. Canon macro prime 100 mm.
Gemaakt met Canon Eos 5D mk III, f 3,2, 1/320, iso 640. Canon macro prime 100 mm.

Karin de Jonge

Inhoud en impact!

Een heel sprekend beeld Karin! Het beeld zuigt je als het ware in de wereld van de minuscule insecten. Het lijkt wel of hij even uit zijn biotoop komt om ons te begroeten,  wat de foto zelfs een grappig effect geeft. Mij deed het alvast glimlachen.

Compositie

De diagonaal van de bloem is prima in dit beeld. Je kiest er bewust voor om het insect niet in het midden te plaatsen, wat goed is. Maar dan zou ik hem nog wat meer naar linksboven schuiven zodat je exact op één van de gulden snedes zit. Mocht je dat niet kennen, dat zijn denkbeeldige lijnen in een foto waarbij je op de snijpunten ervan best het onderwerp plaatst, voor het meeste impact. Hier zou dat iets meer linksboven zijn dus.  Meer details over de gulden snede vind je hier.

Techniek

Door de extreem kleine scherptediepte is natuurlijk meteen de aandacht getrokken naar het enige scherpe in de foto, het hoofd en de antennes. Die keuze zorgt voor de hele sfeer van de foto, heel mooi in dit geval. De belichting en de kleuren zijn rustig en dit is duidelijk op een bewolkte dag genomen, goeie keuze.

Nabewerking

De toegevoegde lichte vignetering trekt de aandacht van de kijker naar het onderwerp, wat hier zeker mag. Goed dat je daar niet te ver in ging want zware vignetering is vaak storend. De scherpte is prima en de ruis bijna nihil, dus heb je een goede keuze gemaakt voor een lage ISO, wat altijd wenselijk is bij macrofotografie.

Een heel mooi beeld van deze kleine rakker Karin! Well done!

Monique Tuin

Nikon 3100 met kleine lens. Hoe krijg ik de libel helemaal 100% glas helder op de foto?
Nikon 3100 met kleine lens. Hoe krijg ik de libel helemaal 100% glas helder op de foto? Fotograaf: Monique Tuin

Inhoud en impact

Je hebt deze libel goed kunnen benaderen Monique! Mooi, want dat is niet vanzelfsprekend zo overdag. Wat hier meteen opvalt zijn die facetogen en die fijne vleugels. Het wekt bewondering op door al die details in de structuren. De groene achtergrond was redelijk dichtbij waardoor je er wel veel structuur in krijgt en het wat onrustig maakt.

Compositie

Je gekozen standpunt is veelbepalend in deze foto. De libel staat niet centraal en ook wat schuin in beeld. Je hebt duidelijk gekozen om enkel de ogen scherp te hebben dus is dit standpunt misschien niet het beste. Het was wellicht beter geweest om meer naar rechts te staan waardoor je frontaal tegenover de libel stond. Dan hadden de ogen en vleugels symmetrisch links en rechts gestaan. Ook had je dan misschien een egalere achtergrond gehad met minder lijnen. Met zo’n foto moet je keuzes maken. Of je gaat heel close voor enkel de ogen, of je blijft verderaf met het hele insect in beeld. Ik zou wat uitgezoomd hebben om de vleugels er helemaal op te krijgen.

Techniek

Door het gebruik van een groot diafragma krijg je die mooie bokeh in de vleugels en is enkel de kop scherp. Dat geeft zeker de foto een bepaald dromerig effect. Het is ieders persoonlijke smaak of je graag veel of weinig scherptediepte hebt. In dit beeld past jouw keuze wel, alleen denk ik dat het nog mooier was geweest met een ander standpunt zoals ik hierboven beschreef. Het lijkt wel vrij hard daglicht te zijn dus misschien waren de contrasten wat zachter geweest bij een ander tijdstip.

Nabewerking

Er is een mooie scherpte in het beeld en kennelijk ook weinig ruis. Je zal vast een redelijk lage ISO gebruikt hebben door het aanwezige licht wat positief is. De kleuren zijn natuurlijk en niet te zwaar bijgewerkt, zeker een goede keuze.

 

Een mooie libellenfoto die met deze tips nog wat mooier kan worden.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. eetje toegevoegd 😉

  2. Dank je Martin, voor je positieve commentaar! Ik had de gulden snede met opzet niet precies toegepast (wel uitgeprobeerd natuurlijk) maar daardoor kwam het wit van het sprietje aan de linkerkant teveel in het gedrang. Vandaar dat ik voor deze compositie heb gekozen. Veel succes met je verdere becommentariëring, ik heb ervan genoten! Wel jammer dat van mijn naam in de foto de “e” vanaf is gevallen Groetjes, Karin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *