Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘kust en oever’: Gonnie en Ineke

Bij dit thema kijken we naar kusten en oevers. Plekken waar fotografisch gezien veel te beleven valt, of het nu gaat om landschappen, details of vogels. Ik bespreek hier twee hele verschillende beelden.
Canon EOS 70D - EF100-400mm f/4.5-5.6L - 1/400 sec. bij f / 14 - ISO 200 - 400 mm. Plat op de buik de aalscholvers én scholekster in de luchtspiegeling op de foto gezet. De foto is bijgesneden. Dit wist ik vooraf want zodra ik ook maar iets dichterbij kwam vlogen de vogels weg. Ik kan een heel verhaal bedenken bij deze foto. Als op een plein waar groepjes mensen bij elkaar staan te kletsen (over elkaar) en de enkelingen die het allemaal wel best vinden. Het blauw van de lucht vind ik zeer overheersend. Ik had het spannender gevonden als er in de luchtpartij meer contrast had gezeten. Is dit zo'n situatie waarin een grijsfilter gebruikt had moeten worden? Fotograaf: Gonnie van Aggelen

Gonnie van Aggelen

Sterke lijnen en sfeer

Ik vind dit een interessant beeld, omdat het anders is. Door de luchtspiegelingen krijgt het een schilderachtig effect, wat zich vooral uit in de branding. De grotere egale vlakken (lucht en strand) hebben net voldoende doortekening om ze interessant te houden.

Evenwichtige vlakverdeling

Er is sprake van een goed opgebouwde compositie in lagen, waarin de vogels mooi verspreid door het beeld zitten. De lagenopbouw wordt verstrekt door de panoramische uitsnede, een goede keuze in dit geval. Interessant vind ik dat het middelste groepje vogels – dat met de scholekster – net wat verder uit elkaar zit dan de andere groepjes.

Bewerking naar een meer zomerse sfeer

De foto oogt wat donker en blauw naar mijn smaak. Door de belichting en (kleur)temperatuur wat te verhogen ontstaat een warmere, zomers sfeer die beter past bij de luchtspiegelingen.

Ineke Wesselink

Interessante lijnen en structuren

Dit beeld spreekt mij aan door de interessante lijnen en structuren, die het tot een aangenaam beeld maken, waar je langer naar blijft kijken. Verder lijkt er nog wat stuivend zand van onder naar boven door het beeld te waaien, wat ik wel een toegevoegde waarde vind.

Meer aandacht voor vlakverdeling

De compositie wordt bepaald door de banen die (min of meer) horizontaal door het beeld lopen. Dat geeft een boeiend lijnenspel! Het interessante van de compositie zit voor mij in de afwisseling tussen land en water. Qua vlakverdeling had ik de camera daarom graag iets hoger gericht. In de opbouw vanuit linksonder vind ik de eerste laag nu wat te ruim en saai, er zit weinig tekening in. Van deze laag had ik liever iets minder gezien, waardoor aan de bovenkant weer iets meer getoond had kunnen worden.

Scherp tot in de hoeken

De fotograaf is er niet in geslaagd om de hele opname scherp weer te geven. Vooral bovenin het beeld laat de scherpte te wensen over. Scherpte tot in alle hoeken is ook niet makkelijk in dit soort (ingezoomde) tele-foto’s. Hiervoor moet je goed je scherpstelpunt kiezen, enigszins diafragmeren (hogere diafragmawaarde instellen) en/of gebruik maken van focus-stacking.

Optimalisatie witbalans en contrast

Het beeld kan in de bewerking nog wat winnen door versterking van het contrast en aanpassingen in de witbalans. Een kleine verhoging van de (kleur)temperatuur in combinatie met een lichte verlaging van de kleurtint leidt tot een realistischer kleurweergave met een natuurlijker strandkleur.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: