Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘lijnen, vormen en patronen’: André en Richard

In dit thema gaan we op zoek naar lijnen, vormen en patronen. Allemaal bruikbare elementen voor een aansprekende foto. Het is belangrijk om ze te gaan zien en goed toe te gaan passen in je fotografie. Ik bespreek hier twee heel verschillende voorbeelden.
Sony DSC-W630 Etzenraderhof Onderbanken (L) gebruikt in een Suske en Wiske boek "Volle Maan" Fotograaf: André Buntinx

André Buntinx

Sterke lijnen en sfeer

Ik vind dit een sterk beeld omdat goed gebruik is gemaakt is van zogenaamde ‘invoerende lijnen’, die samen een mooi patroon vormen. Deze lijnen in het bewerkte land komen prachtig van linksonder het beeld in, lopen daar mooi diagonaal doorheen en maken dan nog eens een mooie curve terug naar links.

Evenwichtige vlakverdeling

Naast de invoerende lijnen is er sprake van een evenwichtige vlakverdeling, waarin ook de andere elementen (zoals de boerderij, de bomenrij en de vegetatie in de voorgrond) voldoende aandacht krijgen. Ik heb nergens het gevoel dat ik iets meer of iets minder zou willen zien. De keuze om weinig lucht in het beeld op te nemen lijkt weloverwogen, er zijn geen wolken of andere patronen in zichtbaar, dus het zou ook weinig toevoegen.

Scherpte-diepte

De vegetatie in de voorgrond is onscherp weergegeven. Wellicht is het scherpstelpunt te ver naar achteren gekozen, of is er te weinig gediafragmeerd. Het leidt niet heel erg af, maar ik vraag me toch af hoe de foto geweest zou zijn met een scherpe voorgrond.

Omzetting naar sepia

De impact komt ook voort uit de nostalgische sfeer die het beeld oproept van vervlogen tijden, met kleinschalige landbouw, houtwallen en streekeigen boerderijstijlen. Dit wordt op een prettige manier versterkt door de omzetting naar sepia.

Richard Tolenaars

Nikon D7100 Lens Sigma 17-70mm. 1/160sec f4 ISO125. Deze foto maakte ik in Petra Jordanië en is een detail van een grote rots. De kleuren en lijnen zijn zo indrukwekkend en ik vraag me af of je de ouderdom kan zien in de lagen van het gesteente. Graag uw mening over deze foto met aardse kleuren. Fotograaf: Richard Tolenaars

Abstracte lijnen, kleuren en patronen

Dit beeld spreekt mij aan omdat ik niet direct weet wat ik zie, het zet aan tot nadenken. Ook na langere tijd goed kijken weet ik het echt niet. Maar de lijnen, vormen en kleuren maken het toch een aangenaam beeld om naar te blijven kijken.

Meer aandacht voor overgangen

In de compositie had ik graag wat meer aandacht willen zien voor de overgangen. Het halfronde vlak links onderin is nu wel erg groot weergegeven, terwijl ik boven de overgang (gekartelde lijn) bovenin beeld graag nog wat meer had willen zien. Deze bovenste lijn wordt nu zelfs onderbroken (deels buiten beeld gelaten), wat ik erg jammer vind. Deze gekartelde lijn had namelijk een mooi contrast kunnen geven met de vloeiende lijn daaronder. Dat komt nu minder goed tot uitdrukking.

Scherp tot in de hoeken

De fotograaf is erin geslaagd om alles tot in de hoeken scherp weer te geven, wat niet altijd makkelijk is in dit soort foto’s. Hiervoor moet je goed je scherpstelpunt kiezen, enigszins diafragmeren (hogere diafragmawaarde instellen) en/of gebruik maken van focus-stacking.

Prettige contrasten en kleuren

Het beeld is prima uit de bewerking gekomen, het is goed scherp, en heeft prima contrasten en kleuren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: