HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema natuur in de stad: Yvon en Yavanna

In deze eerste fotobespreking binnen het thema natuur in de stad laat Hillebrand zijn licht schijnen over twee foto’s van onderwerpen waar niet iedereen even snel voor zou kiezen.

stad fotobespreking
Gebruikte camera en lens Fuji XT-1 18-55mm Fotograaf: Yvon Bosveld

Inhoud en impact

Dit is een alledaags beeld van de hoekjes in onze steden en dorpen. Vaak wordt het over het hoofd gezien. Er wordt gewoon aan voorbij gelopen. Yvon heeft dat niet gedaan. Ze heeft het contrast tussen het groen dat zich uit de hoekjes worstelt om daglicht te krijgen goed gezien en mooi in beeld gebracht. Klein detail is natuurlijk de sigarettenpeuk die op de grond ligt. Normaal gesproken is een peuk niet leuk, maar hier voegt het iets toe. Je kunt er een verhaal bij bedenken. Misschien is dit het pauze rookhoekje van iemand? Ook zou je de foto kunnen gebruiken in een campagne tegen zwerfafval. Kortom goed gezien!

Compositie

Yvon heeft gekozen voor een laag standpunt om het plantje goed in beeld te brengen. De peuk is blijven liggen dat vormt een mooi detail. Yvon heeft goed gebruik gemaakt van de compositieregels met invoerende lijnen en een soort virtuele horizon aan de onderkant van de bebouwing. De diepte in het beeld wordt echter vooral gevormd door de driehoek van de straattegels. Mensen die samen met mij op pad zijn geweest weten dat ik een groot liefhebber van driehoeken in compositie ben. Let er maar eens op. Het werkt bijna altijd!

Techniek

De opname is gemaakt met een Fujifilm X-T1 systeemcamera met een groothoeklens. (omgerekend 29mm brandpunt afstand in full frame begrippen). De belichting is uitstekend. Over het hele contrastbereik zijn details te zien. Altijd fijn als er details in de schaduwpartijen zijn zonder ruis.

Nabewerking

De foto is nabewerkt in Photoshop CC. Dat is op een goede, terughoudende manier gedaan. De kleuren zijn fraai en komen natuurlijk over. Ik hou wel van een opgeruimd beeld en ik zou het witte en gele friemeltje aan de voorkant en het witte dingetje aan de rechterkant meegenomen of anders  in photoshop weggepoetst hebben.

 

stad fotobespreking
Nikon D7100. Fotograaf: Yavanna Aartsma

Yavanna Aartsma schrijft:

We kennen ze allemaal, de wespen die je plagen op het terras in de zomer. Ik zelf vind het fascinerende insecten die bovendien een belangrijke rol vervullen in ecosystemen, als toppredator onder de insecten. Met dit beeld wilde ik laten zien dat wespen een sociale diersoort zijn. Waarschijnlijk zijn alle wespen op deze kersen van hetzelfde nest, andere wespen die er niet bij hoorden werden weggejaagd.

Inhoud en impact

Ik vind dat het een sterk beeld is geworden. Een mooi groepje wespen, dat zich tegoed doet aan een sappige opengesneden kers.

Compositie

Qua compositie schreef je al dat je het jammer vindt dat het steeltje van de kers afgesneden is. Misschien had je het kunnen oplossen door een stapje naar rechts te gaan. Dan had het steeltje er helemaal opgestaan. Ik zou dan waarschijnlijk voor een panorama uitsnede gekozen hebben. De bovenkant (tafel) van de foto is niet zo interessant. Door de wespen met de kers met de wespen nog prominenter in beeld te brengen krijgt de foto nog meer impact. Als laatste zou je de foto nog even recht kunnen zetten.

Techniek

Het beeld is haarscherp waar het scherp moet zijn. Hier zie je de mooie kwaliteit van de Nikon D7100 met een 90mm macrolens in terug. De scherptediepte op een diafragma van f/14 is dik in orde. Goed gedaan! Door het harde zomerlicht zie je harde schaduwen terug in het beeld. De foto toont iets te donker. Aan de exif gegevens te zien heb je de sluitertijd en diafragma handmatig ingesteld (1/200, f/14 en iso 200). Wat je had kunnen doen is bijvoorbeeld kiezen voor iso 400, f/14 en 1/320). Natuurlijk kun je je beeld ook iets lichter maken in Photoshop.

Nabewerking

Zoals ik hiervoor al aangaf komt het beeld bij mij iets te donker over. Vooral de schaduwpartijen kunnen lichter gemaakt worden. Daarnaast zou ik dan gelijk ook levendigheid/ saturatie ietsje aanzetten voor een lekker sappig kersenhapje.

 

Jouw foto’s besproken door een fotograaf? Stuur dan snel in!

Wil je graag je eigen foto’s van stadsnatuur laten bespreken door een ervaren fotograaf, kijk dan snel hier voor de regeltjes of stuur meteen je foto’s in met het formulier hier onder!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Bedankt voor de bespreking van mijn foto! Het is heel fijn om te lezen wat een ander vindt van hoe ik de foto heb gemaakt. Je hebt zeker gelijk dat de foto wat donker is, vooral in de schaduwen. Ik heb de schaduwen wat opgelicht in Photoshop en de wespen komen er inderdaad beter door tot hun recht. Ik merkte ook dat door wat van de (inderdaad redelijk saaien) achtergrond weg te croppen, de compositie wel verbetert en het wordt zelfs minder erg dat het steeltje er niet helemaal op staat.
    Ik zal proberen bij de instellingen wat meer rekening te houden met donkere gebieden in de foto. Ik merk dat ik bij het nabewerken van de foto’s eerder foto’s lichter maak dan donkerder.
    In ieder geval bedankt voor de goede feedback!

    De foto van Yvon spreekt mij ook aan. Interessant hoe de compositie inderdaad gevormd wordt door een driehoek, daar had ik nog niet eerder zo naar gekeken! Ik vind het witte uitsteeksel van het gebouw eigenlijk maar een raar ding, dat wel heel prominent op de foto staat. Het past in de compositie, maar ik vind het niet heel erg bij de rest passen (vrij hoekige vormen). Interessante foto van een niet-alledaags onderwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *