HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘natuur in de wintermaanden’: Jeroen en Gonnie

De afgelopen maanden waren in mijn herinnering grijs en grauw. Weinig licht en somber. Jammer. Daar word ik namelijk niet blij van. Strak blauwe luchten, ijzige kou, muts op, geitenwollen sokken aan en dan lekker op pad om mooie plaatjes te maken. Willen we dat niet allemaal? Ehh neee. Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar de fotografen die ons voor het thema wintermaanden foto’s toegestuurd hebben gelukkig wel.

Fotobespreking thema ‘natuur in de wintermaanden’: Jeroen en Gonnie
Alle beelden zijn gemaakt met een Sony Nex-6 Systeemcamera. De ijsfoto is gemaakt met een Carl Zeiss 50mm Touit lens. Voor de ijsfoto ben ik gewoon erg benieuwd naar de reacties. Fotograaf: Jeroen Baldewijns

Jeroen Baldewijns

Captured in ice

Dit vind ik nou een gave foto! Mooi klein detail van een takje dat gevangen is in het ijs. Prachtige kleuren en vormen. Mooi!

Moving blue

Dit is beeld dat uitnodigt om lang naar te kijken. Ik zie steeds nieuwe details. Leuk! Wat ik bijvoorbeeld erg mooi vind zijn de bevroren druppels die van het takje afgegleden zijn en lijken te leunen op het water dat er onderdoor glijdt. De compositie is wat mij betreft prima. Je zou nog kunnen overwegen om een 16:9 uitsnede te maken waarbij je een stuk van de onderkant weglaat. De foto wint voor mijn gevoel nog net iets aan kracht.

Zeiss

De opname is gemaakt een Sony Nex 6 en een Carl Zeiss 50mm Touit lens. Mooie spulletjes, Vooral die Zeiss lens is prachtig. Kleur contrast en scherpte zijn de kwaliteiten van de lens die je ook in deze foto naar voren ziet komen.

Blauw is koud

Ik vind het subtiele blauw in de foto prachtig! Ik weet niet of het zo uit de camera kwam, maar als je achteraf met de K(elvin) waarde aan het spelen bent geweest dan petje af. Mooi gedaan! Naast de kleur is de scherpte en het contrast prachtig! Uitprinten en inlijsten. De foto is het waard.

Gonnie van Aggelen

Deze foto genomen op een mistige dag bestaat voornamelijk uit lijnen, een opvallende geknotte wilg en op de voorgrond zie je gerijpt groen. Ik ben twee keer terug geweest naar deze plek in de hoop op andere momenten meer toe te kunnen voegen in bv. de lucht. Helaas: de eerste keer zonder mist werd de foto er niet beter op en de tweede keer dat ik terugging waren alle wilgen geknot waardoor de hele compositie wegviel. Mijn vraag: Is deze foto ‘sterk genoeg’ of is die saai? Fotograaf: Gonnie van Aggelen

IJzige knotten

Alle kleur is uit deze foto verdwenen en dat maakt het ijzersterk! Het voelt al koud als je er naar kijkt. Een prachtige sfeer neergezet!

Knot zonder tak

Gonnie heeft een mooi laag standpunt gekozen waarbij de sloot je de diepte in trekt. Dit effect wordt extra versterkt door de rij bomen en de wallen die allemaal naar de horizon lopen. De boom zonder takken leidt mij helaas wat af. In dit geval zou ik er waarschijnlijk voor gekozen hebben om een paar stapjes naar voren te maken zodat je die eerste boom kwijt bent.

Ziet er goed uit

Technisch gezien zit het er goed belicht en scherp uit. De opname is gemaakt met een Canon EOS 70D – EF-S15-85mm f/3.5-5.6 -op 24 mm – ISO 200 – 1/80 sec. bij f/8,0 . Van voor naar achter is alles scherp. Op je vraag of het sterk genoeg is, is het lastig een antwoord te geven. Sterk genoeg voor wie? Foto’s maak je vooral voor je zelf. Er zijn een aantal opties om anders naar het beeld te kijken. Ik geef er twee:

 1. Je zou een vierkante uitsnede van de opname kunnen maken waarbij je de voorste knot weglaat. Een mooi grafisch beeld voor een kleine afdruk in een mooie lijst.
 2. Het was nog wel interessant geweest om hier ook een opname met een diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 van te maken. Als je dan dicht op de wilgen gaat staan dan loopt de scherpte mooi over in onscherpte in de diepte. Dat kan nog een spannend beeld opleveren.
 3. Combineer 1 en 2 ?

Zwart/ wit of niet?

Dit zijn van die dagen dat er geen kleur in het mistige landschap is te ontdekken. Behalve als je er dicht op staat. Dan zie je kleurnuances. Die zie ik hier niet. Mijn inschatting is dat de foto bewust is omgezet naar Zwart/ wit. Een goede keuze die hier veel sfeer toevoegt.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jeroen Baldewijns op 25 februari 2018 om 18:56

  Beste Hillebrand,
  Dank voor de lovende woorden. Het valt soms niet mee om in winterse omstandigheden te fotograferen. Ook vanmorgen zat ik bij -8° aan de rand een Ardeens beekje … tot ik mijn vingers nog amper voelde van de kou. Maar als je ‘s avonds thuiskomt en je een mooi resultaat op je scherm ziet, krijg je direct weer helemaal warm.
  Deze foto is nauwelijks nabewerkt. Aan de kleurtemperatuur is niets gewijzigd. Enkel de schaduwpartijen heb ik een heel klein beetje donkerder gemaakt. Ik zit steeds minder graag aan de computer en probeer alles zo goed mogelijk te krijgen in het veld, om achteraf zo weinig mogelijk nabewerking te moeten doen … altijd weer een leuke uitdaging. Die Carl Zeiss lens is inderdaad een juweeltje waar ik héél blij mee ben.
  Jouw tip over de uitsnede ga ik zeker eens uitproberen. En de foto inlijsten is ook een goed idee. Ga ik zeker doen!!!
  Heel erg dank voor deze mooie en nuttige commentaar.
  @Gonnie: ik ben jaloers op jouw prachtig zwart/witbeeld, een techniek die ik zelf maar niet onder de knie krijg…

 2. Door Gonnie van Aggelen op 11 februari 2018 om 11:10

  Beste Hillebrand, dank je wel voor je feedback en tips die maken dat ik net weer anders naar de foto kan kijken. Ik zelf heb het idee dat de foto saai wordt zonder de geknotte wilg maar ga het zeker uitproberen en er dan nog eens goed naar kijken.
  @Jeroen: wat een mooie foto!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *