HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘paddenstoelen’: Ad en Annette

Ik was op zoek naar foto’s van paddenstoelen in bijzonder licht. Dit soort foto’s zaten er veel tussen de vele inzendingen. Ik heb gekozen voor een foto waarin het licht beïnvloed is en een foto die met natuurlijk licht gemaakt is, maar die door de gebruikte fototechniek zeer interessant is.

Fotobespreking thema ‘paddenstoelen’: Ad en Annette
zie exif met LED lamp achter de paddestoelen Fotograaf: Ad Witte

Ad Witte

Mysterieus

Mijn aandacht werd direct getrokken door het licht in deze foto. De paddenstoelen met hun rechte stammen, de gebruikte scherptediepte en het licht erachter geeft deze foto een mysterieuze sfeer.

In het midden

Volgens de gulden snede en de regel van derden wordt een foto compositie technisch interessanter als je het onderwerp iets uit het midden plaatst. Bij sommige foto’s gaan deze theorieën niet op. Zo ook in deze foto. De paddenstoelen zijn hier in het midden geplaatst wat deze foto interessant maakt. In de achtergrond gebeurt erg veel door het gebruik van een led lamp wat een mooi bokeh oplevert. Ik zou wel de halve paddenstoel rechts in de foto uit de foto weg hebben gelaten zodat de focus alleen naar de andere paddenstoelen gaat.

Scherpte

Deze foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 105mm bij een diafragma van f/5,6 en een sluitertijd van 1/30 seconde met een iso van 400. Zonder gebruik van bijvoorbeeld een statief of rijstzak is het lastig om een foto te maken waar geen bewegingsonscherpte in zit.
In deze foto mis ik ook scherpte. Dit komt deels door bewegingsonscherpte en deels door de beperkte scherptediepte in deze foto. Ik mis een echt scherp onderdeel in deze foto. Dat is jammer, want deze foto verdient dat zeker. De geringe scherptediepte zorgt wel voor een prachtige achtergrond.

Bij deze foto is gebruik gemaakt van led lampen, wat een goede toevoeging is aan deze foto. Het licht in deze foto vind ik prachtig.

Mystieke sfeer

Ik denk dat met de beeldbewerking het beste uit deze foto is gehaald. Het licht, wat voor de mystieke sfeer zorgt, is prachtig in deze foto. De foto bevat wel veel ruis, maar als je de ruis weg zou filteren dan verliest de foto nog meer aan scherpte wat deze foto niet ten goede komt. Zoals reeds aangegeven zou ik de paddenstoel deels rechts in beeld weggelaten hebben.

Annette Benneker

Canon Eos 70D. De foto is gemaakt op een zonnige herfstdag. Voordat ik de foto heb gemaakt, heb ik eerst met een waterspuitje gezorgd dat er wat druppeltjes in het mos hingen en de paddenstoel wat vochtig werd. Mijns inziens had de paddenstoel zelf nog wel iets scherper gemogen, wat zegt de besprekende fotograaf hier over? Fotograaf: Annette Benneker

Lief

Heerlijk om zo’n foto tegen te komen tussen de inzendingen. Een kleine zwam in een prachtige groene omgeving. Dit tafereel spreekt mij als landschapsfotograaf zeker aan. De gebruikte scherptediepte maakt dit tot een prachtig beeld.

Regel van derden

Ik kan zien dat er in deze foto gebruik is gemaakt van de regel van derden. De paddenstoel is keurig op de verticale derden as aan de linkerkant in beeld geplaatst. Dit geeft de foto een ruimtelijk gevoel wat deze foto ten goede komt.

Scherptediepte

Deze foto heeft een prachtige scherptediepte met een diafragma van f/4. De scherpte ligt precies op de juiste plek waardoor de paddenstoel scherp is en de achtergrond onscherp. De paddenstoel wordt hierdoor mooi van de achtergrond los getrokken. De gebruikte sluitertijd van 1/160 seconde gemaakt met een 100mm macro objectief is voldoende om een scherpe foto vanuit de hand te maken. Ook de dauwdruppels vormen een goede toevoeging aan deze foto. Het licht in deze foto is prachtig!

Precies goed

Ik vind de nabewerking van deze foto precies goed. Als de donkere partijen in deze foto meer benadrukt zouden worden, dan wordt deze foto veel onrustiger. De verzadiging van de kleuren is precies goed. Iets meer scherpte (via bijvoorbeeld een onscherp masker) in de foto zou deze foto ten goede komen.

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Beste Ron, wat leuk dat je mijn foto uit hebt gekozen om te bespreken. Leuk om te lezen dat je enthousiast bent over de foto. Ik was er zelf ook best tevreden over maar het doet me goed om dit door jou nog eens bevestigd te krijgen. Groet, Annette Benneker

 2. Door Ad Witte op 6 november 2017 om 15:20

  Beste Ron,
  Dank voor de opbouwende kritiek.
  De camera lag op de grond, dus veel bewegingsonscherpte kan het niet geweest zijn, maar ik heb vergeten de VR van de lens uit te zetten en dat zou een oorzaak kunnen zijn.
  Het matrix LEDlampje stond inderdaad links tussen de camera en de paddestoelen en het achtergrondlicht is natuurlijk.

 3. Door Ad Sprang op 5 november 2017 om 08:14

  Het kunstlicht bij de foto van Ad lijkt mij hier niet van achteren te komen, tenzij er een tweede lichtbron is gebruikt. De schaduw van de steel op de onderzijde van de hoedjes kan niet enkel komen van een lichtbron achter het onderwerp toch?
  Ben benieuwd….
  Groeten,
  @d

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *