HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘(tuin) vogels’: Jaap en Ron

In deze laatste fotobespreking in het thema (tuin)vogels kijk ik – heel oneerbiedig gezegd – wat er nog over is in de bak. Ook kijk ik wat er nog is geüpload en wordt blij verrast. Een aantal dynamische beelden van overvliegende vogels in de verte en tegelijk een beeld van een aandoenlijk klein meerkoetje prijken op mijn beeldscherm. Zo is het bespreken van foto’s verre van een straf.

Fotobespreking thema ‘(tuin) vogels’: Jaap en Ron
's morgens vroeg bij Lac Du Der. Weinig licht dus geëxperimenteerd met lange sluitertijden. Fotograaf: Jaap Coorens

Serene ochtend

Als ik een beeld bekijk probeer ik mij er een voorstelling van te maken. Niet alleen van het beeld maar ook van de omstandigheden, hoe moet de fotograaf zich toen gevoeld hebben, wat was zijn / haar beleving en ervaring. En bij dit beeld kan ik mij een gelukzalig gevoel helemaal voorstellen. Zo’n koude donkere ochtend met het geluid van duizenden vogels die ineens opvliegen. En dan nog misschien wel één van de mooiste vogels die er zijn: kraanvogels. Volgens mij moet je dan helemaal uit je dak gaan, of de foto’s nou gelukt zijn of niet.

Maak gebruik van de omstandigheden

Zoals je zelf al schrijft: weinig licht dus geëxperimenteerd met beweging. En daarin zit de creativiteit van de fotograaf. Maak geen foto’s in ideale omstandigheden maar maak ideale foto’s onder alle omstandigheden. Dus niet weggaan als het licht niet perfect is, maar kijken wat je met het licht kan doen. En dan is spelen met dynamiek en beweging een geweldige methode om juist de hectiek van het opvliegen in beeld te brengen. Ik zie aan je instellingen dat het inderdaad puzzelen was: ISO 800, f/5.6 en 1/20 seconde op 278mm. Die 1/20 (anderen zeggen 1/10) is de magische waarde voor ‘panning’, meetrekken met een bewegend onderwerp zodat je tov het onderwerp als het ware stilstaat maar de achtergrond helemaal uitveegt. En dat is hier prima gelukt, getuige de nagenoeg scherpe kraanvogels. En dat alles in de mooie blauwe toning van de ochtend.

Uitsnede

Grappig, als ik kijk in de ingestuurde beelden kom ik drie beelden van je tegen, allen uit dezelfde ochtend en allemaal van vliegende vogels. Wat mij verbaasde was dat de andere twee beelden precies hadden wat ik in dit beeld zelf zou doen: namelijk een panoramische uitsnede. dat versterkt de gelaagdheid van het beeld en je bent meteen de relatief overbodige hoeveelheid lucht kwijt. Tevens ben je dan ook dat onderrandje kwijt wat voor mij niets toevoegt. En dus kan ik het niet nalaten om je foto wat te bewerken, beetje uitsnijden en een beetje lokaal contrast op de vogels om ze nog iets sterker naar voren te laten komen… helemaal in de sfeer die ik uit je beelden heb ervaren.

Panoramische 16:9 uitsnede en beetje lokaal contrast. Bewerking Johan van der Wielen. Fotograaf: Jaap Coorens

Ron van Dooremaal

Nikon D5300 Tamron 70-300mm F/4-5.6. Gewoon gemaakt in de stad. Voor de deur gebeurt veel leuks! Met bewerken heb ik veel aan de kleuren gedaan, misschien over de top ? Ik vond het wel leuk om daarmee te experimenteren. Fotograaf: Ron van Dooremaal

Mama, wat doe jij nou?

Je hoort het kleintje dat denken, toch? Mama (of papa) duikt onder en het kleintje heeft geen idee wat er aan de hand is. De één vind een jonge meerkoet schattig, de ander noemt het één van de meest lelijke jonge vogeltjes. Zeg het maar, mooi of lelijk? Opmerkelijk in ieder geval. Ook apart, want meestal wil je juist dat de jongen zo onzichtbaar mogelijk zijn om niet gepakt te worden… blijkbaar heeft de meerkoet een ander verdigingsmechanisme, weet iemand welke?

Local patch

Gewoon voor de deur gebeuren de leukste dingen. Natuur om de hoek is de mooiste natuur want… daar kun je ieder moment van de dag naartoe, op het beste moment met het mooiste licht. Ga niet alleen maar ‘naar de natuur toe’, niet alleen loop je het risico daarheen te gaan waar iedereen heen gaat maar ook ga je er alleen naartoe wanneer het in je agenda staat, zelden is dat het beste moment. Dus goed gezien en leuk vastgelegd. Blijf in je local patch en leef je daar uit, dan kom je met de mooiste beelden thuis.

Standpunt

Wat mij aan dit beeld opvalt is het relatief hoge standpunt. Ik ken de situatie natuurlijk niet, misschien ligt de sloot lager en sta jij op de kant of misschien sta je op een bruggetje maar het gevoel is wel dat ik van boven óp het stel kijk. Daardoor krijg je een wat ‘menselijke’ blik, de mens kijkt neer op de natuur. Liever zie ik de belevingswereld vanuit de vogel zelf, dus een lager standpunt. Wederom, geen idee of het kan, maar het zou fraai zijn als je meer de ooghoogte zoekt, dus vlak boven het wateroppervlak. Een tweede voordeel daarbij is meteen dat de achtergrond niet wordt gevormd door het water zelf maar veel verder weg komt te liggen tot zelfs de andere oever. Die wordt dan ook meteen veel vager en onscherper waardoor m.n. de ouder meerkoet meer uit het beeld steekt.

Scherpte

Als ik het beeld inzoom lijkt het net niet helemaal scherp, zowel het koppie van het jong als het lijf van de ouder is net bewogen. Ik weet niet precies waar dit aan ligt want met 1/800 zou het gewoon scherp moeten zijn. Wel zie ik dat je op f/5.6 hebt geschoten met een 70-300 die op 250mm waarschijnlijk een maximale opening heeft van f/5.6. Iets diafragmeren had wel kunnen helpen voor wat meer scherpte. Maar dan had je weer een lagere sluitertijd, echter, je hebt nu ISO 320 en die kan prima naar ISO 400 of zelfs nog hoger. Dat is voor tegenwoordige camera’s geen enkel probleem meer!

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Ron van Dooremaal op 24 juli 2018 om 14:10

    Bedankt voor het commentaar! Ik ga zeker wat tips ter harte nemen.

  2. Door Hans op 10 juli 2018 om 22:05

    Bedankt alweer voor de nuttige commentaren. Ik probeer er mijn voordeel mee te doen.

  3. Erg leuk en leerzaam, deze fotobesprekingen, bedankt. Ik kijk alweer uit naar de volgende…

    1. fijn dat ze gewaardeerd worden!

  4. Mooi geschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *