HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘(tuin) vogels’: Petro en Sandra

Johan van der Wielen wees er in zijn intro op het thema (tuin)vogels al op. De vogelfotografie heeft in de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We zien daarom nu een breed spectrum aan verschillende typen vogelfoto’s voorbij komen. De vogelfotografie is daarmee veel interessanter geworden. Ik heb twee hele uiteenlopende foto’s uitgekozen om te bespreken.

Fotobespreking thema ‘(tuin) vogels’: Petro en Sandra
's Ochtends tijdens het uitlaten van de hond opeens deze opstijgende duif, gelukkig camera mee met de plastic fantastic. Fotograaf: Petro Herik

Arty duif

Ik vind dit een heel sprekend beeld om twee redenen. In de eerste plaats vanwege de vrij extreme zwart-wit bewerking. Dat zie je niet vaak bij vogelfoto’s. In de tweede plaats is het niet de standaard vogelfoto, met een vogel in zijn natuurlijke omgeving. Voor mij is dit een meer ‘fotografische foto’, mogelijk van een fotograaf die niet echt vogelliefhebber is, maar die de duif als een fotografisch onderwerp ziet. En daardoor met andere ogen naar de duif kijkt.
Het gaat hier meer om een totaalbeeld, een sfeer, waarbij ook de lantaarnpaal een grote rol speelt. Ik vind het ook een verhalende foto. De donkere zwarten en de duif die het beeld uitvliegt roepen een wat sombere sfeer op en nodigen uit om er je eigen associaties bij te hebben.

Duif vliegt beeld uit

Ik vind de compositie heel sterk. Ik tel 5 duidelijke elementen: de duif, aan weerskanten de bomen, de lantaarnpaal en de wolkenlucht. Normaal gesproken zou je willen dat zo’n duif het beeld invliegt. Maar hier stoort het helemaal niet dat de duif het beeld uitvliegt. Zoals ik al zei, je kan er een verhaal bij maken. Het beeld uitvliegen roept hier iets van ‘afscheid’ op. Dat laat maar weer eens zien dat regeltjes houvast bieden, maar soms doorbroken moeten worden.
De elementen van de compositie zijn goed geplaatst, ze zitten elkaar niet in de weg, er is evenwicht en balans.

Bevroren vlucht

De vliegende duif is in zijn geheel scherp weergegeven. Daarvoor is een snelle sluitertijd gebruikt van 1/8000 sec. Ik vraag me even af of het beeld sterker was geweest met een wat langere sluitertijd en een beetje blur in de vleugels. Ik denk van niet. Ik vind het mooi zoals de details van de vleugelpennen nu scherp worden weergegeven.

Zwart-wit omzetting

Het beeld is omgezet in zwart-wit. Gezien de vrij extreme omzetting krijg ik het idee dat hiervoor een preset uit Silver Efex Pro (DXO-plugin) is gebruikt. Wat mij betreft geen probleem: deze omzetting met het harde contrast werkt voor mij. Hij versterkt de sfeer van de foto en geeft er een artistiek tintje aan. Ook al omdat de foto door de omzetting wat verder buiten het bereik van onze normale waarneming komt.

Sandra Apon

Canon Eos 80D, Sigma Macro 105mm, F9.0, 1/2000sec. Was bezig met macro fotografie toen de gans plotseling neerstreek in het vennetje en de zwaan de gans aanviel. Ik had geen tijd om de lens te verwisselen. Met laagstaande zon en nevel over het vennetje deze actie in tegenlicht. Fotograaf: Sandra Apon

Scheer je weg jij!

Ook dit is een heel sprekend beeld met een verhaal. De actie en de rondspetterende druppels geven het beeld veel dynamiek. En dat alles in een prachtige setting van mistflarden en mooi warm ochtendlicht.

Vogels vliegen beeld uit

In tegenstelling tot bij het vorige beeld (de duif) had ik hier liever gezien dat de vogels het beeld in zouden vliegen. Dus de vogels meer naar links en wat meer ruimte aan de rechterkant.
Dat is ook omdat er verder in deze uitsnede aan de linkerkant weinig te zien is. Je oog trekt naar rechts en blijft daar. Het linker deel doet hier niet mee.

Bevriezen of pannen?

De vogels en de actie zijn ook hier scherp weergegeven. Daarvoor is een sluitertijd van 1/2000 sec gebruikt. Het werkt wel. Maar meer dan bij de vorige foto heb ik hier het idee dat mogelijk nog iets te winnen was geweest met een wat langere sluitertijd en wat blur in de vleugels. Dat ik het hier anders beoordeel komt omdat de hele foto hier al in een veel zachtere sfeer zit. Meebewegen (pannen) was ook een optie geweest.

Iets meer pit

In mijn beleving wint deze foto aan kracht door het contrast te vergroten. Het is een dynamische actie-foto, die mag best wat pit hebben. Ik heb hieronder een bewerking toegevoegd die het effect daarvan laat zien. Ik heb de foto ook wat gecropt om de loze ruimte links kwijt te raken. Tenslotte is een licht vignet toegevoegd om de blik wat beter binnen de foto te houden.

Contrast toegevoegd en wat gecropt. Bewerking Michel Lucas. Fotograaf: Sandra Apon

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door petro op 2 juli 2018 om 16:55

  hoi michel

  ik voel me vereerd dat deze foto is uitgekozen. was zelf huiverig om hem op te sturen. bedankt voor je reactie het versterkt mijn geloof in mijn “fotografische beleving”
  uiteraard was het wel een lucky shot. bedankt
  mvg petro

  1. Hoi Petro, goed dat je het toch gedaan hebt! Waarom zou je huiverig zijn? Wij doen ons best hier om constructieve feedback te geven. Dus je kan er alleen maar beter van worden. Veel plezier en succes verder met je fotografie! Mvg, Michel

 2. Door Sandra Apon op 1 juli 2018 om 09:17

  Heel, heel hartelijk bedankt voor de bespreking. Met de tips kan ik verder. Door de andere uitsnede en bewerking is de foto beter geworden. Groetjes

  1. Dag Sandra, graag gedaan! Prachtige foto. Fijn om te horen dat je verder kan met de tips. Het zijn geen ultieme waarheden, maar ik hoop dat ze je aan het denken zetten. Mvg, Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *