HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘kust en oever’ Bas en Luce

Aan de kust kun je veel kanten uit, vooral golfbrekers trekken bij veel fotografen de aandacht. In combinatie met lange sluitertijden of juist de grilligheid van stenen krijg je heel verschillende beelden.

Fotobespreking thema ‘kust en oever’ Bas en Luce
Nikon D500 / Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 f/3.5-5.6G ED VR. Lange sluitertijd (25 seconden) gemaakt bij Westkapelle Zeeland. Fotograaf: Bas Verschoor

Bas Verschoor

Prominent aanwezig

Deze foto trok mijn aandacht vanwege het prominente onderwerp. Deze golfbreker(??) is goed gebruikt als voorgrondonderwerp dat meteen voor een enorme diepte in de foto zorgt. Dit maakt het een krachtige foto die bij mij direct de aandacht trok.

Standpunt

Je hebt hier goed gekozen voor een laag standpunt. Daardoor komt het onderwerp prominent in beeld. Ik zie dat je de foto met een brandpuntafstand van 24mm hebt genomen. Heeft dit je geen natte broek opgeleverd Bas? Door het lage standpunt komt de horizon automatisch hoog in de foto te liggen. Dit zorgt ervoor dat het dieptegevoel in de foto nog eens versterkt wordt. Daarnaast is het een goede keuze, aangezien de wolkeloze lucht saai is en in deze foto weinig toevoegt. Door het onderwerp in het midden van de foto de plaatsen krijg je een mooie symmetrie in de foto, wat zorgt voor een mooie vlakverdeling. Dit geeft weer rust aan het beeld.

Long exposure

Je hebt de foto met een sluitertijd van 25 seconden gemaakt. Hierdoor wordt de ruwe zee melkachtig en vervaagt het de golven van de branding die tegen de golfbreker aanslaan. Een goede keuze, want golven en opspattend water leiden af van het onderwerp. Ik neem aan dat je bij het maken van deze foto een statief hebt gebruikt. Een goed statief en eventueel een grijsverloopfilter zijn bij dit soort foto’s met lange sluitertijden onontbeerlijk. Het onderwerp is vooraan mooi scherp, wat het scherptegevoel in de foto versterkt. Voor de rest zit er namelijk weinig scherpte in de foto door de beweging in het water en het water wat aan de achterkant over de golfbreker heen slaat. Ik kan zien dat je de compositie met zorg hebt uitgekozen. Goed gedaan!

Wat deze foto nog mooier kan maken is mooi licht. De foto is rond half vier ’s middags op 29 april gemaakt. Op dit moment is het licht erg hard, wat ook te zien is in de foto. Hierdoor mist de foto een mooie sfeer. Ik zou je willen vragen om deze foto nog eens op exact dezelfde manier te maken, maar dan rond zonsondergang (moet de zon wel schijnen uiteraard ?). Let daarbij dan op het licht wat valt op de golfbreker en op het water. Je zult zien dat door de laagstaande zon of de kleuren net na zonsondergang de sfeer in de foto enorm toeneemt. Ik ben benieuwd naar deze versie van de foto en zie hem graag verschijnen op natuurfotografie.nl

Nabewerking

schaduwpartijen wat opgelicht, bewerking Ron ter Burg Fotograaf: Bas Verschoor

Het beeld bevat een prima scherpte. Ik zou alleen iets meer contrast in de foto toevoegen en de schaduwen iets oplichten. De schaduw aan de linkerkant van de golfbreker is erg donker en het zwart loopt daar iets dicht. Als je dit oplicht, geeft dat het beeld een meer uitgebalanceerde belichting. De gebruikte witbalans past goed bij het moment van de opname (rond half vier ’s middags).

Luce Vriens

canon 5Div, 35 mm, t 0.3, F 16, ISO 100, statief, Lee H 0.6, polarisatie; zijn de compositie en de beeldverwerking goed? Fotograaf: Luce Vriens

Ander moment

Dit is een beeld dat ik ook zou kunnen maken ergens bij de Waddenzee. Op zich is de compositie leuk, maar het moment van de opname doet enorm afbreuk aan de foto. De lucht is grijs waardoor het licht erg vlak is en er nauwelijks contrast in de foto zit. Hierdoor is de impact van deze foto veel minder dan hij eigenlijk zou kunnen hebben. Als je dit soort foto’s maakt rond de zonsopkomst of -ondergang bij mooi licht, krijg je veel meer sfeer in de foto wat dit beeld enorm versterkt. Dus als je in de gelegenheid bent om deze foto nogmaals te maken bij mooi licht, dan zou ik dat zeker nog gaan doen.

Vlakverdeling

De strekdam geeft een mooie diepte aan de foto. De strekdam ligt iets aan de linkerkant in het beeld. Hierdoor is de vlakverdeling in de foto niet in balans. Als je de strekdam links in beeld laat beginnen, probeer dan de strekdam iets diagonaal door het beeld te laten lopen. Hierdoor loopt de strekdam van linksonder naar rechtsboven in het beeld waardoor je een betere vlakverdeling krijgt en de foto meer in balans is. Dit kan je eenvoudig doen door iets meer rechts van de strekdam te gaan staan.

De horizon heb je goed boven in het beeld gelegd, wat het dieptegevoel in de foto versterkt.

Perspectief

Je hebt de foto gemaakt op 35mm. Dit soort beelden wordt versterkt door gebruik te maken van een grotere beeldhoek. Als je deze foto bijvoorbeeld op 16 of 20mm maakt en daarbij dichter op het onderwerp gaat staan, krijg je een mooier perspectief wat meer dynamiek aan de foto geeft. Daarnaast zou je kunnen proberen om het beeld vanuit een ander perspectief te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een lager standpunt innemen, waardoor de foto spannender wordt.

Contrast

Met een contrastloze foto als deze is weinig eer te behalen met de beeldbewerking. Als je het beeld iets lichter maakt en iets meer contrast toevoegt dan wordt hij iets sprekender. Zie voorbeeld.

Iets meer contrast om de foto iets sprekender te maken, bewerking Ron ter Burg Fotograaf: Luce Vriens

Dit beeld leent zich echter wel heel goed voor een zwart/wit versie. Als je dan wat contrast toevoegt, dan wordt de foto veel spannender. Zie voorbeeld.

Omgezet in zwart/wit, bewerking Ron ter Burg. Fotograaf: Luce Vriens

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Luce Vriens op 7 mei 2017 om 14:31

    Allereerst hartelijk dank voor deze fotobespreking.
    Dit soort foto’s bij ‘mooi licht’ versterkt zonder twijfel het beeld. De keuze om de strekdam iets links in het beeld te plaatsen was omdat rechts ervan wel stenen liggen maar links nauwelijks. De strekdam diagonaal door het beeld te laten lopen is een goede suggestie. Ik heb helaas geen < 35 mm lens. Krijgen de rotsblokken in de voorgrond een niet te prominente rol bij een lager standpunt? Meer contrast toevoegen en/of zwart-wit conversie zijn goede adviezen. Nogmaals dank en vriendelijke groet, Luce.

  2. Door Hajo Tuitman op 7 mei 2017 om 11:43

    Heel goede fotobesprekingen, ik leer er veel van. Met wat vandaag besproken is, kan ik meenemen in mijn gedachten als ik de komende zomer een Waddeneiland bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *