Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘Voorjaar’: Winny en José

Van oud naar nieuw…in de lente komen de knoppen weer aan de bomen en gaan we een nieuw seizoen tegemoet. Dat illustreren is vaak mooi maar niet eenvoudig. Winny ging voor kronkelende lijnen… En José? Waterdruppels zijn een leuk speeltjes voor natuurfotografen, ze geven reflecties in fish-eye vorm. Lees hier hoe Jose dat gebruikte en waarop te letten…
mooi in beeld de zaadpluizen tegen een heldere blauwe lucht , toch mooi die Lente . Fotograaf: Winny Biets

Winny Biets

Kronkelende lijnen, het juiste gevoel

Jonge takjes met nieuwe knoppen die speels door de blauwe lucht kronkelen, het is een fris en leuk idee om de lente te illustreren. De sfeer in de foto zit alvast goed door de mooie blauwe lucht en het frisse groen van de knoppen, het geeft zeker een lentegevoel. De kronkelende takjes zijn ook leuk en kruipen als een dunne slang door het beeld, tof gedaan. De contrasten zijn misschien wel wat fel door het moment van de foto, ik veronderstel ergens middag op de dag? Bij ochtend en avondlicht is dat natuurlijk wat zachter. De katjes of hangende zaadstengeltjes komen steeds uit voor de blaadjes dus ook dat illustreert goed het nieuwe seizoen.

Less is more

Jouw idee om de kronkelende takjes uit de rechter bovenhoek te laten komen is goed en maakt de compositie beter. Alleen moet je wel op een paar zaken letten. Je had beter 1 bepaald takje gekozen, 1 kronkel, en niet al die andere. Die werken eerder storend. Het takje dat van bovenaf komt hoefde eigenlijk niet. Aan de rechterkant is een klein zwart puntje overgebleven van iets. Dat kan je wegcroppen. En rechtsonder is ook een vaag takje te zien. Die laatste had je beter gewoon uit beeld gelaten door anders te kadreren. Een effen blauwe lucht was daar beter geweest. Dat achteraf wegklonen ga je zeker zien dus niet aan beginnen. Ook beter weghalen door te croppen of een andere uitsnede te kiezen op het moment van de opname.

Ga wat hogerop

Door een vrij grote diafragmaopening van f/8 te kiezen heb je de katjes en de knoppen mooi scherp. Daardoor worden de takjes ook niet te wazig achterin. Zoals eerder gezegd is misschien alleen het harde licht te vermijden door een ander opnamemoment te kiezen. Mocht je een iets hoger standpunt gekozen hebben had je misschien een iets sterker beeld gemaakt. Nu valt het nogal op dat je van onderuit naar boven gefotografeerd hebt. Dat is niet altijd even mooi. Natuurlijk is dat praktisch niet steeds haalbaar maar even wat hoger gaan staan, gelijk met de tak, is beter. Als je iemand bij je hebt kan die ook de tak wat naar beneden trekken. Lekker makkelijk zo’n assistent soms 😉

Goeie mix met juiste kleuren

Je keuze van nabewerking zit op vlak van scherpte, diafragma en ruis wel goed. De kleuren lijken me ook juist te zitten en dat is erg belangrijk zeker bij zo’n beeld. In de lente wil je net dat frisse groen tonen en dat komt hier mooi uit tegen de blauwe lucht. Ook die heeft de juiste kleur, heel zomers. De eerdere opmerking over een vroeger of later opname uur zou daar natuurlijk wel invloed op hebben. Dan zal je moeten spelen met de witbalans om hetzelfde effect te krijgen. Daar zijn in Lightroom en Photoshop heel veel mogelijkheden voor, dus vooral niet bang voor zijn en proberen!

In elk geval een foto met het juiste lentegevoel Winny.

José Jansen

Canon 6d 24-70 lens met conversion Fotograaf: José Janssen

Intrigerend zo’n druppel

Het eerste wat in mij opkomt bij dit beeld is dat ik dichterbij wil gaan kijken naar wat er in die druppel te zien is. Het intrigerend om te ontdekken welke reflectie er is in die kleine bolle spiegel. De natuur maakt er voor de fotograaf een uitdaging van, de druppel werkt als een soort fish-eye-lens. Vaak zijn de gereflecteerde elementen in de druppel zelfs goed herkenbaar. Het effect van enkel de druppel scherp te hebben maakt de impact groter en als kijker ga je automatisch naar dat punt. Een volledig groen beeld met enkel een licht element in het midden maakt het een mooi en rustig beeld. De schakering van licht en donker is ook geslaagd.

Diagonaal en toch centraal

Je hebt de druppel perfect in het midden geplaatst maar ik weet niet of dat de beste optie was. Het onscherpe lichtgroene vlak rechtsonder is eerder wat storend omdat het niet dezelfde lijn heeft dan de grasstengels. De lichte vlek links is ook niet zo mooi. Als je de druppel meer rechtsonder of linksonder had geplaatst, op de kruising van de gulden snede (de denkbeeldige lijnen die het beeld verdelen), dan had gras van dezelfde kleur de rest van het beeld gevuld. Daardoor hadden de diagonale lijnen van het gras doorgelopen in het hele beeld en had je een wat sterkere compositie gehad volgens mij. Diagonale lijnen gebruiken werkt vaak heel goed. Je hoofdonderwerp echt net in het midden plaatsen is meestal niet de mooiste oplossing.

Het idee is dus dat je een beeld krijgt met overal ongeveer het zelfde groen, doorlopende lijnen, geen vlekken en de druppel op een sterke snijlijn.

Onscherpte die werkt

Je gebruikt hier veel onscherpte door een groot diafragma en dat is prima! Het geeft een mooie zachte onscherpe achtergrond, zogenaamde bokeh. Maar eigenlijk zou het zelfs nog meer mogen. Als je een lens hebt die nog een grotere opening heeft kan dat erg mooi worden. Op een opening 2.8 – 2 – of zelfs 1.4 zou het rond de druppel helemaal wazig worden wat een speciaal effect zou geven. De druppel is prima scherp. Je hebt ook goed gekozen om net een donker stukje achter de druppel te plaatsen, zo komt hij beter uit.

Soft focus

De ruis en scherpte zitten goed in dit beeld. Misschien zou het mooi zijn als je het contrast in het volledige beeld, behalve de druppel dan, wat omlaag haalt om een soort soft focus effect te gaan krijgen. Dat kan je in Lightroom perfect doen met de functie radiaalfilter. Daarmee trek je een cirkel rond wat je wil bewaren en alles daarrond kan je dan aanpassen, in dit geval wat minder contrast geven. In Photoshop zou je dat kunnen doen met het aanpassingspenseel maar dat lijkt me meer werk en minder precies.

In elk geval een sfeervol beeld José.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: