Fotobespreking thema water: Davy en Bianca

Na de aankondiging van dit nieuwe onderdeel op Natuurfotografie.nl liep het storm. Binnen een week hadden we al bijna 40 foto's binnen van enthousiaste natuurfotografen die graag hun beelden zouden willen laten bespreken door het team van fotografen. En ik mag de aftrap doen van de allereerste fotobespreking op natuurfotografie.nl
Omstandigheden waren nat en stond onder een paraplu om de boel droog te houden. Instellingen camera zijn geweest Iso100, f/11, 1/8 sec. vanaf statief. Fotograaf: Davy Sleijster

Davy Sleijster

Inhoud en impact

Dit beeld trok mijn aandacht door enerzijds de weidsheid en tegelijk de indrukwekkende lucht. Ik voel me verlaten en nietig in jouw beeld. Toch is het beeld niet leeg of saai, de lucht vormt een mooie balans met de plasjes en groen in de voorgrond, er is genoeg te zien. De panoramische uitsnede versterkt het gevoel van weidsheid en leegte.

Techniek

Je hebt een vraag over de scherpte in de voorgrond, je stelt zelf dat de onscherpte misschien komt door een wegzakkend statief. Van wat ik kan zien is er van onscherpte geen sprake, maar voor een echte beoordeling zou ik de foto groot moeten zien. Voor dergelijke beelden wordt vaak gewerkt met de hyperfocale afstand waarmee je de maximale scherptediepte hebt. Met dofmaster kun je precies berekenen voor jouw camera, de gebruikte brandpuntsafstand en diafragmawaarde op welke afstand je moet scherpstellen zodat de achterkant van het scherptedieptegebied precies op oneindig ligt. Daar zijn ook apps voor. Maar als je dat ingewikkeld vindt is mijn advies om altijd op de voorgrond scherp te stellen, dan loop je het risico dat de horizon niet helemaal scherp is, maar uiteindelijk wordt je blik in eerste instantie altijd naar de voorgrond getrokken. Als die niet scherp is, valt dat meteen op.

Compositie

Ik vind het een hele fraaie compositie, de plasjes in het zand vormen een prachtige voorgrond die mijn blik naar de achtergrond leidt. Verder goed gebruik gemaakt van het grijsverloopfilter om de wolk nog wat donkerder en daardoor indrukwekkender naar voren te laten komen, door de horizon op 2/3 te leggen heb je mooi gebruik gemaakt van de gulden snede. Als tip zou ik nog wel willen geven om goed op de randen te letten, je ziet nu dat in de voorgrond de randen van de plasjes net het kader raken, iets mooier zou zijn om die helemaal los te maken van de rand. Ook zou ik zelf gekeken hebben of ik de onderpunt van de wolk niet in het midden van de horizon zou kunnen zetten, maar iets meer links in dit geval. Dat maakt de compositie net iets spannender.

Nabewerking

Ik zou in dit beeld nog iets meer spelen met contrast, dat versterkt het indrukwekkende van de lucht. Het geheel komt ook nog wat flets over, een beetje meer contrast haalt dat weg.

 

Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Canon 60D, 70-300 mm op 225 mm.
Canon 60D, 70-300 mm op 225 mm. Fotograaf: Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Inhoud en impact

Ik zie een groen beeld van een rietkraag reflecterend in het water. Laat ik beginnen te zeggen dat ik het een sereen en rustig beeld vind. De keuze om de lucht uit het beeld te laten vind ik een hele goede keuze, daardoor blijft de aandacht in het beeld en verdwijnt niet naar de lichte lucht (immers, je aandacht wordt vaak door lichte delen in het beeld getrokken). Wat ik prachtig vind is die waterlelie, door de afwijkende kleur (roze vs. groen) trekt hij juist wel mijn aandacht en zorgt zowel voor het noodzakelijke rustpunt als juist voor het breken van de strakke compositie en vooral monotone kleur. Voor mij is dit beeld de serene rust en eenvoud van een rietkraag.

Techniek

Het beeld is gemaakt met telelens waardoor lagen worden platgedrukt. Nu is het al een plat beeld, door de telelens wordt dit nog verder versterkt. En juist omdat er geen diepte in deze compositie zit is het ook geen probleem dat de lagen in elkaar worden gedrukt. Wel zie je nu dat de bladeren a.h.w. op elkaar liggen in plaats van meer achter elkaar. Wel is het beeld erg donker, als je het histogram bekijkt ligt de nadruk links. Hij mag zeker wat lichter, 2/3 tot zelfs een hele stop (factor 2) lichter. Ik kan de EXIF gegevens niet lezen van dit beeld en kan niet zien welke instellingen je hebt gebruikt en of je met belichtingscompensatie hebt gewerkt. Maar +1 t.o.v. deze afdruk mag hij zeker hebben, daarmee wordt het beeld een stuk frisser.

Compositie

Je vraagt specifiek hoe je de reflectie goed in beeld kan brengen. Spiegelingen zijn misschien wel één van de meest gefotografeerde zaken bij water. Daarbij hopen we vaak op aalglad water zodat de spiegeling strak en perfect is. Maar ook het gekabbel van het water kan aantrekkelijke vormen geven, zeker met de verticale lijnen van het riet. Toch is de reflectie in dit beeld minder sprekend dan de rietkraag zelf. Door de keuze van de horizon perfect in het midden creëer je een even groot belang van zowel boven als onder de waterlijn. Op mij komt het echter aan de onderkant wat ruim en aan de bovenkant wat krap over nu. Ik zou zelf, in dit geval, de waterlijn wat naar onderen hebben gelegd, dus iets minder reflectie. Denk eens aan de gulden snede, dus de waterlijn op 1/3 van onderen.

Nabewerking

De donkere foto zou je in de nabewerking ook nog wat kunnen oplichten. Experimenteer eens met belichting van +0,5 tot +1. Door daarna iets contrast toe te voegen wordt hij niet alleen frisser, maar ook iets spannender.

Wil je dat jouw foto ook wordt besproken? Klik dan hier om je bestand te uploaden.

5 reacties

  1. leuke reacties/bespreking van de foto’s. is altijd een heikele zaak. Hoe vertel je iets zonder te kwetsen of op iemands tenen te gaan staan. Alles goed verwoordt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

5 reacties

  1. leuke reacties/bespreking van de foto’s. is altijd een heikele zaak. Hoe vertel je iets zonder te kwetsen of op iemands tenen te gaan staan. Alles goed verwoordt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: