HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘Weer’: Krist en Winny

Het weer levert iedere keer weer prachtige verrassingen op. Deze week twee lichtshows in de lucht.

Fotobespreking thema ‘Weer’: Krist en Winny
Canon 6d - 16-35mm Fotograaf: Krist Hooghe

Krist Hooghe

Omarming

De regenboog is een niet te plannen verrassing in het landschap. Hoe vaak we hem ook zien, het blijft boeiend om naar te kijken. Zo ook in deze foto, waar een boog van licht het landschap omarmt. Belangrijk is de potentie van een regenboog te zien. Dikke buien die afgewisseld worden zon geven grote kans op regenbogen. Ga dan met je rug naar de zon toe staan, de regenboog is altijd aan de andere zijde. En zie dat de kans op regenbogen toeneemt… ga dan alvast naar een mooie plek toe om hem vast te leggen. Misschien kost het wat wachten in de regen, het resultaat is vaak het wachten en natte pak waard! Zoals hier, een volledige regenboog. Je ziet ook keurig in dit beeld de opklaringen achter de regenboog en de buienwolken erboven.

Minder is meer

De keuze voor een lage horizon is vrij logisch: het gaat in deze foto per slot van rekening om de regenboog. De lijnen in het beeld lopen naar het midden van het beeld, wat een prettig kijkende foto oplevert. Er is voor gekozen om in de voorgrond het muurtje mee te nemen. Zo zie je als kijker wel waar je staat, maar voor mij blokkeert deze toch het beeld. Ik zou liever wat meer van de weerspiegeling achter het muurtje willen zien.

Aandacht trekken

De foto is prima belicht. De witte wolk rechtsboven zou van mij wat donkerder mogen zodat hij wat minder de aandacht vraagt. Met een gradiëntfilter had dit in het veld gekund, maar omdat er geen overbelichte delen zijn, kan het ook nog achteraf. Er is gekozen voor f/9 bij een brandpuntsafstand van 16mm, waardoor alles scherp wordt. Een goede keuze in dit geval.

Beetje pit

De foto oogt wat contrastloos. In het histogram is ook te zien, dat er aan de rechter kant nog heel wat ruimte zit. Ik ben benieuwd of dat in de originele foto ook zo was, of dat dit in de nabewerking is gekomen. Door de lichtere delen wat extra op te lichten en de wolken wat donkerder te maken, komt de focus nog wat meer onder de regenboog terecht. Hierbij een bewerkte foto om te laten zien wat ik bedoel. Natuurlijk gaat dit op een al bewerkte JPG niet zo goed als op het origineel.

Iets gesneden en wat meer contrast, bewerking Henk Muijs Fotograaf: Krist Hooghe

Winny Biets

Zonsondergang Fotograaf: Winny Biets

Hier en daar een bui

Een hele imposante lucht. Als kijker vraag je je echt af: houden we het droog? Of is het de laatste bui die over ons hoofd wegtrekt en klaart het op? De vogels die door het beeld vliegen geven de foto net dat extraatje waardoor je langer blijft kijken. De reflecties geven een heerlijk dromerig beeld.

Meer!

Ook bij deze foto is er gekozen voor een lage horizon. Tevens is er ingezoomd (140mm op een cropcamera) om de focus te leggen op het lichtspektakel. Nou bestaat dat spektakel uit een lucht, maar ook uit een reflectie. En van die reflectie zou ik best wat meer willen zien! Het beeld oogt nu aan de onderkant wat krap. Door wat uit te zoomen, of de camera iets naar beneden te kantelen, geef je die reflecties wat meer de ruimte.

Mijn blik wordt getrokken door dat kleine wolkje precies in het midden. Ook het lichtste deel van de horizon zit precies in het midden. Door de camera iets naar rechts te draaien haal je die elementen uit het midden en wordt de compositie net wat spannender. Tevens geef je dan het blauwe gat rechts meer ruimte, waardoor je wat meer diepte in de foto krijgt.

Abstract

Door het gebruik van een groot diafragma (f/5.6) en door op de lucht scherp te stellen, zijn de reflecties onscherp geworden wat prachtige zachte patronen oplevert. Het wordt zo een abstract schilderij. Een uitstekende keuze dus! De belichting is prima. De wat hogere ISO (640) heeft wel voor een beetje ruis gezorgd, maar ik vind het niet storen.

Nabewerken

Ik heb het idee, dat er niet veel nabewerkt is. De foto heeft ook niet veel nodig. Door de lichtere delen wat op te lichten (“Whites” in Lightroom) en een klein beetje lokaal contrast toe te voegen (“Clarity in Lightroom”) wordt het beeld nog wel wat sprankelender. Het zwarte stipje links in de reflectie voegt voor mij niets toe en zou ik even weggehaald hebben.

Al met al twee fraaie beelden. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben!

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Bedankt voor de tips!! Super

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *