Fotobespreking thema ‘winter’: Annemarie, Gerrit en Hanneke

Heerlijk als je een fotobespreking mag doen op het moment dat we net een mooie periode met prachtige omstandigheden achter de rug hebben. Ik herinner me bijzonder inspirerende omstandigheden met dikke rijp, ijs en sneeuw. Helaas was ik zelf niet in de gelegenheid om veel buiten te zijn, maar ik heb bijzonder genoten van de mooie beelden die overal via de social media opdoken. Je kunt dan echt merken dat er veel mensen lekker actief met de camera op pad gaan. We houden van de winter! Dat we van de winter houden dat zie ik ook terug in het aantal inzendingen voor de fotobesprekingen. Leuk hoor! Kom maar op met die beelden!

Annemarie Edam

Wonderland

Wat een pracht! Heerlijk zo’n berijpte bomenrij. Het licht is erg mooi. En dan dat kleine laagje ijs , de reflectie van de bomen en die meerkoetjes. Je kunt het eigenlijk zelf niet bedenken. Erg goed gezien en mooi vastgelegd!

De kleine dingetjes….

Heb ik dan helemaal geen opbouwende feedback? Tuurlijk 😉 Om van een mooie foto naar een topfoto te gaan zit vaak in kleine dingetjes. Even de horizon rechtrekken die net een klein beetje scheef staat. Ik “verdenk” de fotografe er van dat de foto bewust scheef gehouden is om de hele spiegeling te houden. Klopt dat? Aan de rechterkant een klein hoekje weg croppen (rechtsonder starten en dan stoppen voorbij de eerste 2 meerkoetjes die je tegenkomt). De lucht aan de rechterkant voegt niets toe. Als laatste zou ik de takjes aan de bovenkant wegklonen. Het lijkt veel, maar dit zijn handelingen die je ongeveer 3 minuten tijd kosten. Het eindresultaat wordt er naar mijn mening echter veel krachtiger door.

Warm

Het was hier ’s ochtends flink koud, maar het licht in de bomen is warm. Ik ben geneigd om de verzadiging nog iets meer aan te zetten en het beeld ietsje lichter te maken. Dat geeft het eindresultaat net iets meer “pop”. De opname verdient het.

Gerrit van Essen

Canon 7D Mark II met Canon EF 24-70mm 1:2.8 L USM Aan de rand van het grote recreatiemeer in het Haarlemmermeerse Bos, ligt restaurant Vork & Mes. De nacht had er voor gezorgd dat er rijp was ontstaan op de bomen. Boven het water hing een missluier. In mijn foto heb ik geprobeerd de aanwezige elementen in 1 beeld te vangen. D.w.z. zowel de aanwezige dieren op het water, de omgeving als het gebouw.

Vork en Mes

Een heerlijk diner wordt met zorg bereid. Alle ingrediënten moeten op hun plek vallen om de uiteindelijke smaakbeleving tot een hoogtepunt te laten komen. Het is het vakmanschap van de chef dat ervoor zorgt dat het gerecht een feestje wordt. Toen Gerrit ’s ochtends vroeg bij het recreatiemeer in het Haarlemmerbos bij het restaurant  stond viel alles op z’n plek. Prachtige dikke rijp aan de bodem, een mooie mistsluier over het water en daarbovenop ook nog een kuifeendje in het poeltje. Prachtig! Ik kan me voorstellen dat je energie krijgt als je daar dan staat.

De presentatie

Ik vind de compositie van deze opname erg geslaagd. Als je goed kijkt dan zitten er meerdere lagen in het beeld. Door de takjes aan de rechterkant creëer je enorm veel diepte. Het restaurant staat pal in het midden. Dat is prima gekozen! Het geeft focus, maar geen bulls eye effect. Dat komt doordat het beeld is opgebouwd in lagen. Eerst het poeltje met het eendje, daarna de voorgrond met de mistsluier, daarachter de berijpte bomenrij. Een strak beeld met diepte.

Ietsje langer laten sudderen

Met ietsje langer laten sudderen bedoel ik dat de belichting ietsje langer open had mogen staan. De foto toont vrij donker. Dat is jammer, want ik kan me voorstellen dat je in werkelijkheid juist een fris en mysterieus beeld voor je zag. Aan je spullen zal het zeker niet liggen. Je hebt gebruik gemaakt van een Canon 7DII met een Canon 24-70mm f/2.8 lens. Ik kan helaas niet meer zien welke instellingen je hebt gebruikt. Vaak kun je in dit soort situatie wel een stop (+1) overbelichten. Hoe heb je het gedaan?

Smaak…

Smaken verschillen. Het eindresultaat; wat je laat zien aan je publiek is altijd de keus van de fotograaf. Laat je niet leiden door wat anderen zeggen. Laat je inspireren. Inspiratie is positief en leidt betere resultaten.
Met deze foto kun je verschillende kanten op. Niet goed of fout, maar verschillend. Ik vind het beeld een moody uitstraling hebben, terwijl ik juist een fris beeld zou verwachten in deze omstandigheden. Naarmate ik er vaker naar kijk ga ik het steeds mooier vinden en stiekem heb ik de foto natuurlijk ook even bewerkt. Een stop lichter en wat minder blauwe zweem is ook mooi, welke smaak je ook kiest.

Let op ruis! Ik vind dat in deze foto wel sterk aanwezig (hoge ISO? Geen statief?). Ruis is goed te vermijden door te starten met de correcte belichting. Mocht het er toch in zitten dan kun je dat in de nabewerking vaak nog wel oplossen.

Hanneke Klijnstra-Hellewegen

Olympus OM/D M5 lens 12/40 mm f 2.8

Sweet memories…

Als je zo’n beeld ziet dan zou je toch willen dat het elke winter zo was? Heerlijk! Zon ijs, schaatsende mensen. Vol energie en plezier. Voor mij is dit Dé Hollandse winter. Ik hou er van en dit is ook waar buitenlanders als een blok voor gaan.

Op het scherpst van de snede

De compositie is sterk gekozen. Mooi laag standpunt en door de laagstaande zon reflecteren de schaats-snedes het licht fraai. Zo ontstaan ook invoerende lijnen en komt er diepte in het beeld. De horizon lekker in het midden! Geen probleem. Doordat de zon een prominente plek achter de silhouetten heeft gekregen is er volledige balans in het beeld. Mooi gedaan! Als aandachtspunt zou ik nog mee willen geven dat je zou kunnen overwegen om nog een stukje aan de linkerkant weg te snijden. Van de bovenkant links naar beneden trekken en stoppen bij de eerste boom die je tegenkomt.

Sterretje

De opname is gemaakt met Olympus OM/D en M5 lens 12/40 mm f 2.8. Dit is een groothoeklens en door de lens helemaal dicht te draaien (diafragma f/16 of f/22) krijg je met tegenlicht de zon als een ster in beeld. Als je recht tegen de zon in fotografeert wordt de foto zonder belichtingscorrectie vaak behoorlijk onderbelicht. Je ziet dat hier ook terug in de lucht. In werkelijkheid zal de lucht een stuk lichter zijn geweest. Als alles stilstaat dan kun je met meerdere belichtingen werken, maar in het geval van actie met bewegende schaatsers dan kan dat niet zo gemakkelijk. Anneke heeft denk ik de goede balans gevonden. In het eindresultaat zie ik wel wat halo’s (schimmen) rond de schaatsers. Dat kan komen door het oplichten van het beeld in de nabewerking. Dat lijkt me niet te zijn ontstaan als gevolg van bewegingsonscherpte, maar meer door het oplichten van de foto in de nabewerking. Verder is het eindresultaat prima in orde. Geen ruis, mooie kleuren.

4 reacties

  1. Beste Hillebrand, bedankt voor de feedback op deze foto. Heel erg leuk dat hij is uitgekozen. Dit is de 2e keer in 2 maanden dat er een foto van mij wordt besproken. Ik zal nog proberen om deze foto uit te snijden volgens jouw tip.

  2. Bij de foto van Gerrit valt me op dat er -rechts achter- het riet en de takken een vreemd lichtverval ontstaat. Waardoor ontstaat dit?? Weer een leerzame beoordeling en fraaie beelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

4 reacties

  1. Beste Hillebrand, bedankt voor de feedback op deze foto. Heel erg leuk dat hij is uitgekozen. Dit is de 2e keer in 2 maanden dat er een foto van mij wordt besproken. Ik zal nog proberen om deze foto uit te snijden volgens jouw tip.

  2. Bij de foto van Gerrit valt me op dat er -rechts achter- het riet en de takken een vreemd lichtverval ontstaat. Waardoor ontstaat dit?? Weer een leerzame beoordeling en fraaie beelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u