Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘zomer’: Jan en Henk

Midzomer in Nederland is niet de makkelijkste periode voor natuurfotografen. De frisgroene kleuren veranderen in donkergroen en de bossages zijn zó dicht begroeid dat je er niet meer doorheen kunt kijken. Op dit moment worden we bijna alleen maar getrakteerd op blauwe luchten en felle zon. Maar er zijn altijd mogelijkheden. Zo heeft Jan gekozen voor het fotograferen van landbouwgrond. Altijd lekker gestructureerd en met dieptewerking. En de meeste gewassen zijn niet al te hoog. Henk heeft zich gericht op macrofotografie in zijn eigen achtertuin. Ook een goed onderwerp voor hoogzomer. Hoewel zeer uiteenlopende onderwerpen, hebben beide foto's één ding absoluut gemeen: ze prikkelen de fantasie van de kijker.
JanvandenBerg
Deze foto is gemaakt in Zeeland ongeveer 30 minuten voor zonsondergang. Ik twijfel aan de uitsnede. Een vierkante crop levert volgens mij een sterker beeld op. Graag uw reactie. Fotograaf: Jan van den Berg

Jan van den Berg

Waarheen, waarvoor?

Waarom is het leuk om sporen in een korenveld te zien? Omdat landbouwgronden over algemeen genomen heel gestructureerd zijn en de sporen deze structuur doorbreken. Déze sporen roepen ook nog eens vragen op: Waar leiden ze heen? waarom slingeren ze door het veld? Wat is er gebeurd? Was de boer dronken? Is de tractor op hol geslagen? Jan, jouw beeld prikkelt de nieuwsgierigheid van de kijker en zal beslist zijn aandacht vasthouden.

Kronkels in het koren

Een pakkende landschapsfoto is in Nederland lastiger te maken dan in landen waar het landschap glooiend is of waar bergen zijn. Doordat ons land vlak is krijg je moeilijk diepte in de foto. Jij hebt dit goed opgelost door het spoor in het graan mee te nemen in je compositie. Dit geeft diepte. De prachtige lucht en ondergaande zon en het subtiele randje bebouwing en bossages op de achtergrond zijn de kers op de taart. Mooi vind ik ook dat de twee sporen symmetrisch op de foto staan en de zon boven precies in het midden. Dit geeft de foto rust en balans.
Wel vind ik de voorgrond van de foto behoorlijk prominent en ook een beetje saai. Eigenlijk had ik liever wat meer van de prachtig gekleurde lucht gezien. Het groene strookje aan de rechterzijde zou normaal gesproken het volumineuze graanveld breken. Maar het heeft in deze compositie geen functie en leidt alleen maar af van de sporen in het graan. Ik zou de groenstrook uit de compositie snijden.
Je vraagt of een vierkante uitsnede een sterker beeld geeft. Ja, ik vind een dergelijke uitsnede een goede optie. Het legt nóg meer nadruk op de sporen en het graan en heeft minder afleidende componenten. Zelf heb ik nog een ander voorstel. Daar kom ik verderop op terug.

Optimale scherpte

In je exifgegevens zie ik dat je een sluitertijd van s 1/3 hebt gebruikt en een diafragma van f 10. Gezien de lange sluitertijd ga ik ervan uit dat je gefotografeerd hebt vanaf statief. Bij landschapsfotografie kun je gerust met een diafragma van f 14 of f 16 fotograferen. Je krijgt dan nóg meer scherptediepte in je foto. Als je toch vanaf statief fotografeert kun je de sluitertijd verlagen en een groter getal diafragma kiezen.

Een beetje bijschilderen

JanvandenBerg bewerking Jody Zweserijn
Foto bewerkt door Jody Zweserijn

De lucht in deze foto is mooi kleurrijk. Maar het graanveld oogt enigszins grauw en een tikje donker. Daarom heb ik in nabewerking het graanveld apart geselecteerd, iets lichter gemaakt, wat rood toegevoegd en de kleuren iets verzadigd. Ik vind dat hierdoor het graanveld beter bij de kleurrijke lucht en zon past. Ook heb ik een stukje van de voorgrond weggesneden en de groenstrook rechts. Hierdoor is het spoor niet helemaal symmetrisch meer, maar komt er wel meer dynamiek in de foto.

Jan, laat je nog even weten of je iets kunt met mijn adviezen?

Henk de Graaf

henkdegraafjepeg
Zag deze vlieg zitten zo half verscholen in het blad, vond het beeld zo weer eens anders. foto gemaakt in de achtertuin. Fotograaf: Henk de Graaf

Wie besluipt wie?

Ook dit is een foto die een verhaal vertelt en vragen oproept. De vlieg die met één oog over de rand van het blad in de lens van de camera kijkt. Aan de andere kant een fotograaf die het spelletje van de vlieg doorheeft en geduldig wacht totdat de vlieg ‘kiekeboe’ zich weer laat zien. De vraag is natuurlijk of dit verhaal klopt. Maar eigenlijk boeit dat niet. Het gaat erom dat het beeld de fantasie van de kijker prikkelt en deze de foto blijft bekijken.

Verhaal met een zelfverzonnen staartje

Er zitten een aantal elementen in de compositie van deze foto die het beeld heel spannend maken. ‘Normaal gesproken’ wordt een onderwerp (in dit geval de vlieg) wat verder van de kaderrand van de richting waarin hij kijkt gepositioneerd. Dit geeft de suggestie dat het onderwerp in de verte kan kijken. Bij jouw foto, Henk, wordt bijna het hele linker kader afgesloten door een blad, met uitzondering van een kleine doorgang links onder. Afsluiten van kaders en kijkrichting is vaak niet aan te raden omdat dit het rondkijken door de foto blokkeert en de kijker snel zijn aandacht verliest. Maar het mooie van deze compositie is dat het lichaam van de vlieg op de smalle doorgang is gericht. Hierdoor wordt de suggestie gewekt dat de vlieg op zoek is naar een vluchtweg en zich al in die richting begeven heeft, ondertussen het spel met de fotograaf spelend. Hoe het verhaal verder gaat mag de kijker zelf verzinnen, maar ondertussen blijft hij wel met allerlei vragen in z’n hoofd de foto bekijken.
Mooi ook om te zien is hoe de drie bladeren elkaar in evenwicht houden. De foto oogt rustig omdat er verder geen elementen zijn die deze verstoren.

Nabewerking

De vierkante uitsnede werkt heel goed bij deze foto, omdat het de beslotenheid van het tafereel onderstreept. Wat ik wel zou doen is in nabewerking het blad langs de linker kaderrand vervagen. Nu is het zó scherp dat het de aandacht afleidt van de vlieg. Ook het scherpe plekje linksonder op het hoofdblad zou ik iets vervagen.

Henk, laat je nog even weten wat je van mijn bespreking vindt?

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

8 reacties

 1. Hallo Jody,

  Superleuk dat je mijn foto hebt geselecteerd. De sporen in bet gewas had ik eerder al gespot. Vond dat ze een mooie het oog verder het beeld in leiden. De locatie is dus bewust uitgekozen. Ik wist ook tevoren dat de zon min of meer tussen de sporen onder zou gaan. Toen ik van huis vertrok was de lucht dreigender. Had gehoopt op een mooie zonsondergang met veel oranje en rood. Das gebeurde helaas niet. Zon stond op het punt om achter de wolken te verdwijnen. Had dus ook niet zo heel veel tijd voor deze foto. Denk achteraf dat ik teveel wilde laten zien. Vandaar mijn vraag over de uitsnede. Een uitsnede werkt beter. Heb ook foto’s genaakt met meer lucht. Die vond ik zelf niet zo geslaagd omdat ik dan een insressante voorgrond miste.
  Foto is vanaf statief gemaakt. F10 was volgens mij voldoende omdat de achtergrond niet echt interessant is. Heb me meer gevoncentreerd op de voorgrond. Wilde wat bewegingsonscherpte creeren in het gewas met een langzamere sluitertijd. Dat is wel gelukt. Geen wereldfoto, maar het roept bij wel een gevoeld van de zomer op. In ieder geval erg bedankt voor de tips! Ik ga er zeker mee aan de slag.

 2. Vreemd dat degenen van wie een foto besproken is nog niet reageerden.
  Jan van den Berg is in ieder geval geen gebruiker als de zoekfunctie van de pixen goed werkt.
  Wellicht de fotografen standaard even berichten dat de bespreking online komt, want ook de laatste foto van de andere fotograaf is alweer van geruime tijd geleden.
  Persoonlijk zou ik fotobesprekingen alleen mogelijk maken voor actieve gebruikers.
  Zo is de motivatie hiermee verder te gaan snel weg lijkt mij.
  Ik vind het beiden zinvolle besprekingen Jody met tips waar men wat mee zou kunnen.

  Groeten,
  @d

  1. Ha die Ad, bedankt dat je reageert. Tuurlijk is het leuk als inzenders reageren als hun foto besproken wordt. Wel kan het meespelen dat het vakantietijd is wat reactie misschien vertraagt.

   Toch vind ik dat je iets teveel gewicht hangt aan het al of niet reageren van een inzender. De rubriek fotobespreking wordt namelijk heel goed gelezen. De bespreking wordt ook niet slechts geschreven voor de individuele inzender, maar voor het gehele lezerspubliek. En ik denk dan, als een inzender zichzelf ten opzichte van duizenden lezers te kijk wil zetten door niet te reageren, dan is dat aan hem/haar. Want net zoals jij, vinden vele anderen daar ook wat van.

   Groetjes, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

 1. Hallo Jody,

  Superleuk dat je mijn foto hebt geselecteerd. De sporen in bet gewas had ik eerder al gespot. Vond dat ze een mooie het oog verder het beeld in leiden. De locatie is dus bewust uitgekozen. Ik wist ook tevoren dat de zon min of meer tussen de sporen onder zou gaan. Toen ik van huis vertrok was de lucht dreigender. Had gehoopt op een mooie zonsondergang met veel oranje en rood. Das gebeurde helaas niet. Zon stond op het punt om achter de wolken te verdwijnen. Had dus ook niet zo heel veel tijd voor deze foto. Denk achteraf dat ik teveel wilde laten zien. Vandaar mijn vraag over de uitsnede. Een uitsnede werkt beter. Heb ook foto’s genaakt met meer lucht. Die vond ik zelf niet zo geslaagd omdat ik dan een insressante voorgrond miste.
  Foto is vanaf statief gemaakt. F10 was volgens mij voldoende omdat de achtergrond niet echt interessant is. Heb me meer gevoncentreerd op de voorgrond. Wilde wat bewegingsonscherpte creeren in het gewas met een langzamere sluitertijd. Dat is wel gelukt. Geen wereldfoto, maar het roept bij wel een gevoeld van de zomer op. In ieder geval erg bedankt voor de tips! Ik ga er zeker mee aan de slag.

 2. Vreemd dat degenen van wie een foto besproken is nog niet reageerden.
  Jan van den Berg is in ieder geval geen gebruiker als de zoekfunctie van de pixen goed werkt.
  Wellicht de fotografen standaard even berichten dat de bespreking online komt, want ook de laatste foto van de andere fotograaf is alweer van geruime tijd geleden.
  Persoonlijk zou ik fotobesprekingen alleen mogelijk maken voor actieve gebruikers.
  Zo is de motivatie hiermee verder te gaan snel weg lijkt mij.
  Ik vind het beiden zinvolle besprekingen Jody met tips waar men wat mee zou kunnen.

  Groeten,
  @d

  1. Ha die Ad, bedankt dat je reageert. Tuurlijk is het leuk als inzenders reageren als hun foto besproken wordt. Wel kan het meespelen dat het vakantietijd is wat reactie misschien vertraagt.

   Toch vind ik dat je iets teveel gewicht hangt aan het al of niet reageren van een inzender. De rubriek fotobespreking wordt namelijk heel goed gelezen. De bespreking wordt ook niet slechts geschreven voor de individuele inzender, maar voor het gehele lezerspubliek. En ik denk dan, als een inzender zichzelf ten opzichte van duizenden lezers te kijk wil zetten door niet te reageren, dan is dat aan hem/haar. Want net zoals jij, vinden vele anderen daar ook wat van.

   Groetjes, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: