Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘zomer’: Jolanda en Herman

Nederland zucht onder de hitte. Code geel, code oranje.... Het is warm en droog. Lekker als je ervan houdt, maar vervelend als je niet tegen de warmte kan of buiten aan het werk moet. Het beste kan je dan een Zuid-Europees ritme aanhouden. Niet te snel, rustig aan en vooral veel siësta. Loom en langzaam gaan we deze periode door. We zoeken verkoeling en genieten van de mooie bloemen die overal nog prachtig bloeien.
Nikon D750 met Nikon 105 mm 2.8 VRII. Genomen op statief. Het viel niet mee om de slootkant uit beeld te houden. Hoe is het kleurgebruik/contrast en de scherptediepte. Fotograaf: Jolanda van Straaten

Jolanda van Straaten

Primair contrast

Rood en groen zijn primaire kleuren. In deze compositie passen ze heel goed bij elkaar. Volle bloei en pril begin. Contrast van de zijdezachte bloemblaadjes en de harde stekelige huls. Je hebt hier een beeld van gemaakt.

zijde stekels

Het zijdezachte van de blaadjes en de stekels heb je mooi tegenover elkaar gezet. Dat werkt goed en het steekt mooi af tegen de achtergrond. In een – voor mij – perfecte situatie was de achtergrond iets egaler geweest. Het is nu ietsje onrustig. De stengels rechts onderin zou ik weglaten. Dat geeft voor mijn gevoel een wat evenwichtiger beeld.

Compromis

Het kiezen van de juiste scherpte/ diepte is vaak een compromis in de beelden waarin twee elementen een belangrijke rol spelen. Je wilt een egale achtergrond, maar beide onderwerpen ook scherp in beeld. De bloem en de knop zijn beide scherp. Dat is mooi! Dit betekent dat je de perfecte hoek gevonden hebt om deze compositie neer te zetten. Heb je bewust gekozen om ietsje van de DOF op te offeren?

Egaliseren

In de nabewerking zou je de bloem en de knop nog kunnen selecteren. Selectie omkeren en dan de achtergrond egaliseren. Ook zou ik de stengeltjes rechts onderin weglaten (klonen / retoucheren).

Herman Kraaijkamp

Systeemcamera Panasonic G5. Zelfde foto als zonet. Rechtsboven nog iets gekloond. Fotograaf: Herman Kraaijkamp

Afkoeling

Deze pinken zoeken de uiterste punt van de uiterwaarden op. Vaak is dat de koelste plek. Door deze panorama uitsnede geef je de weidsheid van het rivierenlandschap mooi weer.

laagjes

Zoals gezegd geeft de panorama uitsnede een mooie weidsheid. Dit effect wordt versterkt door de verschillende lagen in het beeld. Een aantrekkelijke beeldopbouw. Fijn om naar te kijken. Het was leuk geweest als de pinken iets meer van voren zichtbaar zouden zijn. Of misschien nog leuker als ze met hun poten in het water zouden staan. Misschien kon het niet of deden ze het niet, maar dat zijn dan van die beelden die ik in mijn hoofd heb. Soms is het de moeite waard om even rustig af te wachten om te kijken wat er gebeurt. De lucht had in dit beeld niet veel toegevoegd.
Goed dat je de horizon strak hebt afgesneden.

 

Weinig contrast

Het lijkt erop dat het licht wat flets was tijdens het fotograferen . Dat zie je terug in deze foto. Er is weinig contrast en kleur. Je kan dit in de nabewerking nog wel wat ophalen door het contrast iets te vergroten en de kleuren iets levendiger te maken.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: