Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘zomer’: Rob en Rens

Toch nog een beetje zomer (al is de eerste foto in het najaar gemaakt). Twee zonnige foto’s, waarbij het onderwerp wordt vermeerderd met spiegelingen en schaduwen. Een verhaal over dynamisch bereik, compositie en uitsneden.
Gebruikte camera en lens Olympus omd m1 zoom 14-40 2.8; graag commentaar compo, techniek, etc Fotograaf: Rob Ouwerkerk

Rob Ouwerkerk

Drie voor de prijs van één

Een heel prettig kijkend beeld van negen wegvliegende vogels. Erg leuk dat ook de schaduwen en spiegelingen meedoen met de vlucht. Als kijker krijg je zin om achter aan te sluiten en mee te vliegen naar het water.

Lijnen

Er zitten hele mooie lijnen in deze foto waardoor hij heel prettig kijkt. Zowel de vogels als ook de ribbels in het natte zand leiden ons naar de waterkant. Wat erg mooi werkt is het feit dat de drie vogels, hun schaduwen en spiegelbeelden nagenoeg los staan van elkaar. Daardoor wordt de suggestie gewekt dat de vlucht veel groter is
Door iets uit te zoomen had je rechts iets meer ruimte kunnen houden. Ook zouden de spiegelingen er helemaal op hebben gestaan.

Dynamisch bereik

Door te kiezen voor een hele snelle sluitertijd zijn de vogels bevroren. Dat werkt in deze foto erg goed, omdat dat een mooi contrast geeft met de schaduwen en de reflecties. Door de zee net buiten het scherptegebied te houden krijg je een extra gevoel van diepte.

Even de letter J indrukken in de ontwikkelmodule van Lightroom en je ziet direct in knalrood waar het wit in je foto is uitgebeten. Fotograaf: Rob Ouwerkerk

Het licht is erg hard. Er dat heeft er voor gezorgd dat de belichting niet meer “past”. Het dynamisch bereik in deze foto is te groot voor jouw camera. De achtergrond is goed belicht, maar het wit van de vogels is volledig uitgebeten, terwijl het zwart van de poten is dichtgelopen. Mocht je in RAW hebben geschoten, dan zou je kunnen kijken of er nog informatie in het wit zit, door de hooglichten een stukje terug te schroeven.
Ik heb het gevoel dat dit een uitsnede is. Mocht je rechts en onder nog wat ruimte hebben, dan zou ik zelf iets ruimer hebben uitgesneden.

 

Rens Timmermans

Algemene beoordeling over compositie en gebruik van het licht. Fotograaf: Rens Timmermans

Spiegeltje spiegeltje…

Een hele serene foto. Een heerlijk stille avond na een mooie zomerdag… Prachtige spiegelingen met net genoeg rimpeling om een mooi kleurenspel te creëren in het warme avondlicht. Een heel symmetrisch beeld, prettig onderbroken door een opening waardoor we nog verder kunnen kijken. Het water is zo glad, dat ik mij moet inhouden…Oh, wat zou ik hier graag een steentje ingooien 🙂 .

Leegte

Er is voor gekozen om de horizon in het midden te zetten. Dat werkt vaak goed met dit soort spiegelfoto’s. Hier vind ik het minder werken, omdat het rechter deel van de foto nu erg krap is aan de onderkant. Dat komt omdat het rechter deel op ons af komt en dus veel groter in beeld komt.
De foto is gemaakt met een full-frame camera met 12mm groothoek. Dat is heel veel groothoek, waardoor de hele wereld (inclusief je schoenen als je niet uitkijkt) er op komt te staan. Dus ook heel veel lucht. Nu wordt er wel gezegd dat de saaiste lucht een egaal grijze is en de een na saaiste een egaal blauwe (citaat Johan van der Wielen). En oh, wat zouden een paar mooie witte wolken met hun spiegelingen hier prachtig uitkomen. Zelf zou ik in dit geval een stuk minder lucht hebben genomen, door wat in te zoomen.
Omdat de foto door het egale blauw wel erg leeg dreigt te worden, zou iets in de voorgrond erg goed hebben gewerkt. Dan geef je ook meteen aan waar je zelf staat. Of een eendje om het net iets te doorbreken…

Panorama

De panoramische breedbeelduitsnede (16:9) werkt hier goed. Probeer ook eens een uitsnede zonder die rechter boom en met wat minder lucht.
Wat je ziet is dat het water een stuk donkerder blauw is dan de lucht. Omdat je oog naar lichte delen trekt, kom je als kijker al snel in de lucht terecht. Door de lucht iets minder te belichten met behulp van een grijsverloop filter met zachte overloop, wordt de lucht wat donkerder blauw en blijft de aandacht wat meer in het onderste deel van de foto. De belichting is prima, dus je zou ook in een fotobewerkingsprogramma nog een lichte belichtings-gradiënt over de lucht kunnen leggen.

2 reacties

 1. dank voor de bespreking!
  vogelfoto is gemaakt in de lente/zomer in Australië 🙂
  helaas geen ruimte meer onder en rechts in de foto; ik was al blij dat ie scherp was want moest heel snel klikken toen de sterns opvlogen
  ik heb mbv de raw de vogels wel doortekening kunnen geven

 2. Bedankt Henk, voor je vakkundige analyse van mijn foto,
  avondlandschap oeverlanden strijensas.
  Ik zal de verbeterpunten die je opnoemt meenemen in de volgende opnames van een gelijksoortig landschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

 1. dank voor de bespreking!
  vogelfoto is gemaakt in de lente/zomer in Australië 🙂
  helaas geen ruimte meer onder en rechts in de foto; ik was al blij dat ie scherp was want moest heel snel klikken toen de sterns opvlogen
  ik heb mbv de raw de vogels wel doortekening kunnen geven

 2. Bedankt Henk, voor je vakkundige analyse van mijn foto,
  avondlandschap oeverlanden strijensas.
  Ik zal de verbeterpunten die je opnoemt meenemen in de volgende opnames van een gelijksoortig landschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: