Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘zoogdieren uit de Benelux’: Netty en Lennard

Het najaar is een prachtige periode om te fotograferen omdat dit jaargetij zulke gevarieerde omstandigheden geeft. Aan onze oproep voor het inzenden van foto's van zoogdieren uit de Benelux is tot nu toe maar mondjesmaat gehoor gegeven. Misschien moeten de driften en drang van de fotografen om te fotograferen door de lange warme zomer nog op gang komen? Komop! Stuur in! Wij fotobesprekers zien jullie inzendingen met grote interesse en bespreeklust tegemoet!
Panasonic Lumiz TZ60, uit de hand genomen. Is deze compositie niet te druk. Fotograaf: Netty Van der Steen

Netty van der Steen

De Morgenstond heeft goud in de mond

Toen ik jouw foto zag, Netty, lichtte mijn gemoedstoestand direct op. Wat een prachtig ochtendlicht heb je hier gevangen en wat een prettige rustieke sfeer straalt dit beeld uit. De betekenis van het spreekwoord ‘De morgenstond heeft goud in de mond’ komt hier letterlijk uit: het is de moeite waard vroeg op te staan. In dit geval om een prachtige foto te maken met gouden licht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden we in ons hele leven gemiddeld 25.000 keer wakker, evenzoveel kansen dus om te genieten van het ochtendlicht en dit vast te leggen als we in de gelegenheid zijn.

Bevrijdt de paarden

Je vraagt of de compositie van de foto niet te druk is. Op zich vind ik dat wel meevallen. Wel vind ik het jammer dat de lucht zo overbelicht is. Los van de neerhangende takken is hierin verder niets te beleven. Eigenlijk zou je het hele bovenste deel van de foto kunnen missen. Het voegt niets toe aan het tafereel van mooi licht, mooie kleuren en rustieke sfeer. Ook zou ik dan een klein stukje van de bladeren aan de linkerzijde en onderzijde wegnemen. Deze delen komen nu vrij zwaar en vol over en leiden af van hetgeen waar het om gaat in deze foto.
De onderzijde van de foto heb je mooi besloten gemaakt. Dit geeft de kijker het gevoel dat men zich in de foto bevindt. Hierdoor zal men zich betrokken voelen bij het tafereel. Doordat de paarden geraakt worden door de bladeren, lijkt het nu alsof ze hiervan onderdeel zijn. Het is jammer dat het hoofd van het rechter paard wegvalt achter de bladeren. Één stapje naar voren en één stapje naar rechts en de paarden waren los gekomen van de bladeren en hadden ze vrij in de wei gestaan. Dit had meer dynamiek aan de foto gegeven.

Mooi gebruik gemaakt van je mogelijkheden

Je hebt bij het maken van de foto iets ingezoomd. Door ook een niet al te groot diafragmagetal te gebruiken heb je een mooie verhouding tussen scherpte en onscherpte gekregen. Hierdoor krijgt de foto diepte en dit versterkt het gevoel dat je in de foto zit.

Snijden voor balans

Als achteraf blijkt dat je de foto toch net even iets anders zou willen hebben, dan kun je dit altijd nog in een nabewerkingsprogramma doen. Jouw foto Netty, heeft mooi licht en prachtige kleuren. Daar zou ik helemaal niets aan doen. Toen ik jouw foto in Photoshop bekeek zag ik bij het terugbrengen van het licht in de lucht dat deze totaal geen structuur heeft. Daarom heb ik de lucht voor een groot deel van de foto gesneden. Ik heb hiervoor het 16×9 panoramaformaat gebruikt. Zoals je ziet heb ik ook een klein stukje van de linkerzijde en onderzijde afgesneden. Je kunt er ook voor kiezen de hele lucht weg te snijden uit de foto. Maar ik vind dat er dan net iets teveel van de prachtige boom rechts wegvalt.

Andere uitsnede. Bewerking Jody Zweserijn. Fotograaf: Netty Van der Steen

Lennard Oosterom

Reebok speelt verstoppertje. Fotograaf: Lennard Oosterom

Wat ruist er door het struikgewas?

Lennard, jij hebt een moment vastgelegd dat heel veel natuurfotografen zich ook wensen. Hoeveel fotografen verschuilen zich niet tegen zonsondergang aan de rand van een fotogeniek veld hopend op een moment dat een ree of reebok haar of zijn kop boven de vegetatie uitsteekt en er een mooie foto genomen kan worden. En de begroeiing van jouw veld is prachtig.

Wat heeft invloed op wat

Je hebt voor een 50/50 verhouding gekozen tussen het veld en de bomen op de achtergrond. In mijn optiek was het beter geweest om een stuk minder bomen in het beeld mee te nemen en meer van de begroeiing van het veld. Ik zal uitleggen waarom ik dit vind: ik vermoed dat je je camera op automatische belichting had staan, omdat het erop lijkt dat de camera het donkere van de achtergrond heeft gecorrigeerd waardoor de voorgrond iets te licht en flets geworden is. De tweede reden waarom ik minder van de bomen had willen zien is omdat ik het geen mooi onderdeel van de foto vind. Deze achtergrond voegt niets toe. Het draait in dit beeld juist om het veld met de gekleurde begroeiing en de reebok. Een groter stuk wazige voorgrond had het plotselinge van de ontmoeting en het toeval van het doorkijkje meer benadrukt en had het beeld spannender gemaakt.

Wat ik bijzonder jammer vind is dat er een grasspriet dóór het oog van de reebok loopt. De meeste kijkers zullen dit als storend ervaren en het uiteindelijk niet prettig vinden lang naar de foto te kijken. Als je een tikje naar links of naar rechts bewogen had, was het oog precies vrij tussen de grassprieten gekomen.

Gemakkelijk in het veld te verbeteren

Bij het inzenden van jouw foto heb je geen technische gegevens meegestuurd, dus hierover kan ik niets zeggen. Wel vallen mij qua techniek een aantal dingen op: de foto bevat enorm veel ruis. Dat is het korrelige effect wat je vooral in de bomen ziet, maar wat door de hele foto heen zit. De ruis kan ontstaan zijn door een hele hoge iso en/of doordat je van een veel groter beeld een uitsnede hebt gemaakt. Als je de belichting had afgestemd op het veld dan had je een lagere iso nodig gehad en had de foto minder ruis. En de belichting van de foto was meer in balans geweest.

Het beeld oogt mij onscherp. Dit kan komen door een combinatie van ruis en/of door beweging bij veel inzoomen en/of door een te langzame sluitertijd en/of doordat je een uitsnede uit de originele foto gemaakt hebt en kwaliteit verloren bent. Over ruis, iso en uitsnede heb ik al iets gezegd. Beweging door veel inzoomen en/of een langere sluitertijd kun je voorkomen door een goede ondersteuning te zoeken of door vanaf een statief te fotograferen. Over de belichting heb ik hierboven ook al iets gezegd.

Nabewerking niet altijd een verbetering

Omdat je foto al veel ruis bevat en niet zo scherp is, zal nabewerking niet veel toevoegen aan je foto. Of zelfs afbreuk doen aan het beeld wat je nu hebt. Nabewerken van jpg foto’s zal altijd ten koste gaan van een zekere mate van kwaliteit. En als de kwaliteit van een foto niet zo goed is, zal nabewerking de foto in de meeste gevallen niet verbeteren.

2 reacties

  1. Hallo Jody, dank je wel voor het bespreken van mijn foto. Deze foto is aan het einde van de dag genomen. Jouw opmerkingen zal ik in gedachten houden voor andere foto’s. Door de uitsnede heeft de foto wat meer rust gekregen. Groet Netty

    1. Hallo Netty, graag gedaan! Als ik geen technische gegevens bij de foto krijg, dan moet ik op mijn gevoel af gaan. Je hebt voor het maken van deze foto in ieder geval aanzienlijk minder vroeg hoeven opstaan dan ik dacht. Veel plezier met fotograferen! Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hallo Jody, dank je wel voor het bespreken van mijn foto. Deze foto is aan het einde van de dag genomen. Jouw opmerkingen zal ik in gedachten houden voor andere foto’s. Door de uitsnede heeft de foto wat meer rust gekregen. Groet Netty

    1. Hallo Netty, graag gedaan! Als ik geen technische gegevens bij de foto krijg, dan moet ik op mijn gevoel af gaan. Je hebt voor het maken van deze foto in ieder geval aanzienlijk minder vroeg hoeven opstaan dan ik dacht. Veel plezier met fotograferen! Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: