Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotofestival GDT 2016

Het is alsof ik een geheimpje deel, want het fotofestival van het Gesellschaft Deutscher Tierfotografen (GDT) is bij weinig Nederlanders bekend. Het wordt jaarlijks in Lünen (Duitsland) gehouden, een plaatsje ten noorden van Dortmund en het is goed bereikbaar vanuit Nederland. Die 'Tierfotografen' fotograferen ondertussen meer dan dieren, alle soorten fotografie komen aan bod.
GDT

Gevarieerde fotopresentaties

Kern van het festival van de GDT zijn de fotopresentaties in de grote zaal, dertien in totaal. Grote namen werden vermengd met presentaties van fotografen van de GDT tot een zeer gevarieerd geheel. Een paar voorbeelden uit het programma. De zweed Hans Strand liet foto’s zien van zijn 27 bezoeken aan IJsland, veel vanuit de lucht genomen. Zeer fraaie beelden, er passeerden klassieke landschappen tot abstracte rivierbeelden. De Spaans-Amerikaanse Daniel Beltrà is als documentair fotograaf begonnen en heeft zich aan Greenpeace verbonden. Zijn series lieten dan ook de aantasting van regenwoud tot polen zien. Leon Baas liet zijn macrofotografie zien en deelde zijn passie voor mieren. Solvin Zankl had zich gericht op het kleine leven rond de eik. Fraaie macro-opnamen en korte filmpjes met snuitkevers, vliegende herten, sluipwespen, gaasvlieglarven en bladmineerder kwamen voorbij, evenals overzichtsbeelden en ‘making of’-stukjes. Jaarlijks komt ook een regionalgruppe van de GDT aan bod, dit jaar de regionalgruppe München, met beelden gepresenteerd als een soort toevallige trekking, maar zeker goed voorbereid. En zo waren er nog meer presentaties, met fraaie beelden en veel inspiratie.

GDT
Een van de 13 presentaties ging over allerlei klein insectenleven op de eik. Fotograaf: Mark van Veen

GDT fotowedstrijden

Er zijn twee wedstrijden verbonden aan het festival, één voor de leden van de GDT en één open wedstrijd, met de titel GDT Europese natuurfotograaf van het jaar. Bij de open wedstrijd wordt ook de Fritz Pölking prijs voor de beste portfolio toegekend. De hoogst eindigende foto’s staan in twee fraaie tentoonstellingen met groot afgedrukte foto’s. De jury voor de open wedstrijd, dit jaar met Theo Bosboom als voorzitter, koos uit 18.000 beelden een tegenlichtfoto van een Orka gemaakt door Audun Rikardsen als winnaar. Zijn serie over walvissen in de noordelijke zeeën won de Pölkingprijs en een serie over amfibieën en reptielen uit Frans Guyana van Quentin Martinez was de junior prijswinnaar. Daarnaast werden er winnaars en lovende beoordelingen toegekend in acht categorieën foto’s.

GDT
Audun Rikardsen won de titel GDT Europese natuurfotograaf van het jaar en kreeg de Fritz Pölkingprijs voor het beste portfolio. Zijn onderwerp was de walvissen in de noordelijke zeeën, in interactie met de vissers. Fotograaf: Mark van Veen

Inspirerend

Na twee dagen festival voel ik me wel overweldigd met beelden, de een nog fraaier en intenser dan de ander. De lezingen met diaseries, elk een half uur, een paar zelfs langer, bombardeerden mij met alle variaties aan fotografie. Gelukkig blijft er een groot gevoel van geïnspireerd zijn bij mij achter. Er liggen talloze ideeën en talloze vragen. Van interessante beeldhoeken en lichtgebruik tot de vraag hoe die beelden tot stand gekomen zijn. Door zelf te gaan experimenteren, kom ik weer verder en kan ik het vermengen met mijn eigen fotografie.

Tenslotte ontbreekt een fotomarkt niet, waar talloze aanbieders staan. Het aardige is dat niet alleen de grote merken er staan, maar ook een aantal kleine aanbieders met handig fotomateriaal voor weinig geld. Ik kijk ook altijd graag bij de boekenstands, ook omdat er in Duitsland veel goede veldgidsen geproduceerd worden, die in Nederland vrijwel niet te krijgen zijn.

Zondag reden we om half vijf weer huiswaarts, voldaan en met veel zin in de komende fototochten die we ongetwijfeld weer gaan maken.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: