HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Fotogenieke (haar)mosjes

De prachtige fotogenieke sporenkapsels van het haarmos. Fotograaf: Yvon van der Laan

Over ruig haarmos en andere fotogenieke mosjes is al meerdere malen geschreven, maar toen ik in de afgelopen weken meerdere vragen kreeg over een aantal haarmosfoto’s die ik op sociale media had gepost, leek het mij toch leuk nog enkele tips te geven over het fotograferen van dit mosje.

De meeste mensen lopen er zo aan voorbij, maar als je goed kijkt zie op bijvoorbeeld dood hout, schaduwrijke plekken in het bos, schrale zandgronden of zandverstuivingen verschillende soorten mos groeien. Niet alleen hebben veel mosjes prachtige structuren, maar daarnaast hebben sommige mosjes ook prachtige sporenkapsels.

Voor macrofotografie zijn op dit moment de sporenkapsels van verschillende mossen erg fotogeniek, waaronder de charmante, vlammende sporenkapsels van het ruig haarmos. Ruig haarmos is erg klein, maar als je goed kijkt zie je onder andere op zandverstuivingen rood-/oranje-achtige plekken met haarmos.

Enkele tips:

  • Ga op zoek naar een plek waar niet te veel haarmos bij elkaar staat. Te veel mos kan storend of rommelig zijn in de foto.
  • Probeer eens te werken met weinig scherptediepte zodat je bijvoorbeeld slechts een stengeltje scherp krijgt.
  • Om ruig haarmos mooi vast te leggen, moet je laag bij de grond werken. Het is handig gebruik te maken van een pittenzak, maar je kunt de camera natuurlijk ook op de grond leggen. Een camera met een kantelbaar schermpje of een hoekzoeker is overigens ook geen overbodige luxe.
  • Rijp en vochtdruppeltjes kunnen een mooi bokeh in de foto geven.

In de volgende artikelen vind je meer informatie:

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *