Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografeer een boom met een frisse voorjaarsblik

Boom
Door de fotogeniek kleurende herfsttinten van bladeren krijgen bomen in het najaar veel aandacht van fotograferen. Maar vergeet ook zeker tijdens het voorjaar niet je camera eens in de lucht te richten onder de stam van een mooie boom. De bomen geven een schitterend contrast tussen de donker gekleurde bast en het frisgroene bladerdek. Fotograaf: Kevin van den Hoven

Een boom is een fotogeniek object binnen de natuurfotografie waar je jaarrond de mooiste plaatjes van kan maken. Tijdens het voorjaar, wanneer het frisgroene blad zich ontspruit aan de knoppen van de takken, is het één van de momenten in het jaar op een boom te letten. Richt je camera omhoog richting de kroon en laat je verrassen door het beeld. De natuurlijke vormen van de bruine bast en de groene bladeren geven een sterk contrast wat goed is vast te leggen op beeld.

Waarmee en hoe

Gebruik maken van een groothoekobjectief ligt voor de hand, maar zeker het gebruik maken van meer mm’ers kan in sommige gevallen voor net wat meer detail zorgen. Bij gebruik van een meer teleobjectief is het belangrijk een in het oog springende tak te selecteren en die beeldbepalend door het plaatje te leiden.

Expose to the Right… Deze tijd van het jaar komt er nog veel licht door de bomen naar beneden. Op het moment dat de camera richting het bladerdek wordt gericht is in de meeste gevallen verstandig de belichtingsmeter van de camera richting overbelichting te sturen. Voor het nóg groter bereik in de belichting van het beeld is zelfs de HDR-techniek geen overbodige luxe.

Haastige spoed is zelden goed… maar in het geval van natuurfotografie waarbij je de ontvouwende bladeren fotografeert is enige haast zeker wel geboden. Tijdens een rondje wandelen of fietsen zie je het groen letterlijk verdichten in de boomtoppen. Zeker wanneer je een meer natuurlijke lichtval wilt gebruiken is het toch noodzakelijk dat niet de hele kroon al is dichtgegroeid.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u