Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografeer eens bij een kraakheldere hemel

Oisterwijkse vennen bij een kraakheldere hemel
Veel contrast en intense kleuren bij een kraakheldere hemel. Fotograaf: Jody Zweserijn

We bevinden ons in een periode met nachtvorst, waarbij ook een aantal heldere nachten voorspeld worden. De meest heldere kleuren en mooiste contrasten ontstaan bij een kraakheldere hemel. Omdat er geen vocht in de lucht is, zijn foto’s die in de ochtend of ‘s-avonds worden gemaakt heel kleurrijk. Is er rijp of ligt er sneeuw, dan kleurt deze met paarse, rode en oranje tinten prachtig op. Voor het ontstaan van harde contrasten maakt het niet uit of het zonnig is of bewolkt. De meest harde contrasten ontstaan bij tegenlicht en/of als de zon hoog staat. Is het redelijk windstil, dan ontstaan in het water mooie spiegelingen.

Als je tegenlichtfoto’s in het landschap wilt maken, is het wel raadzaam om gebruik te maken van een grijsverloopfilter. Met een grijsverloopfilter maak je de lucht een beetje donkerder, waardoor de voorgrond beter belicht wordt. Bij een foto zoals hierboven is een grijsverloopfilter waarschijnlijk niet nodig, omdat het licht in de lucht en op het water ongeveer gelijk verdeeld is.


Praktijkgids filtersWil je meer weten over het gebruik van filters?

Koop dan de Praktijkgids Filters. Deze gids beschrijft alle beschikbare filters, de kenmerken en hoe je ze in de praktijk toepast.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u