Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografeer eens een paardenbloem

Van dichtbij zijn de stijlen mooie details. Fotograaf: Ron Poot

Vrijwel het hele jaar door te zien, maar in het voorjaar zie je er hele velden mee vol staan: de paardenbloem. Soms wordt de bloem als onkruid gezien, maar eigenlijk is dat zonde, want het is zeker een mooi fotogeniek bloemetje. Dus laat hem toch maar even staan en pak snel de camera erbij.

Het vrolijke geel van de paardenbloem zorgt eigenlijk automatisch al voor vrolijke foto’s. Let wel op als het echt zonnige dagen zijn. De gele bladeren kunnen dan snel uitgebeten raken, waardoor alle details verdwijnen. Fotografeer de paardenbloem dus bij voorkeur op een wat bewolktere dag of gebruik een wit parapluutje of ander hulpmiddel om het felste zonlicht wat te dimmen.

Het is ook mooi om de paardenbloem ’s ochtends te fotograferen als er dauwdruppels op de bloembladeren liggen. Of fotografeer de paardenbloem eens tegen een donkere of zwarte achtergrond. Dan zal de bloem echt van de foto afspatten.

Het mooie van de paardenbloem is dat hij niet alleen mooi is als hij volop in bloei staat, maar ook als hij uitgebloeid is. De meeste bloemen die uitgebloeid zijn verliezen hun bloembladeren of worden bruin, maar bij de paardenbloem verschijnen de welbekende pluisjes. En zo’n pluizenbol leent zich uitstekend voor mooie creatieve foto’s. Of dat nou een hele bol in beeld is, slechts één zaadje van de bol of misschien wel vliegende paardenbloempluisjes, er zijn genoeg mogelijkheden voor een creatieve plaat. Zoek ook zeker naar creatieve standpunten. Fotografeer de pluizenbol eens van de onder- of bovenkant of experimenteer met een klein lampje voor een mooie belichting.

Dus wie de paardenbloem nu nog als onkruid ziet: bekijk hem toch eens letterlijk en figuurlijk van de andere kant. En mocht je het toch niet kunnen laten om de bloem bij het tuinieren uit de grond te trekken: probeer dat dan eens met wortel en al. Ook dat levert weer originele beelden op. Tot slot zijn ook de bladeren van de paardenbloem de moeite waard om te fotograferen. Kortom: een vrolijk en veelzijdig plantje, die paardenbloem!

Meer informatie

Meer informatie over de paardenbloem kun je vinden in het artikel Paardenbloem.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u