Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografeer eens jonge watervogels

Meerkoet met jongen. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Sommige jonge watervogels zijn alweer een stuk gegroeid en zien ze er misschien bijna als de volwassen vogels uit, maar er zijn op dit moment nog genoeg echt jonge kuikens, ook wel pullen genoemd, te zien in de natuur. Van eendenkuikens tot meerkoeten en ganzenkuikens. Al dat schattige en pluizige spul leent zich natuurlijk uitstekend voor mooie foto’s met een hoog ‘ahhh’-gehalte.

Voor het fotograferen van al dat schattigs hoef je niet ver weg. De plaatselijke vijver is al een uitstekend startpunt. Maar wie liever een natuurgebied opzoekt, kan daar natuurlijk ook genoeg vinden. Een moedereend met een hele reeks kleine pluizenbolletjes achter zich aan, is meer dan de moeite waard om te fotograferen. Kijk eens goed naar het gedrag van de kuikens. Misschien is het gedrag van de eendjes wel mooi vast te leggen op de foto. Ze zwemmen bijvoorbeeld in een groepje en zitten geregeld net als kleine kinderen achter elkaar aan. En dat is weer goed voor een mooie actiefoto. En probeer eens de trotse blik van moedereend te vangen.

Meerkoetjongen zijn ook prima fotomodelletjes. De jongen zijn zwart met rood en geel. Wie een beetje geduld heeft, lukt het om te wachten op het moment dat de jongen gevoerd worden. Het jong zeurt constant om voedsel, net zo lang tot pa of ma een smakelijk hapje komt brengen. Mooi moment weer voor een plaatje. Leuk aan de meerkoetjongen is dat zodra ze wat ouder worden, het rood en geel verdwijnt en ze meer het verenkleed van hun ouders krijgen. Goed moment om de verschillen vast te leggen tussen de echte jonkies en de ‘pubers’. Overigens is er een kans dat er zowel oudere als jongere jonkies rondzwemmen, dus misschien lukt het om ze in één beeld vast te leggen.

Zwanenjongen doen het ook goed op de foto. Ze blijven lange tijd bij hun ouders, dus dat biedt weer mooie kansen om het hele gezinnetje op de foto te zetten. Bovendien kun je zo de groei van de beestjes volgen en zul je ze zien veranderen. En dat is dan weer voer voor een mooie fotoserie.

Er zijn natuurlijk veel meer jonge watervogels, dus meer dan genoeg keus om het schattigste exemplaar eruit te kiezen.

Tot slot

Let bij  het fotograferen wel op de beestjes niet te verstoren!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u