Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografeer eens weilanden vol met spinnenwebben

Spinnenwebben als sfeermakers in het landschap. Fotograaf: Bob Luijks

Spinnenwebben. Alhoewel sommige mensen een hekel hebben aan de beestjes die erin leven, ze zijn wel prachtig om te zien. Dat heeft ook al vele mooie foto’s opgeleverd, maar nog mooier is het om een weiland vol met spinnenrag tegen te komen. Het is dan net of er een witte deken over het weiland hangt. Wie niet goed oplet, loopt er zo aan voorbij, maar wie beter kijkt, zal tussen al dat spinnennrag al snel een heleboel spinnetjes ontdekken.

De spinnen die de weilanden volop in de spinnenwebben zetten, zijn het hele jaar door aanwezig, maar vooral in het najaar en voorjaar vallen de spinnenwebben het meest op. Dit heeft te maken met het feit dat dan de temperatuur buiten (nog) laag is en de grondtemperatuur relatief warm. Er ontstaat dan dauw en deze slaat neer op de spinnenwebben. En met deze zachte winters, is de kans hierop dus redelijk groot. Ga dan wel liefst ’s ochtends vroeg op pad, want nu de dagen langer worden en de temperatuur stijgt, wordt de kans dat de webben echt opvallen wel kleiner. ’s Avonds op pad gaan is ook een optie, maar ga dan net voor zonsondergang. Bijkomend voordeel: door de ondergaande zon, is het licht prachtig en komen de spinnenwebben nog mooier uit. Uiteraard geldt dat ook voor zonsopkomst.

De weilanden met spinnenwebben mooi op de foto gekregen? Ga er dan eens rustig bij zitten, pak camera en statief erbij en ga op zoek naar de spinnetjes. Het is eventjes zoeken, maar al gauw zul je verschillende vinden. Experimenteer met het standpunt om bijvoorbeeld een ondergaande zon net door het web te laten schijnen en je krijgt een mooi silhouet van zo’n spinnetje met een warme kleur op de achtergrond.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u