Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografeer ook eens korstmossen

Kostmos. Fotograaf: Ron Poot

Korstmossen: kleurrijke mini-organismen. Je vindt ze op de meest rare plekken. Uiteraard zitten korstmossen op boombasten en takken van bomen. Maar wie goed kijkt, ziet ze ook op muren, tegels en andere plekken. En daar zijn ze in allerlei kleuren aan te treffen. Van geel en wit tot grijs en groen, blauw en zelfs rood. Macrolens of camera met macrofunctie in de aanslag en fotograferen maar!

Wat zijn korstmossen

Korstmossen zijn in tegenstelling tot mossen geen planten, maar schimmels. Ze leven samen met algen of blauwwier. Mossen zijn groen, maar korstmossen daarentegen kunnen allerlei kleuren hebben. Door de samenwerking met algen of blauwwier zijn korstmossen erg sterk. Daardoor kunnen ze op bijna alle plekken overleven en kom je ze ook op onverwachte plekken tegen. Vaak lopen mensen verder als ze bruin gele vlekken op de tegels zien. Maar wie goed kijkt, ontdekt een wereld aan details en kleuren. Dus de volgende keer niet doorlopen, maar eens even aandachtig die muur of tegels bestuderen. Korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging. Is er veel luchtverontreiniging, dan zullen er relatief weinig korstmossen zijn. Kom je op een plek juist veel korstmossen tegen? Dan is dat dus een goed teken!

Tips

Om korstmossen goed op de foto te krijgen, heb je wel een macrolens of camera met goede macrofunctie nodig. Een statief of iets anders om de camera stabiel te zetten, is ook erg handig als je echt scherpe foto’s wilt krijgen. Neem de tijd om de korstmossen eens echt goed te bekijken en het levert geheid mooie plaatjes op. Heb je geen macrolens of camera met macrofunctie, maar wil je toch de korstmosjes eens goed bekijken? Pak dan eens een loep of draai de verrekijker om waardoor die te gebruiken is als loep. Ook je mobiele telefoon kan handig zijn om de details van korstmossen te bekijken. Zo gaat er een miniatuurwereld voor je open!

Wil je meer weten over het fotograferen van korstmossen, lees dan ook dit artikel eens.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u