Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen en logeren op Marker Wadden

Marker Wadden
Zonsondergang op Marker Wadden. Fotograaf: Bob Luijks

Zoek je nog een rustig plekje in Nederland om te verblijven en van de natuur te genieten? Dan zou Marker Wadden in het Markermeer zo maar de locatie kunnen zijn die voor jou invulling hieraan geeft. De groep van vijf eilanden zijn nog in aanleg, maar het Haveneiland is sinds september 2018 toegankelijk voor publiek.

Wat is het idee achter Marker Wadden

Marker Wadden is een natuurontwikkelingsproject van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Het project bestaat uit vijf kunstmatig aangelegde eilanden in het Markermeer die de functie natuur- en recreatiegebied krijgen. Het natuurgedeelte van de eilanden bestaat voor een groot gedeelte uit moerasvegetatie, talloze slikken, diverse ondiepe plassen en kreken met daartussen brede geulen. Daarom is het een paradijs voor vogels, insecten en vissen.

Wat kun je er doen

 • Lekker wandelen. Want op het Haveneiland zijn wandel- en vlonderpaden aangelegd met een totale lengte van 12 kilometer.
 • Vogels kijken. Het Haveneiland heeft drie vogelkijkhutten: Aalscholver, Lepelaar en Duikeend. Deze laatste is heel geschikt om vanuit te fotograferen omdat je op ooghoogte zit met de vogels op het water.
 • Fotograferen. Het landschap staat voortdurend onder invloed van weer elementen en deze veranderen het uiterlijk hiervan voortdurend. De combinatie land, waterpartijen en beplanting is heel fotogeniek.
 • Je kunt op het strand liggen en zwemmen in het water.

Wat zie je er

Marker Wadden is nieuw leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Er zijn al 120 soorten planten geteld. Moerasandijvie, wilde reseda, pioniersplanten, riet en lisdodde zie je veel.

Omdat het gebied vrij is van roofdieren broeden er veel verschillende soorten vogels. Zelfs de zeer zeldzame ijseend en lachstern zijn hier al broedend aangetroffen.

Verder geniet je hier van rust, ruimte en het eilandleven.

Logeren op Marker Wadden

Het is mogelijk om te overnachten op Haveneiland. Dat kan op dit moment op 2 manieren. Je kunt met een eigen boot aanmeren in de haven van Haveneiland en daar blijven liggen. Of je huurt één van de energie neutrale eilandhuisjes van Landal GreenParks.

Voor de toekomst staat de inrichting van een tentencamping op de planning.

Hoe kom je er

Je komt op 3 manieren op Marker Wadden:

Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten.

Lees ook eens de zes blogs van de avontuurlijke logeerpartij op Marker Wadden van onze eigen natuurfotograaf Bob Luijks.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Hoe geloofwaardig moet ik deze site nemen.
  Leuke plaatjes maar dat er met grote letters en banners onder moet staan dat het wordt gesponsord door een fotozaak lijkt me niet verstandig.

  Het schreeuwt koop bij mij maar fotografie is meer dan een camera aansmeren die vaak wordt verkocht omdat men verkoopt wat de amateurfotograaf wil horen.
  Deze koop dan op advies van een verkoper vaak te dure apparatuur en verliest vaak veel geld als zijn of haar hobby als de resultaten tegen vallen.

  Helaas ben je er ook niet met een gratis e book want fotograferen is een hobby of zoals bij mij mijn vak geweest.

  Als advies aan mensen die deze hobby willen gaan doen en in de natuur willen gaan fotograferen kan ik alleen zeggen oriënteer je op dat wat je graag zou willen en fotograferen zodat u enig idee hebt van welke camera u denkt nodig te hebben.
  Begin niet met een peperdure aangemeerde camera met lenzen enz.
  Er zijn vaak mooie alternatieven in de vorm van een compactcamera die je al hebt voor een paar honderd euro.als de hobby dan niet brengt wat u er van verwacht kost het ook geen duizenden euro’s.
  Als de hobby in welke vorm dan ook een uitdaging is en u er mee wilt verder gaan kan u altijd nog een systeem of spiegel reflex camera kopen

  Of een goede tweede hands die dus is ingeruild door een teleur gestelde amateurfotograaf die toch te veel geld uitgaf voor zijn hobby dan koop je vaak een mooie camera voor weinig.
  Maar dan wel bij een vertrouwd camera bedrijf met minimaal 1 jaar garantie.
  Dus niet op marktplaats dat vraagt om problemen.

  Maar ook het volgen van workshops en cursussen enz dragen bij aan het grote plezier in en met de fotografie.

  Ik wens u heel veel plezier met uw hobby

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u