Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen in de Broekpolder

In Vlaardingen ligt naast de snelweg en bebouwing een oase van rust. Nou ja, relatieve rust dan, want de Broekpolder is multifunctioneel ingericht met een golfbaan, een hondenlosloopgebied, een klauterwoud en diverse sportgelegenheden bij de Polderpoort. Door het gebied lopen mountainbikeroutes en een survivalparcours en er wordt veel individueel of in groepsverband gesport. Dat het er mooi is, dat staat buiten kijf. Het gebied is behoorlijk gevarieerd met uitgestrekte bloemen-/kruidenvelden, open grasland, een moerasgebied en een bos. Er is dan ook voor iedere natuurfotograaf wel een onderwerp te vinden, van landschappelijke foto’s tot vogelfotografie of macro. Ga eens op onderzoek uit! Let wel op: vanwege de vele broedende vogels en de aanwezige Schotse hooglanders word je verzocht op het pad te blijven.
Groene kikker
De groene kikker fotograferen in de Broekpolder. Fotograaf: Monique van Genderen

Locatie 1 – Het Klauterwoud

Wanneer je op een van de kleinere parkeerplekken langs de Watersportweg parkeert, dan loop je zo het Klauterwoud in. Dit deel van het bos is bedoeld voor kinderen; zij kunnen hier de natuur ontdekken. Tegelijkertijd is de speelse aanleg van het park een lust voor het oog met vlonders, kronkelige beekjes en een uitkijktoren. Op een mistige ochtend kun je hier prachtige landschapsfoto’s schieten vanaf de heuvel bij de uitkijktoren, of hang eens rond bij het water. De kikkers kwaken, de libellen vliegen, vogels fluiten door elkaar en de vlinders zijn dol op de wilde bloemen langs het water.

Op een mistige, rustige ochtend reflecteert het gladde water perfect de kleurrijke wolkenlucht.
Op een mistige, rustige ochtend reflecteert het gladde water perfect de kleurrijke wolkenlucht. Fotograaf: Monique van Genderen

Locatie 2 – De Ruigte

Het Klokbekerpad begint al zodra je langs het Klauterwoud loopt, maar op een zeker moment ga je een hekje door en dan betreed je de Ruigte. In dit gebied is werkelijk van alles te zien. Voor vogelaars is het er geweldig. Je vindt er ooievaars, zwanen, zilverreigers en talloze eendensoorten; kieviten vliegen luidruchtig door de lucht en natuurlijk spot je met een flinke dosis geluk de ijsvogel of een van de prachtige roofvogels (onder andere de visarend). Na het hekje vind je links en rechts van het pad moerasachtige wateren. Links kun je via een loopvlonder een pad rond het moeras volgen.

Wanneer zelfs de eenden meewerken aan een perfect synchrone compositie!
Wanneer zelfs de eenden meewerken aan een perfect synchrone compositie! Fotograaf: Monique van Genderen

Locatie 3 – De grote plas

Links van het Klokbekerpad ligt het grote moeras. Je kunt hier uren langs de kant zitten en kijken naar het schouwspel dat zich voor je neus voltrekt. Er is altijd iets te zien. Vogels vliegen af en aan en ieder jaargetijde is weer anders. Het moet hier ook prachtig zijn in de winter, wanneer het moeras en de rietkragen bedekt zijn met een laagje rijp.

Een lepelaar scharrelt naar voedsel tijdens het gouden uurtje.
Een lepelaar scharrelt naar voedsel tijdens het gouden uurtje. Fotograaf: Monique van Genderen

Locatie 4 – Schotse hooglanders

De Schotse hooglanders onderhouden het gebied. Je vindt ze in de ruigte rondom de grote plas, maar ook in het bos. Ze leven van gras, bladeren en schors. Ook houden ze de berenklauw in toom, wat voor wandelaars erg fijn is. Let op dat je op het pad blijft en dat je minimaal 25 meter afstand houdt. Als de dieren jouw pad kruisen en je er niet omheen kunt, zul je dus terug moeten lopen. De dieren zijn niet agressief, maar wel beschermend, zeker met jongen in de kudde. Ze zijn uiteraard wel enorm fotogeniek, dus neem je teleobjectief mee.

Tijdens het fotograferen in de Broekpolder kun je zomaar een kudde Schotse hooglanders tegen komen.
Tijdens het fotograferen in de Broekpolder kun je zomaar een kudde Schotse hooglanders tegen komen. Fotograaf: Monique van Genderen

Auteur: Monique van Genderen

Eén reactie

  1. Leuk, Monique, je stukje heeft me het plan doen vatten hier weer eens heen te gaan.
    Ik woon in Hoek van Holland, dus zo ver is het niet.
    Voor zonsopkomst of mist weet ik nooit zó goed waar naartoe te gaan. Dit kan dus een bestemming zijn. 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk, Monique, je stukje heeft me het plan doen vatten hier weer eens heen te gaan.
    Ik woon in Hoek van Holland, dus zo ver is het niet.
    Voor zonsopkomst of mist weet ik nooit zó goed waar naartoe te gaan. Dit kan dus een bestemming zijn. 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: