Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen in de storm – Over loslaten en genieten

Iedereen kent het wel: er staat een vakantie in de planning en daar kijken we reikhalzend naar uit! Voor mij als natuurfotograaf betekent dat uitkijken naar een week met alleen maar fotografie. Hoe heerlijk is het om elke dag met de camera erop uit te trekken en prachtige foto’s te schieten. Wandelend en fietsend op zoek naar composities en goed licht, ondertussen genietend van de natuur en het buiten zijn. Tijd om dat volle hoofd leeg te maken! Maar nu is de vakantie hier en willen die mooie foto’s helemaal niet lukken. Hoe ik ook kijk en mijn best doe, de foto’s zijn het allemaal nét niet.
Meeuwen in de branding
Deze meeuwen bleven gelukkig even stil zitten, terwijl ik de Noordzee met een wat langere sluitertijd vastleg. Fotograaf: Renate van den Boom

Terschelling, een storm op komst

Waar kun je beter je hoofd leeg maken en echt uitwaaien dan op één van onze Waddeneilanden! Zeker als er dan ook nog een heuse storm wordt voorspeld. Storm Corrie is onderweg naar ons land en na code geel volgt al snel code oranje voor het Waddengebied. Een paar dagen voor de storm arriveer ik op Terschelling. De afgelopen weken zijn druk geweest, mijn hoofd is vol en ik ben vermoeid. Mooi moment om eens flink te ontspannen en de nodige fotografie tijd in te halen. De afgelopen weken heb ik weinig gefotografeerd en ik mis mijn camera en het fotograferen. Ik heb er zin in!

Drieteenstrandlopers blijven heerlijk om te fotograferen! Fotograaf: Renate van den Boom

Frustratie

Maar de eerste dag wil het niet lukken. Ik loop doelloos rond. Duizend ideeën gaan door mijn hoofd, maar de foto wil maar niet uit mijn camera rollen. Ik zie de composities niet of het licht wil maar niet komen. Het waait hard en van tijd tot tijd komt er flink wat regen uit de lucht vallen. Met een zware rugtas op mijn rug ploeter ik op een gehuurde fiets tegen de wind in. De warme bungalow, een goed boek en een kop thee lijken veel aantrekkelijker. Maar zo makkelijk wil ik niet opgeven. Een beetje fotograaf kan toch onder alle omstandigheden een interessant beeld maken? Een beetje ontbering hoort erbij, vanuit de luie stoel worden geen natuurfoto’s gemaakt. Maar langzaamaan raak ik gefrustreerd en het loopt al tegen zonsondergang als ik besluit het op te geven en terug te fietsen. De eerste dag lijkt te eindigen zonder foto, maar ik heb nog een hele week voor de boeg. Slechts enkele minuten later stopt het met regenen en laat de zon zich voor het eerst zien. Net op dat moment besluit een paard op de juiste plek in het duin te staan. Ik maak mijn eerste foto. Ok, geen topper, maar het is een foto waar ik blij mee kan zijn.

Het paard werkte even lekker mee door precies op de goede plek te staan. Fotograaf: Renate van den Boom

Storm Corrie

En dan komt de dag van de storm! Daar moet toch een geweldige foto van te maken zijn. De verwachtingen zijn hoog, zowel bij mezelf als bij anderen. Tijdens een storm op een Waddeneiland zijn, als natuurfotograaf kan ik mij niets beter wensen.

Met mijn rugtas en statief loop ik het strand op, waar ik bijna gelijk weer vanaf geblazen word. Ik zie bijna niets, maar voel het zand vol op mijn gezicht blazen. Ik vraag me af of het statief wel bruikbaar is met deze wind. Binnen no time ben ik een handschoen kwijt als ik heel even niet oplet. Ik loop dapper door richting de zee. Maar daar aangekomen, weet ik me geen raad met de compositie. De golven zijn indrukwekkend, het geluid en de wind nog meer. Maar hoe ga ik dat nu overbrengen? Ik twijfel, maar zet mijn statief zo stevig mogelijk neer en haal mijn camera uit de tas. Als ik de camera net op het statief heb gemonteerd, valt de regen met bakken uit de hemel. Met mijn lichaam scherm ik m’n camera af en wacht tot de bui voorbij is. Dat duurt gelukkig niet lang. Ik veeg de lens schoon en probeer iets meer rust op te zoeken bij de duinenrij. Daar kom ik even in een soort van drijfzand terecht (ik zak tot bijna mijn knieën weg) en met lichte paniek zoek ik toch maar weer een andere plek op. Dit is toch niet zo makkelijk als het lijkt!

Kort daarna weet ik een eerste foto te maken van het gras in de duinen, ook al geeft dat beeld voor mij nog geen storm weer.

Het duurt even en kost wat moeite, maar een eerste foto in de storm is gemaakt. Fotograaf: Renate van den Boom

Loslaten en genieten

Terug bij de zee zie ik dan toch een beeld dat ik wil vastleggen, een strandpaal in het water. Met een iets langere sluitertijd probeer ik de bewegingen van het water te benadrukken. De wind rukt aan het statief, maar uiteindelijk lukt het me het beeld te maken dat ik voor ogen heb. Ondanks het ploeteren, de frustratie, het kwijtraken van een handschoen en het drijfzand geniet ik van de elementen. Mijn hoofd is leeg en nu lukt het om de beelden te zien en te maken. Loslaten en genieten!

Werken met een langere sluitertijd in een storm. Een uitdaging, maar het lukte! Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

10 reacties

 1. Was het toeval dat je drie drieteenstrandlopers voor de lens had… en je nam de handschoen toch maar op tegen Corrie. Mooi geschreven en mooie foto’s al rangschik jij er een aantal als niet geslaagd. Doe je volgend jaar mee aan het NK tegen de wind in fietsen? Die strandpaal is om te zoenen. Groet JohnClown

 2. Hi Renate,
  Wat een leuk stukje met prachtige foto’s.
  Het lijkt mij best lastig om de juiste beelden te vinden.
  Ook ik was toen op Terschelling en tijdens Corrie hadden wij precies de terugreis geboekt.
  Het was flink schommelen. Daar viel ook weinig leuk beeld uit te halen. En risicovol.

  Gr. Nicole

 3. Hoi Renate, leuk en herkenbaar artikel. Ik was in dezelfde tijd op Vlieland. Ook ik heb geprobeerd de storm vast te leggen.
  Het is me gelukt, maar de zaken die jij bent tegengekomen ben ik ook op gestuit.
  Toch was het een heerlijke week om inderdaad je hoofd leeg te maken; letterlijk en figuurlijk uitgewaaid.

  Groetjes Mirjam

  1. Hoi Mirjam,

   Wat leuk dat je toen ook op een Waddeneiland was en dat het herkenbaar is. Bedankt voor je reactie!

   Groetjes,
   Renate

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

10 reacties

 1. Was het toeval dat je drie drieteenstrandlopers voor de lens had… en je nam de handschoen toch maar op tegen Corrie. Mooi geschreven en mooie foto’s al rangschik jij er een aantal als niet geslaagd. Doe je volgend jaar mee aan het NK tegen de wind in fietsen? Die strandpaal is om te zoenen. Groet JohnClown

 2. Hi Renate,
  Wat een leuk stukje met prachtige foto’s.
  Het lijkt mij best lastig om de juiste beelden te vinden.
  Ook ik was toen op Terschelling en tijdens Corrie hadden wij precies de terugreis geboekt.
  Het was flink schommelen. Daar viel ook weinig leuk beeld uit te halen. En risicovol.

  Gr. Nicole

 3. Hoi Renate, leuk en herkenbaar artikel. Ik was in dezelfde tijd op Vlieland. Ook ik heb geprobeerd de storm vast te leggen.
  Het is me gelukt, maar de zaken die jij bent tegengekomen ben ik ook op gestuit.
  Toch was het een heerlijke week om inderdaad je hoofd leeg te maken; letterlijk en figuurlijk uitgewaaid.

  Groetjes Mirjam

  1. Hoi Mirjam,

   Wat leuk dat je toen ook op een Waddeneiland was en dat het herkenbaar is. Bedankt voor je reactie!

   Groetjes,
   Renate

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: