Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen in de Weerribben-Wieden

Otter. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Voor mij is de Weerribben-Wieden één van de mooiste nationale parken van Nederland. Gelegen in mijn achtertuin, kan ik er op de fiets heen en dat doe ik dan ook regelmatig. Het park is met zijn ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. De uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooilanden, plassen, slootjes en mysterieuze moerasbossen maken het fotograferen in de Weerribben-Wieden erg divers.

Veenlandschap

Dit landschap van smalle stroken water, trekgaten waar het veen uit werd gehaald (weeren), en land, de zogenaamde ribben, waar het veen te drogen werd gelegd, ligt in de Kop van Overijssel. Om dit landschap in stand te houden, is actief beheer nodig, in de vorm van jaarlijks riet snijden. Als dit niet gebeurt nemen de wilgen het over en ontstaat er een wilgenbos. Ook moet er eens in een aantal jaar afgeplagd worden, het afgraven van de toplaag, anders gaat dit gevarieerde veenlandschap verloren.

Rietzanger. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

In het landschap van de Weerribben-Wieden zien we van juni tot en met augustus bloeiende waterlelies, gele plomp en gele lis. Blauwborsten, rietzangers, karekieten, baardmannetjes en vele soorten vogeltjes zingen het hoogste lied. Op de ribben zoeken roerdompen en purperreigers naar voedzame larven en insecten voor hun kroost. Ook versmaden ze een lekkere kikker, muis of visje niet. De zeearend en visarend scheren over de weeren, het water, en duiken om die dikke snoek te vangen, terwijl de otters met hun jongen speels door het water buitelen.

Smaragdlibel. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

In het voorjaar zijn de libellen prominent aanwezig in de Weerribben-Wieden. Er vliegen meer dan 30 soorten, zoals smaragdlibellen, glassnijder, vroege glazenmaker, bruine korenbout en gevlekte witsnuitlibellen. Ook de waterjuffers laten zich veelvuldig zien. Vlinders fladderen van bloem naar bloem, zoals het oranjetipje op de pinksterbloemen, maar ook de zeldzame zilveren maan en de grote vuurvlinder komen hier voor.

In dit gebied kun je wandelen, fietsen of varen met fluisterboot of kano. Op een aantal plaatsen staan kijkhutten om het dieren- en vogelrijk te observeren.

Bron: Natuurmonumenten

Een zandoogje in de weerribben-Wieden.
Zandoogje. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u