Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen in het winterseizoen

Het IJsselmeer in de winter. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

De winter is een heerlijk seizoen om te fotograferen en er zijn heel veel onderwerpen die je kunt fotograferen in het winterseizoen.

Fotografie onderwerpen

  • Als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt, kan er ijshaar ontstaan. IJshaar wordt ook wel haarijs of sneeuwbaard genoemd. Het is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout.
  • Je kunt ook prachtige foto’s van winterrijp maken, de ijskristalletjes die zich op grassprietjes, plantjes, takjes of andere objecten vormen. Of van sneeuwvlokken met hun unieke en ingewikkelde structuren. Geen sneeuwvlok is gelijk. Speel eens een beetje met scherptediepte en probeer de vlokjes zo scherp mogelijk te krijgen.
  • Sporen van dieren in de sneeuw vertellen ook een interessant en woordeloos verhaal en leiden het oog van de kijker mooi het beeld in.
  • Of maak eens een zwart-wit of high key foto van die eenzame boom in de sneeuw.
  • De wintervogels, die zich tegoed doen aan de besjes in de bomen en struiken of een roodborstje in de sneeuw, zijn mooie onderwerpen om te fotograferen in het winterseizoen.
  • En… denk ook eens aan alle ijspret, het schaatsen, kinderen die een heuvel af sleeën of, als de dooi inzet, het kruiende ijs.

Tips voor het winterseizoen

  • Denk aan de witbalans als er sneeuw ligt. Sneeuwfoto’s vertonen vaak een blauwe zweem. Probeer daarom de witbalans wat warmer te zetten, bijvoorbeeld op de instelling ‘bewolkt’. Fotografeer je in RAW, dan kun je altijd achteraf de witbalans aanpassen.
  • Batterijen gaan minder lang mee als het erg koud is. Bewaar ze daarom in een lekkere warme jaszak en neem een extra batterij mee. Dit laatste is overigens altijd wel handig!
  • Wees ook voorzichtig met je camera en zorg dat deze niet ineens een te hoge temperatuurklap krijgt. Een hydrofiel luier om de camera wikkelen helpt bijvoorbeeld tegen condensvorming in je fototas. Leg de camera bij het thuiskomst niet direct in de warme kamer, maar eerst even in een wat frissere ruimte. Laat wel de lens tijdens het acclimatiseren op de camera zitten om condensvorming in de camera te voorkomen.

Veel fotografieplezier!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u