Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen met complementaire kleuren

Kleuren in een foto zijn belangrijk. Ze kunnen een bepaalde sfeer aan je foto meegeven of een bepaald gevoel of emotie oproepen. Maar met kleuren kun je ook de compositie versterken. Over het gebruik van kleur is al veel informatie te vinden op onze website. Dit artikel gaat alleen over het gebruik van complementaire kleuren.
Om het knaloranje kevertje goed te laten uitkomen, koos ik hier voor een blauwe en paarse achtergrond.
Om het knaloranje kevertje goed te laten uitkomen, koos ik hier voor een blauwe en paarse achtergrond. Fotograaf: Wendy de Waal

Wat zijn complementaire kleuren?

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Ze hebben samen een groot contrast en daardoor knallen ze van je scherm (of geprinte foto) af! Ze zorgen ervoor dat je als het ware blijft kijken naar de foto.

De kleurencirkel laat het verloop van de ene naar de volgende kleur zien, net zoals de regenboog. Kleuren die tegenover elkaar liggen, noemen we complementaire kleuren.
De kleurencirkel laat het verloop van de ene naar de volgende kleur zien, net zoals de regenboog. Kleuren die tegenover elkaar liggen, noemen we complementaire kleuren. Fotograaf: Wendy de Waal

Zoals je in de kleurencirkel kunt zien, zijn rood & groen, geel & paars en blauw & oranje complementair. Als je die kleuren samen in een foto gebruikt, krijg je vaak een interessant beeld.

Dit viooltje is een goed voorbeeld van complementaire kleuren in de natuur. Door het paars en geel trekt het enorm de aandacht.
Dit viooltje is een goed voorbeeld van complementaire kleuren in de natuur. Door het paars en geel trekt het enorm de aandacht. Fotograaf: Wendy de Waal

Hoe gebruik je complementaire kleuren?

In de natuur komen deze kleurencombinaties voor, maar je moet er soms een beetje naar zoeken. Iedereen kent wel het beeld van oranje-gele zonnebloemen tegen een strakblauwe lucht. Dat werkt dus zo goed omdat ze tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel. Of denk eens aan een meidoorn met dieprode bessen en groene bladeren.

Je kunt de natuur ook een handje helpen. Zeker bij macrofotografie is dat gemakkelijk. Je kunt zelf  een achtergrond uitkiezen in een complementaire kleur. Dat kan bijvoorbeeld door heel eenvoudig een gekleurd kartonnetje te gebruiken.

In de herfst verkleuren de bladeren naar geel en soms rood. Doordat rood en groen complementaire kleuren zijn, blijf je er langer naar kijken.
In de herfst verkleuren de bladeren naar geel en soms rood. Doordat rood en groen complementaire kleuren zijn, blijf je er langer naar kijken. Fotograaf: Wendy de Waal

Niet exact de goede kleur?

Er zijn zoveel kleurschakeringen dat het niet te doen is om altijd exact de complementaire kleur te vinden. Gelukkig geeft dat niet. Stel dat je een paars bloemetje hebt gevonden, maar er is geen gele achtergrond voorhanden. Dan werkt een gelige kleur oranje ook nog. Kijk maar in de kleurencirkel. De kleuren naast de complementaire kleur zijn ook prima te gebruiken en geven ongeveer hetzelfde effect.

Door het gebruik van een rood en een groen blaadje, krijgt het beeld een extra spanning mee.
Door het gebruik van een rood en een groen blaadje, krijgt het beeld een extra spanning mee. Fotograaf: Wendy de Waal

Zelf proberen!

Probeer zelf eens om deze techniek te gebruiken. Zoek een onderwerp (een bloem of blaadje bijvoorbeeld) en fotografeer het eens met verschillende achtergronden. En kijk dan hoe dit je foto beïnvloedt. Een leuke opdracht voor een uurtje bezigheidstherapie!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: