Menu

Onderdeel van Pixfactory

fotograferen vanuit kikkerperspectief

Rode vuurvlinder. Fotograaf: Hans Jansen

In het veld moet je aan veel dingen denken wanneer je aan het fotograferen bent. Hoe benader ik het onderwerp en welke belichtingsinstellingen ga ik toepassen? Blijft mijn onderwerp mooi stilzitten? Hoe is mijn achtergrond en wat wordt de compositie? Over het standpunt van jezelf denk je bij macrofotografie niet altijd na, maar het is uiteindelijk wel heel bepalend voor de foto. Soms zie je het perspectief nog wel eens over het hoofd en bedenk je later dat het ook anders had gekund. Had ik ook een lager of hoger standpunt kunnen kiezen? In dit artikel wil ik graag aandacht vestigen op een lager standpunt. Door je onderwerp van onderaf te fotograferen (het zogenaamde kikkerperspectief) maakt het meer indruk. Bij macrofotografie kan het onderwerp dat je fotografeert mogelijk krachtiger worden.

Twee watersnuffels vanuit een kikkerperspectief.
Twee watersnuffels vanuit een laag standpunt. Fotograaf: Hans Jansen

Kikkerperspectief

In de fotografie noemt men dit lage standpunt het kikkerperspectief. Het wil zeggen hoe je beeld eruit komt te zien als je vanaf een heel laag standpunt kijkt naar het onderwerp. Zoals een kikker het zou zien. Het tegenovergestelde noemt men het vogelperspectief. Het is vanzelfsprekend dat dit heel andere beelden oplevert. Het perspectief geeft aan welke diepte je in je foto ziet. Een laag standpunt met je camera geeft een heel andere diepte beleving dan een hoog standpunt. Ook bij landschapsfotografie werkt dit krachtig als je een klein onderwerp op de voorgrond wat groter in beeld wilt brengen.


Blauwe ijsvogelvlinder iets lager dan op ooghoogte gefotografeerd. Fotograaf: Hans Jansen

Macrofotografie

Voor onderwerpen als libellen, vlinders en andere insecten werk ik doorgaans op ooghoogte. Dat zit tussen het kikker- en vogelperspectief in. Het is eigenlijk een gewoonte van mij om zo te starten. Fotograferen op ooghoogte maakt dat het lijkt, alsof je direct contact maakt met het onderwerp. Vaak ben je geneigd om dat steeds opnieuw te doen, maar dan krijg je ook snel dezelfde resultaten.

Zilvervlek vanuit kikkerperspectief.
Zilvervlek vanuit kikkerperspectief. Fotograaf: Hans Jansen

Door een lager standpunt in te nemen zie je dat het onderwerp krachtiger en indrukwekkender kan worden. Je blik wordt ook gelijk meer naar het onderwerp getrokken. Het lijkt alsof je tegen het onderwerp op kijkt. Hierdoor krijg je een ander perspectief en komt er meer diepte in je foto. Voordeel is ook dat je achtergrond erg verandert, doordat je meer licht in beeld kunt brengen. Je kunt daar mee spelen. Ook krijg je meer mogelijkheden om bladeren of grassen op de voorgrond vaag weer te geven, wat ook de diepte kan vergroten.

Een laag standpunt maakt je achtergrond vaker beter beheersbaar (Purperlibel). Fotograaf: Hans Jansen

In de praktijk

Een lage positie heeft tevens het voordeel dat je een ‘rommelige’ achtergrond wat kunt vermijden en meer ruimte krijgt om dat te vervagen. Het betekent natuurlijk wel dat je door de knieën moet of zelfs nog lager. Voor de stabiliteit is dan het gebruik van een statief of pittenzak wel wenselijk. Als je een camera met een opklapbaar scherm hebt, is scherpstelling met liveview goed te doen. Anders is een hoekzoeker een optie. Tip: experimenteer eens door vaker door je knieën te gaan.

Wil je meer weten over het kikkerperspectief? Lees dan ook dit artikel.

Dezelfde rode vuurvlinder in ‘vogelperspectief’. Een heel ander beeld…toch? Fotograaf: Hans Jansen

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u