Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen vanuit vogelkijk- en fotohutten

Grote bonte specht gefotografeerd vanuit een fotohut. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Het is heerlijk om te lopen in de natuur en de vogels om je heen te horen fluiten. We kijken om ons heen, maar met de bomen dik in het blad valt het nog niet mee om de fluitgast te ontdekken. En als we hem ontdekken, zitten er vaak takjes en blaadjes in de weg, of onze gevederde vriend zit te ver weg voor onze lens. En we willen zo graag een mooi vogelportretje maken!

De oplossing is om eens een tijdje in een vogelkijkhut te gaan zitten of achter een vogelkijkscherm te gaan staan. Of…, nog luxer, in een vogelfotohut te gaan zitten.

De vogelkijkhut of kijkscherm

De vogelkijkhut en de kijkschermen zijn gratis, er zijn meer dan 450 kijkhutten en observatieposten, dus er is er altijd wel 1 in de buurt. Ze zijn meestal gesitueerd in een natuurgebiedje en niet speciaal voor het maken van foto’s, maar meer voor het observeren van de vogels. Omdat deze hutten openbaar zijn kunnen er ook meerdere bezoekers aanwezig zijn. Waar deze hutten en kijkschermen staan vind je op de site: Vogelkijkhutten in Nederland.

De fotohut

Een fotohut is speciaal gemaakt om natuurfoto’s te kunnen maken, ze worden met zorg op een speciale plek geplaatst op een afgesloten stuk in het bos, bij het water of op het land van de eigenaar. Voor deze hutten wordt gevoerd zodat er altijd vogels en ook andere zoogdieren te zien zijn. Deze fotohutten huur je voor een halve of hele dag, maar de kans op mooie foto’s is dan ook bijna 100 procent! De hutten zijn vaak 3 meter lang en 2 meter breed en meestal ligt voor de hut een vijvertje; iets wat heel veel vogels lokt. Vaak zijn de hutten voor een deel ingegraven, zodat je fotografeert vanaf een mooi laag standpunt en op ooghoogte. De meeste hutten hebben comfort, er staan stoelen en soms zelfs een kacheltje. Je kunt er makkelijk een dag in doorbrengen!

Lijkt het je leuk eens te fotograferen vanuit een fotohut? Een kijkje op het internet met de zoektekst ‘fotohut huren’ levert vele hits op.

Meer informatie

 


Vond je dit een interessant artikel? Medio mei verschijnt een nieuw boek in de serie locatiegidsen, speciaal samengesteld voor en door vogelfotografen en vogelaars.

Het boek bevat maar liefst 170 gebieden en 600 locaties, met exacte GPS coördinaten waardoor je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Al het voorwerk is gedaan door lokale vogelaars en vogelfotografen die de gebieden op hun duimpje kennen.

Tot en met 15 mei bestel je hier dit unieke naslagwerk met pre-order korting en gratis verzending binnen Nederland.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u