Menu

Onderdeel van Pixfactory

8 fotomusea die het bezoeken meer dan waard zijn!

Op internet komen oneindig veel foto’s voorbij. Toch prefereer ik boeken of tijdschriften. Ze maken foto’s tastbaar, je kunt ze aanraken en in detail bekijken.
Wamel. Fotograaf: Gerrit van Osch

Nog indrukwekkender zijn de foto’s in exposities. In deze Lijstenbrij nemen we je mee naar verschillende fotomusea. Soms kom je daar natuurgerelateerde fototentoonstellingen tegen, maar vaker nog tentoonstellingen in andere genres. Dit kan evengoed inspirerend zijn. Sterker nog, je kunt eindeloos veel inspiratie halen uit andere genres van de fotografie.

Fotomusea

1. Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het museum met regelmaat werk uit eigen collectie. Die vertegenwoordigt een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland.
Het Nederlands Fotomuseum presenteert jaarlijks circa tien tentoonstellingen. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal, wisselen elkaar af. Meer dan eens programmeert het museum installatiekunst, waarin fotografie of film een rol speelt. In de afgelopen jaren werd werk van fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar, Josef Koudelka en Viviane Sassen in grote tentoonstellingen gepresenteerd. Het museum heeft daarnaast oog voor jong talent. Dat bewijst het jaarlijkse Steenbergen Stipendium en de tentoonstellingsreeks Quickscan NL.

2. Huis Marseille, Museum voor fotografie

Huis Marseille is sinds 1999 gevestigd aan de Keizersgracht 401 te Amsterdam en is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Het museum werd in 2013 uitgebreid met buurpand Keizersgracht 399, zodat het inmiddels beschikt over zo’n veertien tentoonstellingstellingsruimtes, de lichthof van Keizersgracht 399 meegerekend. Het museum biedt een rijk en gevarieerd tentoonstellingsprogramma dat gemiddeld vier keer per jaar gewisseld wordt. Sinds de uitbreiding in september 2013 is er naast de wisselende tentoonstellingen ook veel gelegenheid voor het tonen van de eigen collectie, die voornamelijk bestaat uit toonaangevende, moderne (nationale en internationale) fotografie.
Hoe ontwikkelen fotografen een nieuwe beeldtaal die relevant is voor de kunstzinnige aard van de fotografie, die tegelijkertijd reflecteert op deze tijd? Dat is de vraag die centraal staat in Huis Marseille en die van invloed is op het tentoonstellingsprogramma en de collectievorming. In een tijd dat fotografie ongekend populair is, dat het als (massa)medium voor iedereen toegankelijk en alomtegenwoordig is, is fotografie als kunstzinnig medium voortdurend in beweging. Huis Marseille kiest voor fotografie waarbij een artistieke beeldtaal centraal staat en die gekenmerkt wordt door een gepassioneerde onderzoeksgeest, als onderdeel van een voortdurend onderzoek naar avant-gardistische vernieuwing. Daarnaast heeft de fotografie in Huis Marseille een maatschappelijke relevantie en vele raakvlakken met de veranderende geest van de tijd.

Huis Marseille
Huis Marseille Fotograaf: Eddo Hartmann

3. Foam museum

Foam is all about photography en is een internationaal opererende organisatie op het gebied van de fotografie, gehuisvest in Amsterdam. Foam informeert en inspireert een zo breed mogelijk publiek door het tonen van alle facetten van de actuele fotografie.
Zij doen dit door het organiseren van een scala aan activiteiten. Deze variëren van tentoonstellingen tot publicaties, debatten en educatieve projecten. Foam signaleert, ontwikkelt, duidt, presenteert, publiceert en stimuleert. Daarbij is het scouten en presenteren van jong opkomend talent een duidelijke en onderscheidende kwaliteit. Veel activiteiten vinden plaats in het museum in Amsterdam, maar Foam richt zich met specifieke projecten nadrukkelijk ook op een internationaal publiek.
Foam toont in het museum in Amsterdam op verrassende en kwalitatief hoogstaande wijze alle aspecten van het medium fotografie: van hedendaags tot historisch werk en van autonoom tot toegepast. Wereldberoemde fotografen krijgen bij Foam een plek naast jonge opkomende beeldmakers.

4. FOMU

In 1986 vond het museum een definitief onderkomen in het gerenoveerde pakhuis Vlaanderen aan de Waalsekaai te Antwerpen. Door de aankoop van aanpalende panden ontstond de mogelijkheid om het museum drastisch uit te breiden. Architect Georges Baines kreeg de opdracht om een nieuwe vleugel aan het pakhuis te bouwen.
Na vier jaar bouwen opende in 2004 het vernieuwde Fotomuseum met onder meer 1400 m2 aan tentoonstellingszalen, twee cinemazalen, een aantal extra depots, een verruimde inkomhal en een workshopruimte. Dankzij de landelijke erkenning die het FOMU in 2009 verwierf, kon het museum een dynamisch beleid uitbouwen. In 2013 ontruimde het FOMU twee aanpalende percelen ter voorbereiding van de bouw van een collectietoren, Lieven Gevaerttoren.
Het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) draagt een krachtige missie uit: ‘Het FOMU is het expertise- en ontmoetingscentrum in Vlaanderen voor actuele en historische fotografie in al haar vormen en facetten. De frisse en dynamische aanpak met betrekking tot de vier museale basisfuncties bevordert de passie voor en de kennis over fotografie bij een breed en divers publiek. Het FOMU inspireert bezoekers. Het stimuleert experiment en creativiteit. Met een duurzaam, kwalitatief en up-to-date museumbeleid draagt het FOMU zijn collectie, tentoonstellingen en publieksaanbod uit tot buiten de landsgrenzen en versterkt zijn positie, invloed en uitstraling op nationaal en internationaal vlak.’

Fomu
Fomu Fotograaf: www.fotomuseum.be

 

5. Fotomuseum Den Haag

In december 2002 werd het Fotomuseum Den Haag geopend als jongste museale instelling voor fotografie in Nederland. Het museum is onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag en werkt nauw samen met het Prentenkabinet van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Per jaar organiseert het Fotomuseum Den Haag circa zes tentoonstellingen over de meest uiteenlopende perioden, disciplines en genres van de fotogeschiedenis, waarbij opvalt dat dikwijls het mensbeeld centraal staat. Door deze brede aanpak – nationaal en internationaal, klassiek en hedendaags, zwart-wit en kleur, toegepast en autonoom – heeft het museum een groot publiek opgebouwd dat zich graag laat verrassen door het gevarieerde en hoogwaardige tentoonstellingsprogramma.
Actuele namen worden afgewisseld met overzichten van klassiekers. Onderbelichte en voor velen onbekende reputaties en oeuvres worden door het Fotomuseum Den Haag prominent gepresenteerd. Regelmatig worden maatschappelijk relevante fotoprojecten van hedendaagse fotografen getoond.

6. Museon

Geen echt fotomuseum, maar wel een museum met vaak grootse foto-exposities. Het Museon ligt in de Internationale Zone van Den Haag met belangrijke internationale instellingen en sluit aan bij Den Haag als tweede VN-stad en Stad van Vrede en Recht. Onder het motto ‘ontdek de wereld’ benadert het Museon onderwerpen uit cultuur, natuur en wetenschap vanuit een geografisch perspectief. Ze laten de manier zien waarop de mens de aarde inricht in antwoord op natuurlijke en maatschappelijke omstandigheden. Daarbij richt het museum zich op mondiale thema’s die bepalend zijn voor de leefbaarheid van onze planeet en daardoor ook rechtstreeks van invloed op vrede en recht in de wereld. Op dit moment ontdek je tot en met 2 december de tentoonstelling ‘National Geographic – Greatest Landscapes’.

Greatest Landscapes
Micro-organismes kleuren de randen van de hete bron Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park. Fotograaf: George Steinmetz

7. Musee de la Photographie

Sinds 1987 bevindt het Musee de la Photographie, het hedendaagse kunstcentrum van Wallonië, zich in een gerenoveerd oud karmelietenklooster in neogotische stijl. Dankzij de aanbouw van een nieuwe, moderne vleugel in 20108 is het vandaag het grootste en één van de belangrijkste musea voor fotografie in Europa. De artistieke en technische diversiteit van de fotografie wordt op een oppervlakte van ruim 2.200 m2 tentoongesteld.
De collectie van het museum, die bestaat uit eigen aankopen, donaties en werken in bruikleen, blijft groeien en telt vandaag meer dan 80.000 afdrukken en drie miljoen negatieven. Het is dan ook niet evident om een parcours samen stellen van bijna 800 foto’s dat een weerspiegeling vormt van de rijkdom en de diversiteit van de collecties. Een selectie bovendien die de volledige geschiedenis bestrijkt van de fotografie, van de negentiende eeuw tot vandaag. Een geheel waaruit de diversiteit blijkt van deze expressievorm in internationaal opzicht, maar met veel aandacht voor de Belgische verwezenlijkingen. Op basis van deze principes is een parcours gecreëerd dat één geheel vormt en tegelijk tweeledig is, chronologisch en thematisch, doorheen de verschillende zalen van het oude, neogotische karmelietenklooster en de nieuwe, hedendaagse vleugel. Fotografie blijft immers eerst en vooral een kwestie van een eigen kijk.

Musee de la Photographie.
Musee de la Photographie. Fotograaf: www.museephoto.be

8. Cameramuseum

Het Cameramuseum vertelt het verhaal over de historie en het ontstaan van de fotografie in al haar aspecten tot nu toe, een ontdekkingstocht voor jong en oud. Ontdek meer over de Schouwse fotografen, donkere kamer, studio, projectie en stereo. Natuurlijk komen ook veel camera’s en allerlei toebehoren aan bod. En dat alles wordt omlijst met levensechte taferelen. Dit vindt u verdeeld over het drie verdiepingen tellende pand. Helaas moet het museum per 1 augustus de deuren sluiten. Het museum zoekt nog naar een nieuwe locatie, wordt dus vervolgd.

Uiteraard zijn er nog veel meer (kunst)musea waar je prachtige fototentoonstellingen kunt bewonderen.
Weet jij nog een mooi fotomuseum dat hier ontbreekt? Post het hieronder!

2 reacties

  1. Vanaf 17-02-2022 is het Cameramuseum weer geopend van 13.00/17.00 woensdag tm zondag.
    R Warendorff
    Bestuurslid Cameramuseum

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Vanaf 17-02-2022 is het Cameramuseum weer geopend van 13.00/17.00 woensdag tm zondag.
    R Warendorff
    Bestuurslid Cameramuseum

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: