Menu

Onderdeel van Pixfactory

Foto’s afdrukken, maar op welk materiaal?

JS--02082010-0088

Daar zit je dan, te glunderen achter je computerscherm, kijkende naar al die prachtige foto’s. Maar is het niet veel mooier die foto’s groot aan de muur te hangen? Er zijn nogal wat mogelijkheden tegenwoordig. Een beknopt, maar zeker niet volledig, overzichtje.

  • Fotopapier: natuurlijk de traditionele manier van afdrukken, met daarbij de keuze uit verschillende papiersoorten en tussen een glanzende of matte afwerking. Met een glanzende afwerking zie je alle details en is de foto sprankelender, maar natuurlijk heb je ook last van allerlei hinderlijke reflecties. Meestal stop je een foto nog achter glas in een foto. Gebruik in dat geval liever geen glanzende foto, want een dubbele reflectie is wat veel van het goede.
  • Alu-Dibond: een zeer hoogwaardige, maar prijzige manier van afdrukken. Er bestaan verschillende versies. De aluminium achterwand en de laminaat afwerklaag zijn gelijk. Het verschil bestaat uit de wijze van het (af)drukken van foto’s: op speciaal fotopapier of rechtstreeks op de aluminium achterwand zelf. In het laatste geval is de foto weerbestendig en dus ook buiten te gebruiken. Alu-Dibond kan afgewerkt worden met een glanzend of mat laminaat. Voor een haarscherp en sprankelend beeld verdient een glanzende meestal de voorkeur.
  • Acrylglas: eigenlijk hetzelfde als Alu-Dibond, maar dan met een extra acrylglaslaag. Deze zorgt voor een chique uitstraling, maar vergroot het gewicht aanzienlijk.
  • Canvas: dit product is al een tijdje immens populair. Geprint op ‘schildersdoek’ krijgt de foto een artistieke uitstraling. Door de texturen gaan wel details verloren. Het systeem is licht en daardoor geschikt voor grote formaten.
  • Xpozer: een eigen product en daardoor eigenlijk nergens mee te vergelijken. Foto’s worden afgedrukt op een speciale folie, dat vervolgens weer opgespannen wordt met een gepatenteerd systeem, waardoor de foto’s ook echt strak blijven hangen. De folie zorgt voor kleurrijke en haarscherpe foto’s. Wel zijn de hoeken kwetsbaar, omdat een omlijsting ontbreekt.
  • Hout: je kunt het zo gek niet verzinnen, of op een bepaald materiaal kan wel een foto afgedrukt worden. Hout is hier een mooi voorbeeld van. Niet iedere foto leent zich hier voor, want je blijft de texturen van het hout zien. Deze zichtbaarheid geeft iedere afdruk wel een eigen unieke uitstraling.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Dat hangt maar net van de situatie én de foto af. De ene keer is dibond mooier (veel scherpte, intense kleuren), de andere keer valt papier weer te prefereren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u