Menu

Onderdeel van Pixfactory

Foto’s bewerken in Darktable

Zodra de eerste krokussen tevoorschijn komen in de voortuin, is voor mij het fotoseizoen officieel begonnen. Ik trek er dan op uit met mijn eenvoudige Canon D77 op zoek naar het perfecte plaatje. Eenmaal thuis kan ik dan niet wachten om mijn foto’s op mijn computer te bekijken. Zeker als ik het idee heb dat ik iets bijzonders heb kunnen vastleggen.
bewerking met Darktable
Resultaat na bewerking in Darktable. Aan deze foto is een duo kleurenfilter toegevoegd voor een warme zomertint. Fotograaf: Mariëlla Wassing

Om mijn RAW foto’s snel te kunnen bekijken gebruik ik het programma Darktable. Soms gebruik ik dat alleen voor een snelle beoordeling en het archiveren van mijn foto’s. Ik wil een foto dan direct een beetje kunnen rechtzetten en bijsnijden, om later de mooiste foto’s verder te bewerken. Zodra ik meer tijd heb optimaliseer ik mijn foto’s en probeer ik allerlei filters met maskers om zodoende het perfecte plaatje te creëren. Daarvoor is Darktable zeer geschikt. Ik heb ook gewerkt met Adobe Lightroom en ik vind dat de resultaten van beide programma’s elkaar niet veel ontlopen. Ik heb zelf gekozen voor Darktable, niet in de laatste plaats omdat het een gratis programma is, maar ook omdat ik Darktable prettiger vind werken.

originele foto
De originele foto zonder bewerkingen. Fotograaf: Mariëlla Wassing

Open source software

Darktable is open source software. Het programma is geschreven en wordt bijgehouden door een aantal enthousiaste mensen van over de hele wereld die samenwerken met een missie. Open source betekent dat de broncode vrij te gebruiken en aan te passen is voor iedereen. Daarom is Darktable gratis te downloaden. Het voortbestaan van dit programma is gebaseerd op giften en crowdfunding en dat blijkt al meer dan 25 jaar goed te werken. Het programma wordt dan ook met regelmaat voorzien van updates. Dat er verder geen geld wordt verspild aan het maken van reclame voor dit mooie stuk software, mag duidelijk zijn.

De belangrijkste secties van Darktable

De bibliotheekweergave

Hier importeer je RAW en/of JPG afbeeldingen. Je kunt de bibliotheekweergave zien als de lichtbak die we kennen uit de donkere kamer, waarop negatieven worden bekeken en beoordeeld. Je kunt hier je afbeeldingen labelen en voorzien van een titel en andere metagegevens. Een goed gelabelde afbeelding is tenslotte eenvoudig terug te vinden. Verder kun je hier ook meerdere afbeeldingen tegelijk voorzien van een vooringestelde stijl.

bibliotheekweergave in Darktable
De bibliotheekweergave in Darktable. Fotograaf: Mariëlla Wassing

De ontwikkelenweergave

Deze weergave kun je het beste vergelijken met het werkelijke ontwikkelen van een foto in de donkere kamer. Je bepaalt zelf hoe het eindresultaat van jouw foto eruit komt te zien. Jij regelt de belichting. En jij bepaalt de kleuren en de sfeer van je foto zodat het eindresultaat nog beter lijkt op jouw beleving van het fotomoment. Je doet dit met behulp van meer dan 50 modules. De meest gebruikte modules zijn o.a. belichting, ruisreductie, kleurenbalans en lenscorrectie.

ontwikkelenweergave in Darktable
De ontwikkelenweergave in Darktable. Fotograaf: Mariëlla Wassing

De kaartweergave

Om een overzicht bij te houden van de plaatsen waar je zoal hebt gefotografeerd, is het mogelijk om in Darktable je foto’s op een landkaart te plaatsen.

kaartweergave in Darktable
De kaartweergave in Darktable. Fotograaf: Mariëlla Wassing

Kort samengevat

Darktable is een volwaardig grafisch programma. Zowel amateur- als beroepsfotografen gebruiken het voor het ordenen en optimaliseren van hun foto’s. Het is gratis te downloaden via de officiële website van Darktable.

Als je het programma waardeert is het mogelijk om een donatie te doen om zodoende de makers te motiveren vooral door te gaan met hun goede werk.
Een klein minpuntje is de support. Darktable heeft geen klantenservice waar je 24 uur per dag met je vragen terecht kunt. Daarentegen is er wel een online forum waar je in het Engels vragen kunt stellen aan de ontwikkelaars van Darktable.

Cursus Darktable

Darktable kan er na installatie wat ingewikkeld uitzien, maar dat valt reuze mee als je eenmaal weet hoe het werkt. Ik help je graag je weg te vinden in dit geweldige programma en daarom heb ik de online basiscursus ’Fotobewerken met Darktable‘ geschreven.

Je vindt de cursus ’Fotobewerken met Darktable‘ op cursusgimp.nl naast cursussen over het eveneens gratis te downloaden programma Gimp (Fotobewerking en digitaal tekenen). Een account op cursusgimp.nl heb je voor altijd, je kunt dus later altijd nog eens terugkijken en de cursus als naslagwerk gebruiken. Deze cursus is geschikt voor iedereen. Je hebt geen speciale grafische kennis nodig om te kunnen werken met Darktable. Het enige wat je nodig hebt, is enige kennis van het werken met een computer. Deze cursus is in eigen tempo online te volgen. De lessen zijn opgebouwd uit korte video’s met begeleidende tekst en een eenvoudige opdracht om de geleerde stof in praktijk te oefenen. Daarnaast kun je een aantal RAW oefenfoto’s downloaden zodat je direct aan de slag kunt.

Abonnees van Natuurfotografie magazine krijgen 15% korting op de cursus ‘Fotobewerken met Darktable’. De kortingscode hiervoor kun je terug vinden, door in te loggen als abonnee en vervolgens naar de pagina te gaan met jouw voordeel.


Wil je iets meer weten over Darktable voordat je de volledige cursus aanschaft? Of wil je informatie over andere fotobewerkingssoftware? Als abonnee van Natuurfotografie Magazine krijg je de de online cursus ‘Zo gemakkelijk is fotobewerking’ helemaal gratis. Hierin vind krijg je o.a. een eerste kennismaking met 11 verschillende softwarepakketten.

Ben je nog geen abonnee? Meld je dan vóór 4 oktober aan en profiteer van deze aanbieding.

Eén reactie

 1. Geweldig dat er aandacht besteed wordt aan Darktable; ben al lange tijd een tevreden gebruiker.
  Zoals gezegd “gratis” en zéker net zo goed als (duurbetaalde) abo’s op andere programma’s. Vroeger gebruikte ik Canon DPP en eerlijk gezegd de leercurve is een beetje steil. Maar alle videos op Youtube (o.a. Rico Richardson en Bruce Williams) helpen je een heel eind op weg.
  Goede recente ontwikkeling vanaf versie 3.6.1 is het “scene referred” kunnen werken.
  Kortom: een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Geweldig dat er aandacht besteed wordt aan Darktable; ben al lange tijd een tevreden gebruiker.
  Zoals gezegd “gratis” en zéker net zo goed als (duurbetaalde) abo’s op andere programma’s. Vroeger gebruikte ik Canon DPP en eerlijk gezegd de leercurve is een beetje steil. Maar alle videos op Youtube (o.a. Rico Richardson en Bruce Williams) helpen je een heel eind op weg.
  Goede recente ontwikkeling vanaf versie 3.6.1 is het “scene referred” kunnen werken.
  Kortom: een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: