Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ga jij ook NXT LVL met Japanse namen?

Japan. Ik heb er niks mee. Het lijkt me verschrikkelijk niet eens de bebording te kunnen lezen. Maar man, wat een taal! Een enkel woord kan soms een heel scala aan betekenissen hebben. Een uitdrukking is gewoon niet in één definitie te vangen. Heel anders dan in ons taaltje en misschien daarom dat we steeds meer Japans in ons Nederlandse natuurfotografielandje teruglezen.
Op Facebook kreeg ik de reactie ‘moody’, ik zeg ‘yugen’. Fotograaf: Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Voor de column wedstrijd in het Natuurfotografie Magazine zijn veel mooie verhalen geschreven. De komende weken publiceren we de eervolle vermeldingen op Natuurfotografie.nl. Deze week is het de beurt aan Bianca Vermeer-Nieuwkerk [red.].

Hoe moeilijk ook, ik ga toch wat gevoelswoorden proberen te omschrijven;

mono no aware – het besef van vergankelijkheid
bokeh – wie kent deze term niet??
wabi-sabi – de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid en het omarmen hiervan
yugen – het mystieke gevoel dat men ervaart bij het zien van de prachtige natuur en het gevoel hier onderdeel van uit te maken
miksang – o nee, dat is Tibetaans… kijk hiervoor maar eens naar de column van Roeselien Raimond van 20 oktober 2019

De eerste warme lentedagen. Een zacht briesje laat me dagdromen. Geheel ‘mono no aware’ denk ik aan de korte duur van het eerste frisse groen dat ontspruit. En ik glimlach. Dit komt niet meer terug. Fotograaf: Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Deze oosterse termen zie en lees ik steeds vaker. Ik vraag me af, is dit nieuw dan? Worden de foto’s mooier als je er een Japanse uitdrukking bij vermeldt? Ik speel al jaren met scherptediepte, en dus bokeh, om mijn detailfoto’s zo veel mogelijk sfeer mee te geven. Vaak ten koste van ‘technische perfectie’, maar dat is dan wel weer heel erg wabi-sabi, toch? En lees ik niet in bijna ieder artikel van natuurfotografen hoe ontzettend genieten het was? Een bijzonder moment in het veld dat ze bijblijft? Dat klinkt dan toch ook een beetje yugen… Een fotograaf is altijd bezig met het vasthouden van één moment in de tijd. Vasthouden aan een moment dat niet meer terugkomt – jawel; helemaal mono no aware!

Saai of wabi-sabi? Fotograaf: Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Eerlijk is eerlijk, ik vind de termen prachtig. Ze drukken zo mooi uit wat je vanachter je zoeker probeert vast te leggen. En zeker de laatste jaren zijn de natuurfotografen hier in Nederland naarstig op zoek naar verdieping, the next level, een verhaal. Dat valt mij echter lastig bij detailfotografie; een verhaal vertellen als je zó ver inzoomt op de natuur? Hoe dan?

Het blad en de ontluikende knop – mono no aware? Fotograaf: Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Ik heb gemerkt dat de omschrijvingen van deze voor ons nieuwe termen aardig verwoorden wat ik wil als een kijker naar mijn foto kijkt. Een bepaald gevoel. De kijker bepaalt welk gevoel. Bij de openingsfoto van deze column foto kreeg ik onder andere de opmerking; moody. Precies! Dromerig, maar sober. Op deze manier kan ik toch een ‘verhaal’ vertellen. Zonder woorden. Zonder Japanse kreten. We hebben als natuurfotograaf zó veel mogelijkheden om sfeer of indruk mee te geven aan onze tweedimensionale plaatjes! Hebben we daar écht Japan voor nodig?

Termen uit verre oorden, quotes of haiku’s ter begeleiding van je foto. Of ga je liever aan de slag met de inhoud van de foto zelf? Hoe ga jij NXT LVL?

Geef een reactie

20 reacties

  1. Een heel mooie en creatieve column die je aan het denken zet, geschreven door Bianca. En nadenken over natuurfotografie, een stukje bewustwording over waar je mee bezig bent, is erg belangrijk. Op een grappige manier beschreven, ik zeg: top Bianca! En de foto’s zijn bijzonder sfeervol, en passen goed bij het verhaal. Ik heb er echt van genoten!

    En dan richt ik me toch even naar Egon: wat een kortzichtige en bekrompen persoonlijkheid heb jij! Natuurfotografie is meer dan registreren. Gelukkig zijn er genoeg ruimdenkende creatievelingen onder ons. Bianca laat zien op een hele mooie wijze, dat natuurfotografie wel degelijk kunst kan zijn. Maar ik begrijp dat het niet aan jou besteed is. En vind je het normaal om je zo te uiten als iets je niet bevalt? Zo respectloos naar anderen? Je negatieve instelling en drang om je zo te uiten zal je weinig brengen in het leven.

    1. Lieve Yvonne, (ja, we kennen elkaar ?)
      Dank je voor je reactie. Iedereen mag echt zijn mening hebben over welk onderwerp dan ook. Diversiteit maakt het leven juist interessant! En wanneer ik (onder andere) fotografisch iemand tegen de haren in strijk, betekent dat alleen maar dat ik op de goede weg ben! Ik ga graag en bewust mijn eigen weg. Het plaatsen van mijn column was een onverwacht cadeautje. Maar de reacties eigenlijk ook… Nogmaals dank!!!

  2. En weer een arty-farty columniste…. Inderdaad, geen Japans-culturele interessantigheden van node. En waarom zou ik “nxt lvl” moeten als de hele natuur, mijn onderwerp dus, al constant nxt lvl gaat? Dat wordt ook wel evolutie genoemd. Ik wordt behoorlijk gallig van dat gedram op nvt lvl, en het verpest uw hele column.
    Ik vind dat natuurfotografie.nl met het hele arty-farty nxt-lvl gedoe behoorlijk van het padje geraakt is. Kunst kan fotografie zijn, maar daarmee is fotografie nog niet automatisch kunst. Kunst- en natuurfotografie zijn naar mijn idee niet verenigbaar omdat de doelstellingen dat nu eenmaal niet zijn, “natura artis magistra” is niet omkeerbaar, de spreuk demonstreert dat het twee verschillende zaken zijn, maar… ik zie natuurfotografie dan ook als een lastig documentair specialisme. Natuur kent geen mooi of lelijk, heeft geen nut, et cetera… natuur is, “natura est” in wetenschappelijk potjeslatijn. En werkelijk alles is natuur, dus genoeg te kieken.
    Maar zo langzamerhand vraag ik mij af of niet vooral de redactie van natuurfotografie.nl helemaal verveeld met natuur is; Johan (v.d. Wielen) typte jaren geleden al: “natuurfotografie is ingekakt” en “we fotograferen al jaren hetzelfde” – en dus moest er “nxt lvl” komen… Of zit het zo dat de redactie herkend heeft dat natuurfotografie teveel gevraagd is aan een groter publiek? Ik geef meteen toe dat ik als natuurfotograaf grotendeels afhankelijk ben van mijn wetenschappelijk medewerkers want ik kan nu eenmaal niet overal verstand van hebben. En toch bestaan er best een heleboel echte natuurfotografen – alleen zie ik die hier niet.
    De modderige huisstijl die u zich aangemeten lijkt te hebben is uiteraard gemakkelijk te produceren met wat softwarematige kleurvervorming, maar als natuurfotografie slaat het naar mening nergens op (over de kunstzinnigheid wil ik geen mening hebben!). Weet u eigenlijk wel van welke soort plant u de blaadjes aan het kieken bent geweest of is dat van geen belang, gaat het alleen om de beleving, de “mood” (betekent gewoon humeur, stemming, gemoedstoestand – geen Engelse interessantigheden van node)?
    Ook u wil ik graag vragen: “Waarom vind u uw foto’s natuurfotografie”?

    1. Goedemiddag Egon,
      Dank u voor uw reactie. Ik begrijp uw standpunt. Om uw vraag te beantwoorden die u aan het eind van uw tekst stelt, ik maak graag foto’s in de natuur die aansluiten bij mijn natuurbeleving. Dank voor uw tijd en met vriendelijke groet, Bianca Vermeer

      1. Beste Bianca,
        Dank u voor dit beknopte, elegante antwoord. Het gaat u dus inderdaad om beleving, niet om natuur zelf. Uiteraard mag dat ook, prima, ik schrijf toch nergens van niet! Ik schrijf ook nergens dat uw foto’s geen natuurbeleving zijn. Met uw tekst heb ik geen moeite, leuke column evenals dat uw foto’s daarbij passend zijn, heeft wel wat weg van de oosterse uitgewassen inkt werken. Volgens mij is de beleving van een onderwerp zoals u wel begrepen hebt echter iets anders dan het onderwerp zelf – de reaguurders hier zijn blijkbaar nog niet zo ver.
        In bij voorbeeld de reclamefotografie is begrip hierover flink van belang en staat beleving vaak voorop. Analoog zou je dus kunnen denken dat beeld van natuurbeleving van even groot belang is om aandacht voor natuur te genereren en dat is denk ik ook zo, want met natuurfotografie win je nauwelijks zieltjes of aandacht (probeer het maar eens met een prachtfoto van een pissebed).
        Zou u mij, zelf, willen vertellen waar ik respectloos ben geweest? Ik heb mijn commentaar nagelezen en zie het niet… volgens mij heb ik zorgvuldig geformuleerd. In de zin die denk ik nog het meest uw gevoelens zou kunnen kwetsen (De modderige huisstijl …) staat “naar mijn mening” én uitdrukkelijk aangehaald dat ik over uw kunstzinnigheid géén mening wil hebben! Wat mij het meest triggerde was de kop boven de column en (naar later reeds bleek redactioneel toegevoegd) de eindvraag. Zelf schrijft u: “zeker de laatste jaren zijn de natuurfotografen hier in Nederland naarstig op zoek naar verdieping, the next level” – en dat is gewoon niet waar, het NXT LVL gedoe betreft slechts het bubbeltje van natuurfotografie.nl. Sterker nog, de term NXT LVL was niet bedoeld om van het natuurfotopad te geraken, al gebeurde dat eerder ook al. Er zijn, ook op deze website, zelfs al pagina’s besteed aan het “resetten” van de term naar de oorspronkelijke bedoeling. Ik ben dan ook echt niet de eerste en enige die de effecten die je o.a. gewoon met software kan maken op zichzelf geen natuurfotografie vind, maar ik kan wel onderbouwen waarom en dat doet dacht ik toch niets tekort aan belevingsfotografie die even belangrijk is maar wel iets anders. Teruglezend denk ik dat een (te) groot deel van mijn commentaar vooral de redactie (steeds verder van het padje af), of een dominant deel van de redactie, aangaat. Daar kunt u niets aan doen en dat spijt mij.

        1. Beste Egon,
          Ik wil eerst een onduidelijkheid wegnemen. Ik heb zelf de laatste vraag later toegevoegd, niet de redactie. Ik zie ook zeer zeker buiten Natuurfotografie.nl dat er wordt gezocht naar verdieping of een nieuwe manier van fotograferen in de natuur. Daarnaast wil ik u nog melden dat het vervagende effect in de foto’s in het veld gecreëerd werd. Niet achter de computer. Juist deze foto’s koos ik om de tekst van deze column te ondersteunen. Met vriendelijke groet, Bianca Vermeer

    2. Aan Egon Kraak: wat een denigrerende en ongelooflijk onsympathieke reactie, nergens voor nodig en zo belachelijk arrogant. Waarom kom je hier toch de hele tijd je gal spuwen over wat in jouw ogen ‘arty farty’ en minderwaardig is, en wat jouw rigide kijk op natuurfotografie is. Gaap, dat weten we nu wel hoor. Je hóeft hier toch niet te kijken/lezen? Je denkt toch niet dat je er iets mee bereikt? Behalve dan dat je mensen kwetst dan wel dat ze zich groen en geel aan je ergeren.

      1. Hoi Noortje,
        Wat een lieve reactie! Voor mij dan hè. Ik en Egon geven ‘natuurfotografie’ een compleet andere definitie. En dat mag! En eigenlijk ben ik best vereerd dat hij zo veel van zijn kostbare tijd aan mij/natuurfotografie.nl/Johan besteed heeft. Kun je nagaan wat mijn stukje los heeft gemaakt!
        Groetjes Bianca

    3. Beste Egon, inmiddels hebben we diverse reacties ontvangen op zeer verschillende artikelen. Daarin zien we vaak dezelfde strekking terug, namelijk dat u zich niet kan vinden in de inhoud en/of boodschap van de artikelen. Uiteraard is dat uw goed recht maar 1) wij vragen ons af waarom dat telkens te vuur en te zwaard verkondigd moet worden, 2) waarom u soms zo weinig respectvol opstelt voor andersdenkenden en 3) waarom u soms zo weinig open blik heeft voor mensen / ontwikkelingen die niet in uw straatje passen. De wereld is divers, natuurfotografie is diverse en Natuurfotografie.nl is er voor iedereen, voor alle ontwikkelingen en alle stromingen, ook de dingen die u niet mooi vindt. Zoals u uw mening en gevoel heeft, zo hebben anderen dat ook en die kunnen wel eens heel anders dan de uwe zijn. Zo werkt onze maatschappij. Er is ruimte voor iedereen. Vanuit de redactie houden wij niet van censuur maar wij vragen u van nu af aan om áls u wilt reageren dit te doen met het volle respect richting auteur èn Natuurfotografie.nl en wellicht u eerst te bedenken alvorens te plaatsen… Bovenstaande reactie past niet binnen een wereld van respectvolle natuurfotografie.nl

      Johan

      1. Beste Johan,
        1) Omdat ik te goeder trouw meende iets toe te kunnen voegen of uitleggen. Valt niet mee hoor 😉
        2) Soms. Ik doe altijd mijn best zorgvuldig te formuleren, maar maak ook wel eens fouten. Cést la vie. Kijk anders de reaguurders hier even na, daar is nog wel een ander niveau van respectloosheid zichtbaar – kan ik tegen hoor, overleef geenstijl ook wel.
        3) Waarom geen open blik? Dan kan ik de redactie, denk ik, net zo goed vragen waarom ze zelf niet bedacht heeft dat beleving iets anders is dan natuur, of niet? En waarom de oorspronkelijke, herbevestigde bedoeling van de “NXT LVL” kreet steeds weer vervormd wordt?
        Nog anders: waarom is er geen “natuurreklamefoto” bedacht, bij uitstek leent zich dat voor creativiteit toch?
        M.b.t. de rest van het commentaar: ik heb sterk de indruk dat Bianca mij nog het meest begrijpend van allemaal gelezen heeft en daarom een uitgebreider antwoord aan haar en niet hier.
        Mocht het zo zijn dat de redactie van natuurfoto.nl alleen prijs stelt op een “likes-cultuur” zonder enige diepgang, zeg dat dan gewoon, maar volgens mij schiet met en “mooie fotoos hoor” niemand wat op.

        1. Egon Kraak, ik kan je niet terugvinden op internet en google als natuurfotograaf. Kun je je voorstellen dat ik mijn begin af te vragen of ik hier niet te maken heb met een alter-ego of trol? Ego(n) (af)Kraak?

    4. Egon, mag ik vragen waar de definitie van natuurfotografie exact omschreven staat? Jouw invulling van het woord is inmiddels klip en klaar. Maar ik mis ergens een afslag dat jouw definitie de enige juiste is.

      1. Moi Jowan, omdat je het expliciet vraagt: de termen architectuur-, mode-, portret-, sport-, product-, reclame-, vogel-, et cetera-fotografie zijn toch ook niet onduidelijk? Steeds is het onderwerp leidend. Met name in reclame wordt het onderscheid tussen product en beleving duidelijk gemaakt. Dat is denk ik toch een heel ander onderscheid dan hoe NXT LVL oorspronkelijk bedoeld was.

    5. @Egon: het zou je netjes staan als je andere mensen de ruimte geeft om te fotograferen en presenteren wat ze willen. Dat zou je netjes staan richting Bianca en alle andere fotografen die blij worden van de foto’s en column. Doe vooral iets positiefs in je leven in plaats van hier je tijd aan te verprutsen.
      @Bianca: echt gave foto’s! Wordt ik blij van. Ze zijn zacht, krachtig en vooral heel ‘natuurfotografie’. Blijf vooral lekker creatief fotograferen en laat je foto’s aan anderen zien.

      1. Dank je Frank!
        Ik zal altijd mijn eigen weg volgen, ik ben veel te eigenwijs om anderen te volgen. Zit in de familie zeggen ze… ? En ik zie de reactie van Egon echt als een extra zetje in mijn goede richting. Hoe iets gebracht wordt heb ik niet in de hand. Wel wat ik ervan kan/wil leren.

  3. Mooie column met prachtige foto’s!
    Kan het kloppen dat je gevraagd is die laatste vraag toe te voegen? Wat mij betreft niet nodig en hij ontneemt mij juist de lust om te reageren, maar hé nu doe ik het toch 🙂 Je eindigt overigens zelf sterk (nota bene met een vraag!) en de inhoud van een column moet op zich reden zijn om te reageren (of niet).
    Bij ‘moody’ denk ik aan humeurig maar dat was je vast niet toen je de foto’s maakte. Ik vind ze erg ‘zen’.

    1. Hoi Noortje!
      De laatste vraag is er inderdaad naderhand bij gekomen… Ik ben erg blij dat je over het schrijven begint, want daar heb ik nog heel veel over te leren! Fijn te horen dat je mijn originele einde een sterk einde vindt, dank je!
      Voor wat betreft ‘moody’; ook Engelse of Amerikaanse woorden kunnen natuurlijk op verschillende manieren geinterpreteerd worden. De persoon op Facebook bedoelde in dit geval stemmig/sober, gezien de rest van haar reactie. Maar humeurig is zeker een goede vertaling! Ik kan alleen maar gokken waarom ik deze reactie kreeg; ik denk dat ze hier op de onverzadigde, monotone kleuren doelde.
      Dankjewel voor je leuke reactie! Tof dat je de foto’s zen vindt! ?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

20 reacties

  1. Een heel mooie en creatieve column die je aan het denken zet, geschreven door Bianca. En nadenken over natuurfotografie, een stukje bewustwording over waar je mee bezig bent, is erg belangrijk. Op een grappige manier beschreven, ik zeg: top Bianca! En de foto’s zijn bijzonder sfeervol, en passen goed bij het verhaal. Ik heb er echt van genoten!

    En dan richt ik me toch even naar Egon: wat een kortzichtige en bekrompen persoonlijkheid heb jij! Natuurfotografie is meer dan registreren. Gelukkig zijn er genoeg ruimdenkende creatievelingen onder ons. Bianca laat zien op een hele mooie wijze, dat natuurfotografie wel degelijk kunst kan zijn. Maar ik begrijp dat het niet aan jou besteed is. En vind je het normaal om je zo te uiten als iets je niet bevalt? Zo respectloos naar anderen? Je negatieve instelling en drang om je zo te uiten zal je weinig brengen in het leven.

    1. Lieve Yvonne, (ja, we kennen elkaar ?)
      Dank je voor je reactie. Iedereen mag echt zijn mening hebben over welk onderwerp dan ook. Diversiteit maakt het leven juist interessant! En wanneer ik (onder andere) fotografisch iemand tegen de haren in strijk, betekent dat alleen maar dat ik op de goede weg ben! Ik ga graag en bewust mijn eigen weg. Het plaatsen van mijn column was een onverwacht cadeautje. Maar de reacties eigenlijk ook… Nogmaals dank!!!

  2. En weer een arty-farty columniste…. Inderdaad, geen Japans-culturele interessantigheden van node. En waarom zou ik “nxt lvl” moeten als de hele natuur, mijn onderwerp dus, al constant nxt lvl gaat? Dat wordt ook wel evolutie genoemd. Ik wordt behoorlijk gallig van dat gedram op nvt lvl, en het verpest uw hele column.
    Ik vind dat natuurfotografie.nl met het hele arty-farty nxt-lvl gedoe behoorlijk van het padje geraakt is. Kunst kan fotografie zijn, maar daarmee is fotografie nog niet automatisch kunst. Kunst- en natuurfotografie zijn naar mijn idee niet verenigbaar omdat de doelstellingen dat nu eenmaal niet zijn, “natura artis magistra” is niet omkeerbaar, de spreuk demonstreert dat het twee verschillende zaken zijn, maar… ik zie natuurfotografie dan ook als een lastig documentair specialisme. Natuur kent geen mooi of lelijk, heeft geen nut, et cetera… natuur is, “natura est” in wetenschappelijk potjeslatijn. En werkelijk alles is natuur, dus genoeg te kieken.
    Maar zo langzamerhand vraag ik mij af of niet vooral de redactie van natuurfotografie.nl helemaal verveeld met natuur is; Johan (v.d. Wielen) typte jaren geleden al: “natuurfotografie is ingekakt” en “we fotograferen al jaren hetzelfde” – en dus moest er “nxt lvl” komen… Of zit het zo dat de redactie herkend heeft dat natuurfotografie teveel gevraagd is aan een groter publiek? Ik geef meteen toe dat ik als natuurfotograaf grotendeels afhankelijk ben van mijn wetenschappelijk medewerkers want ik kan nu eenmaal niet overal verstand van hebben. En toch bestaan er best een heleboel echte natuurfotografen – alleen zie ik die hier niet.
    De modderige huisstijl die u zich aangemeten lijkt te hebben is uiteraard gemakkelijk te produceren met wat softwarematige kleurvervorming, maar als natuurfotografie slaat het naar mening nergens op (over de kunstzinnigheid wil ik geen mening hebben!). Weet u eigenlijk wel van welke soort plant u de blaadjes aan het kieken bent geweest of is dat van geen belang, gaat het alleen om de beleving, de “mood” (betekent gewoon humeur, stemming, gemoedstoestand – geen Engelse interessantigheden van node)?
    Ook u wil ik graag vragen: “Waarom vind u uw foto’s natuurfotografie”?

    1. Goedemiddag Egon,
      Dank u voor uw reactie. Ik begrijp uw standpunt. Om uw vraag te beantwoorden die u aan het eind van uw tekst stelt, ik maak graag foto’s in de natuur die aansluiten bij mijn natuurbeleving. Dank voor uw tijd en met vriendelijke groet, Bianca Vermeer

      1. Beste Bianca,
        Dank u voor dit beknopte, elegante antwoord. Het gaat u dus inderdaad om beleving, niet om natuur zelf. Uiteraard mag dat ook, prima, ik schrijf toch nergens van niet! Ik schrijf ook nergens dat uw foto’s geen natuurbeleving zijn. Met uw tekst heb ik geen moeite, leuke column evenals dat uw foto’s daarbij passend zijn, heeft wel wat weg van de oosterse uitgewassen inkt werken. Volgens mij is de beleving van een onderwerp zoals u wel begrepen hebt echter iets anders dan het onderwerp zelf – de reaguurders hier zijn blijkbaar nog niet zo ver.
        In bij voorbeeld de reclamefotografie is begrip hierover flink van belang en staat beleving vaak voorop. Analoog zou je dus kunnen denken dat beeld van natuurbeleving van even groot belang is om aandacht voor natuur te genereren en dat is denk ik ook zo, want met natuurfotografie win je nauwelijks zieltjes of aandacht (probeer het maar eens met een prachtfoto van een pissebed).
        Zou u mij, zelf, willen vertellen waar ik respectloos ben geweest? Ik heb mijn commentaar nagelezen en zie het niet… volgens mij heb ik zorgvuldig geformuleerd. In de zin die denk ik nog het meest uw gevoelens zou kunnen kwetsen (De modderige huisstijl …) staat “naar mijn mening” én uitdrukkelijk aangehaald dat ik over uw kunstzinnigheid géén mening wil hebben! Wat mij het meest triggerde was de kop boven de column en (naar later reeds bleek redactioneel toegevoegd) de eindvraag. Zelf schrijft u: “zeker de laatste jaren zijn de natuurfotografen hier in Nederland naarstig op zoek naar verdieping, the next level” – en dat is gewoon niet waar, het NXT LVL gedoe betreft slechts het bubbeltje van natuurfotografie.nl. Sterker nog, de term NXT LVL was niet bedoeld om van het natuurfotopad te geraken, al gebeurde dat eerder ook al. Er zijn, ook op deze website, zelfs al pagina’s besteed aan het “resetten” van de term naar de oorspronkelijke bedoeling. Ik ben dan ook echt niet de eerste en enige die de effecten die je o.a. gewoon met software kan maken op zichzelf geen natuurfotografie vind, maar ik kan wel onderbouwen waarom en dat doet dacht ik toch niets tekort aan belevingsfotografie die even belangrijk is maar wel iets anders. Teruglezend denk ik dat een (te) groot deel van mijn commentaar vooral de redactie (steeds verder van het padje af), of een dominant deel van de redactie, aangaat. Daar kunt u niets aan doen en dat spijt mij.

        1. Beste Egon,
          Ik wil eerst een onduidelijkheid wegnemen. Ik heb zelf de laatste vraag later toegevoegd, niet de redactie. Ik zie ook zeer zeker buiten Natuurfotografie.nl dat er wordt gezocht naar verdieping of een nieuwe manier van fotograferen in de natuur. Daarnaast wil ik u nog melden dat het vervagende effect in de foto’s in het veld gecreëerd werd. Niet achter de computer. Juist deze foto’s koos ik om de tekst van deze column te ondersteunen. Met vriendelijke groet, Bianca Vermeer

    2. Aan Egon Kraak: wat een denigrerende en ongelooflijk onsympathieke reactie, nergens voor nodig en zo belachelijk arrogant. Waarom kom je hier toch de hele tijd je gal spuwen over wat in jouw ogen ‘arty farty’ en minderwaardig is, en wat jouw rigide kijk op natuurfotografie is. Gaap, dat weten we nu wel hoor. Je hóeft hier toch niet te kijken/lezen? Je denkt toch niet dat je er iets mee bereikt? Behalve dan dat je mensen kwetst dan wel dat ze zich groen en geel aan je ergeren.

      1. Hoi Noortje,
        Wat een lieve reactie! Voor mij dan hè. Ik en Egon geven ‘natuurfotografie’ een compleet andere definitie. En dat mag! En eigenlijk ben ik best vereerd dat hij zo veel van zijn kostbare tijd aan mij/natuurfotografie.nl/Johan besteed heeft. Kun je nagaan wat mijn stukje los heeft gemaakt!
        Groetjes Bianca

    3. Beste Egon, inmiddels hebben we diverse reacties ontvangen op zeer verschillende artikelen. Daarin zien we vaak dezelfde strekking terug, namelijk dat u zich niet kan vinden in de inhoud en/of boodschap van de artikelen. Uiteraard is dat uw goed recht maar 1) wij vragen ons af waarom dat telkens te vuur en te zwaard verkondigd moet worden, 2) waarom u soms zo weinig respectvol opstelt voor andersdenkenden en 3) waarom u soms zo weinig open blik heeft voor mensen / ontwikkelingen die niet in uw straatje passen. De wereld is divers, natuurfotografie is diverse en Natuurfotografie.nl is er voor iedereen, voor alle ontwikkelingen en alle stromingen, ook de dingen die u niet mooi vindt. Zoals u uw mening en gevoel heeft, zo hebben anderen dat ook en die kunnen wel eens heel anders dan de uwe zijn. Zo werkt onze maatschappij. Er is ruimte voor iedereen. Vanuit de redactie houden wij niet van censuur maar wij vragen u van nu af aan om áls u wilt reageren dit te doen met het volle respect richting auteur èn Natuurfotografie.nl en wellicht u eerst te bedenken alvorens te plaatsen… Bovenstaande reactie past niet binnen een wereld van respectvolle natuurfotografie.nl

      Johan

      1. Beste Johan,
        1) Omdat ik te goeder trouw meende iets toe te kunnen voegen of uitleggen. Valt niet mee hoor 😉
        2) Soms. Ik doe altijd mijn best zorgvuldig te formuleren, maar maak ook wel eens fouten. Cést la vie. Kijk anders de reaguurders hier even na, daar is nog wel een ander niveau van respectloosheid zichtbaar – kan ik tegen hoor, overleef geenstijl ook wel.
        3) Waarom geen open blik? Dan kan ik de redactie, denk ik, net zo goed vragen waarom ze zelf niet bedacht heeft dat beleving iets anders is dan natuur, of niet? En waarom de oorspronkelijke, herbevestigde bedoeling van de “NXT LVL” kreet steeds weer vervormd wordt?
        Nog anders: waarom is er geen “natuurreklamefoto” bedacht, bij uitstek leent zich dat voor creativiteit toch?
        M.b.t. de rest van het commentaar: ik heb sterk de indruk dat Bianca mij nog het meest begrijpend van allemaal gelezen heeft en daarom een uitgebreider antwoord aan haar en niet hier.
        Mocht het zo zijn dat de redactie van natuurfoto.nl alleen prijs stelt op een “likes-cultuur” zonder enige diepgang, zeg dat dan gewoon, maar volgens mij schiet met en “mooie fotoos hoor” niemand wat op.

        1. Egon Kraak, ik kan je niet terugvinden op internet en google als natuurfotograaf. Kun je je voorstellen dat ik mijn begin af te vragen of ik hier niet te maken heb met een alter-ego of trol? Ego(n) (af)Kraak?

    4. Egon, mag ik vragen waar de definitie van natuurfotografie exact omschreven staat? Jouw invulling van het woord is inmiddels klip en klaar. Maar ik mis ergens een afslag dat jouw definitie de enige juiste is.

      1. Moi Jowan, omdat je het expliciet vraagt: de termen architectuur-, mode-, portret-, sport-, product-, reclame-, vogel-, et cetera-fotografie zijn toch ook niet onduidelijk? Steeds is het onderwerp leidend. Met name in reclame wordt het onderscheid tussen product en beleving duidelijk gemaakt. Dat is denk ik toch een heel ander onderscheid dan hoe NXT LVL oorspronkelijk bedoeld was.

    5. @Egon: het zou je netjes staan als je andere mensen de ruimte geeft om te fotograferen en presenteren wat ze willen. Dat zou je netjes staan richting Bianca en alle andere fotografen die blij worden van de foto’s en column. Doe vooral iets positiefs in je leven in plaats van hier je tijd aan te verprutsen.
      @Bianca: echt gave foto’s! Wordt ik blij van. Ze zijn zacht, krachtig en vooral heel ‘natuurfotografie’. Blijf vooral lekker creatief fotograferen en laat je foto’s aan anderen zien.

      1. Dank je Frank!
        Ik zal altijd mijn eigen weg volgen, ik ben veel te eigenwijs om anderen te volgen. Zit in de familie zeggen ze… ? En ik zie de reactie van Egon echt als een extra zetje in mijn goede richting. Hoe iets gebracht wordt heb ik niet in de hand. Wel wat ik ervan kan/wil leren.

  3. Mooie column met prachtige foto’s!
    Kan het kloppen dat je gevraagd is die laatste vraag toe te voegen? Wat mij betreft niet nodig en hij ontneemt mij juist de lust om te reageren, maar hé nu doe ik het toch 🙂 Je eindigt overigens zelf sterk (nota bene met een vraag!) en de inhoud van een column moet op zich reden zijn om te reageren (of niet).
    Bij ‘moody’ denk ik aan humeurig maar dat was je vast niet toen je de foto’s maakte. Ik vind ze erg ‘zen’.

    1. Hoi Noortje!
      De laatste vraag is er inderdaad naderhand bij gekomen… Ik ben erg blij dat je over het schrijven begint, want daar heb ik nog heel veel over te leren! Fijn te horen dat je mijn originele einde een sterk einde vindt, dank je!
      Voor wat betreft ‘moody’; ook Engelse of Amerikaanse woorden kunnen natuurlijk op verschillende manieren geinterpreteerd worden. De persoon op Facebook bedoelde in dit geval stemmig/sober, gezien de rest van haar reactie. Maar humeurig is zeker een goede vertaling! Ik kan alleen maar gokken waarom ik deze reactie kreeg; ik denk dat ze hier op de onverzadigde, monotone kleuren doelde.
      Dankjewel voor je leuke reactie! Tof dat je de foto’s zen vindt! ?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Bianca Vermeer-Nieuwkerk

Bianca is altijd op zoek naar een manier om details vast te leggen zoals zij ze ziet. Soms om een gevoel over te brengen, soms met een verhaal.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: