HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Bieslandse Bos en Delftse Hout

Het Bieslandse Bos is een grotendeels aangelegd natuurgebied tussen Delft en Pijnacker-Nootdorp. Het sluit aan op Delftse oostrand, tegen de A13. In de Delftse gebieden vind je achtereenvolgens de Delftse heemtuin, recreatiegebied De Delftse hout, de Nootdorpse plassen en het in de jaren ‘30 van de vorige eeuw aangelegde park/bos De Hertenkamp.

Bieslandse Bos en Delftse Hout
Krekengebied met op de achtergrond de boerderij. Fotograaf: Martien Kalkman

Het Bieslandse bos is enkele tientallen jaren geleden in verschillende fases aangelegd. Het bestaat uit drie delen, ten eerste het krekengebied, hier is ruimte voor watervogels. Je kunt er als bezoeker niet in, maar je kunt er wel omheen lopen en als het ware naar binnen gluren. Ten tweede het weidegebied, waar een biologisch melkveebedrijf actief is. Door het speciale beheer van het grasland is dit een paradijs voor weidevogels. Tenslotte is er het gebied van de Dobbeplas bij Nootdorp, dit is vooral recreatiegebied, maar op de plas zijn ook altijd veel watervogels te zien. Tussen deze gebieden zijn percelen bos aangelegd.

Ideaal voor

Het weidegebied wordt zo beheerd dat weidevogels alle kansen krijgen die ze nodig hebben. Daardoor zijn er altijd veel vogels te zien. In de kreken en in de Dobbeplas zijn veel watervogels. De bospercelen zijn jong, maar doordat er na dunning veel dood hout is blijven liggen, ontwikkelt zich er een mooi bodemleven, in de herfst interessant voor de macrofotograaf. De landschapsfotograaf die van vergezichten, waterpartijen en rietkragen houdt, komt zeker ook aan zijn trekken.

Beste plekken

De open gebieden zijn heel aantrekkelijk om vogels te fotograferen. Landschapsfotografen die houden van het open Hollandse landschap met fraaie bomenrijen, rietkragen en poldervaarten kunnen hun hart ophalen. In mei ziet alles er erg weelderig uit door de bermen met fluitekruid en koolzaad. Er zijn overal wandel- en fietspaden die steeds goed uitzicht bieden op alle mooie plekjes.

Interessante soorten binnen het gebied

Veel bekende water- en weidevogels. In de bospercelen komen steeds meer paddestoelen in de herfst.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *